Senatorul Marko Bela, fostul presedinte al UDMR, si-a exprimat, joi, speranta ca declaratia consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu privitoare la viitorul Uniunii nu este "un mesaj voalat" sau o "amenintare indirecta".

Marko BelaFoto: AGERPRES

"Nu mi-a placut deloc acesta declaratie si sper sa nu fie vorba de un mesaj voalat sau amenintare indirecta fiindca UDMR este prezenta in viata politica romaneasca si in Parlamentul Romaniei nu prin bunavointa si prin mila altora, prin mila altor formatiuni politice, ci prin voturile maghiarilor din Romania, un numar consistent de voturi si o vointa clara a comunitatii maghiare de a o reprezenta in Parlament", a declarat Marko, potrivit Agerpres.

El a aratat ca organizatiile minoritatilor nationale sunt asimilate cu partidele politice in ceea ce priveste participarea lor la alegeri si prezenta lor in Parlament.

Lazaroiu: UDMR e o formatiune tolerata, constituita foarte ciudat

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a afirmat recent, intr-un interviu pentru Agerpres, ca UDMR ar fi o formatiune "tolerata" care, cu timpul, pe termen lung, ar putea fi absorbita de un partid romanesc.

"Este adevarat ca si UDMR este o formatiune tolerata in forma care este. In mod normal, ea poate fi contestata si cred ca au fost incercari de a contesta UDMR la tribunal, ca nu este un partid politic. Dar sigur ca nimeni nu a facut-o, pentru ca UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul sa-l distruga. Si apare si povestea cu relatiile interetnice si atunci nimeni nu a incercat, dar, in mod normal, UDMR poate fi usor contestat in instanta. (...) UDMR a aparut ca o nevoie a unei comunitati etnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are in politica, desi nu este un partid", a spus Sebastian Lazaroiu.

El considera ca UDMR este constituita ''foarte ciudat'', afirmand ca aceasta ''nu are o singura linie ideologica, acolo sunt si crestin-democrati si social-democrati si liberali'', desi este afiliata in ansamblu la PPE.

"Poate ca nu este rau ca s-a construit asa. Probabil ca, in timp, nu stiu cand se va intampla asta, UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importantei factorului etnic si atunci, mai degraba, eu cred intr-un scenariu in care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele romanesti, pentru ca acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este ca se diminueaza foarte mult si participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici macar pentru etnia maghiara. Probabil ca in 10-15 ani asta se va intampla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele romanesti", a mai spus Lazaroiu.