Cu zece zile inainte de alegerile interne din PDL programate pentru data de 14 mai, Valeriu Stoica, unul dintre sustinatorii lui Emil Boc, le cere colegilor de generatie, intr-o scrisoare deschisa, "sa faca un pas inapoi, pentru a deschide drumul altora, mai tineri". Stoica sustine ca Boc i-a propus, saptamana trecuta, sa candideze la o functie in partid, dar ca a refuzat. "Gestul meu implica pentru acesti colegi de generatie o sugestie si o provocare. Pot si vor sa-l urmeze?! M-as bucura ca un numar cat mai mare dintre ei sa ridice aceasta manusa", afirma Stoica in scrisoarea deschisa, fara a face referire in mod explicit la vreun nume.

Valeriu StoicaFoto: Agerpres

Redam mai jos integral scrisoarea deschisa a vicepresedintelui PDL, Valeriu Stoica

"Apropiata Conventie Nationala a PDL ne pune pe toti delegatii la acest forum in fata unor optiuni politice si personale. In ceea ce ma priveste, optiunea politica a fost simpla la inceput. Am sustinut fara rezerve candidatura lui Emil Boc, intrucat acesta ofera garantia ca programul de reformare a Romaniei si a PDL nu se va opri, ca PDL isi va consolida identitatea de unic partid de dreapta in Romania si ca parteneriatul dintre PDL si liderul dreptei romanesti si al miscarii de reforma in tara noastra, Presedintele Traian Basescu, va continua si in perioada urmatoare.

Saptamana trecuta aceasta optiune s-a complicat. Am avut onoarea de a fi invitat de dl Emil Boc sa candidez in echipa sa pentru una din functiile de la varful ierarhiei partidului, invitatie care reflecta o incredere din partea sa pentru care i-am multumit in cel mai sincer mod. Am fost pus in fata unei alegeri dificile: pe de o parte, sa imi mentin pozitia de decizie la varful partidului; pe de alta, sa ma retrag din prima linie si sa continui efortul de consolidare a identitatii partidului si a bazei sale doctrinare, pastrandu-mi doar rolul de presedinte al Institutului de Studii Populare.

Ca urmare a unei analize la care orice om responsabil este obligat in momente de cumpana, am ajuns la concluzia ca circumstantele politice si personale nu mai imi permit sa ma dedic ambelor functii in acelasi timp. In aceste conditii, am ales ca de acum inainte sa imi continui activitatea politica doar in calitate de simplu membru al PDL, mandatat sa asigure realizarea programului inceput la ISP. Altfel spus, am decis ca la Conventia Nationala a PDL din aceasta luna sa nu candidez pentru nici o functie de conducere.

Am luat aceasta decizie nu doar pentru ca am convingerea ca viitorul PDL cere o investitie masiva de efort in zona dezvoltarii identitatii doctrine, a incurajarii tinerilor si a atragerii competentelor tehnice si intelectuale in sfera de influenta a partidului si pentru ca vreau sa imi dedic eforturile nedivizate acestui scop. Am luat aceasta decizie si pentru ca vreau sa raman fidel unui principiu pe care, asa cum se stie foarte bine, l-am pus sistematic in practica in intreaga mea cariera politica. Anume, acela de a dovedi ca oamenii politici trebuie sa stie nu numai cand sa iasa in fata, dar si cand si cum sa se retraga in linia a doua.

M-as bucura daca tot mai multi dintre colegii mei de generatie ar intelege acest principiu si ar face ca si mine un pas inapoi pentru a deschide drumul altora, mai tineri. Gestul meu implica pentru acesti colegi de generatie o sugestie si o provocare. Pot si vor sa-l urmeze?! M-as bucura ca un numar cat mai mare dintre ei sa ridice aceasta manusa.

A fi in linia a doua nu inseamna a iesi din politica si cu atat mai putin din viata publica. Inseamna a fi acolo in primul rand ca resursa si sprijin pentru cei din linia intai, cu solidaritate, statornicie si inteligenta. Gata de a reveni in prima linie daca circumstantele o cer. Am dovedit de mai multe ori in cariera mea ca se poate face politica mare si din linia a doua, fara functii si fara demnitati si am mai dovedit ca se poate reveni de acolo in linia intai, atunci cand circumstantele si cauza ta politica spun ca revenirea este necesara.

Asadar, la Conventia PDL din aceasta luna, voi face un pas inapoi, in linia a doua, ramanand acolo, pregatit ca intotdeauna sa imi pun experienta politica, atata cata este, la dispozitia reformistilor din Romania, fie ei din PDL, fie din afara sa, in masura in care aceasta experienta va fi dorita sau necesara.

Pana atunci, profit de ocazie pentru a saluta consolidarea pe scena politica romaneasca a noii generatii si pentru a reaminti cald si colegial mai vechilor generatii ca a te retrage macar o data in viata in linia a doua la momentul oportun poate valora pentru binele tarii si al partidului tau infinit mai mult decat zece candidaturi inoportune pentru o pozitie de varf din prima linie".

.