Cu cateva luni inaintea demararii sondajelor interne pentru stabilirea candidatiilor la primarii si Consilii judetene, liberalii si pesedistii au inceput sa se certe. La Valcea, USL a nominalizat candidatii pentru sondaj intern. Liderii liberalilor valceni i-au acuzat miercuri pe social-democrati ca au "au furat startul' in campania interna si ca s-au folosit de sarbatoarea Invierii pentru a imparti felicitari. In replica, PSD sustine ca liberalii mint si ca ei sunt de fapt cei care au furat startul. Tensiunile in USL au inceput din momentul semnarii protocolului la nivel central, iar startul l-au dat, la Bacau, liberalul Romeo Stavarache si pesedistul Viorel Hrebenciuc.

Potrivit agentiei Agerpres, vicepresedintele PNL Victor Stanculescu sustine ca PSD a impartit prin intermediul preotilor, in noaptea de Inviere, felicitari cu mesajele lui Ion Calea (PSD).

"Stim ce este fair-play-ul politic mai ales intr-o alianta bazata pe principii democratice. Dar atunci cand adversarul politic este chiar aliatul tau, nu stiu ce ar mai putea sa insemne moralitatea. Protocolul USL spune clar despre sondaj si despre o campanie interna bazata pe corectitudine si pe respectul partenerului politic. Asta nu inseamna sa profiti de sarbatori care nu au nimic laic, ci au alta simbolistica. Astfel, cativa preoti din mai multe parohii din Valcea au impartit in noaptea de Inviere mii de felicitari cu mesajul politic al lui Ion Calea. Din cate stim, nu a inceput campania interna, iar acest aspect este extrem de grav. S-a furat startul, iar acest aspect trebuie semnalat si rectificat cat mai repede", a declarat vicepresedintele PNL Valcea, Victor Stanculescu.

La randul lor, social-democratii sustin ca acuzatiile sunt nefondate si ca liberalii sunt, de fapt, cei care au furat startul. "Ceea ce afirma liberalii este o minciuna. Da, organizatia judeteana a impartit felicitari de Paste, dar nu in noaptea de Inviere, ci cu multe zile inainte si nu prin preoti. A fost o imagine de context de factura religioasa. Si nu in cadrul unei campanii electorale. Daca ei, liberalii, sunt atat de corecti, pot sa motiveze pliantele candidatului Emilian Francu pentru primarie aparute in scarile blocurilor in urma cu doua saptamani?", a declarat secretarul executiv al PSD, Dumitru Persu.

USL Valcea si-a nominalizat candidatii pentru sondajul intern astfel: pentru sefia Consiliului Judetean s-au inscris in cursa deputatul Cristian Buican (PNL), iar din partea PSD liderul organizatiei de judet, Ion Calea. La primaria Ramnicu Valcea candideaza Emilian Francu (PNL) si Gheorghe Matei (PSD).

Nici in Dolj, USL nu sta pe roze, intre social-democrati si liberali au existat anumite discutii, sustin sursele HotNews.ro. Liberalii ar fi solicitat social-democratilor candidatura la primaria Craiovei. PSD si-ar fi facut calcule ca atat pentru Consiliul Judetean, cat si pentru primaria Craiovei, sa-si nominalizeze oamenii: actualul presedinte al CJ, Ion Prioteasa, si, pentru primarie, deputatul Lia Olguta Vasilescu.

Sursele citate sustin ca desi ambii sunt membrii PSD, Prioteasa si Vasilescu nu se inteleg, iar liberalii si conservatorii ar fi incercat, pe fondul nemultumirilor dintre cei doi, sa-si impuna propriul candidat la primarie.

Protocolul USL semnat la inceputul anului prevede, la primele puncte: "1.1.4. Conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta, nu sunt permise".

Primul conflict in interiorul USL a izbucnit chiar inainte de semnarea protocolului USL, cand primarul liberal Romeo Stavarache a declarat ca liberalii de la Bacau "nu vor ceda niciodata orasul mafiei lui Viorel Hrebenciuc". In replica, deputatul PSD a declarat la discutia online de la HotNews.ro ca USL va functiona si la Bacau, fiind "mai presus de vointa lui Romeo Stavarache".

Al doilea conflict in interiorul USL a aparut la trei zile de la semnarea protocolului, in ianuarie. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca liderul fondator al PC, Dan Voiculescu, este "o vulnerabilitate reala a USL".

"Eu consider ca domnul Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reala a Uniunii Social Liberale si prin iesirile domniei sale, fara sa vrea, categoric, il ajuta foarte tare pe Traian Basescu. Mi-as dori sa inteleaga si domnia sa lucrul asta. (...) As vrea sa nu ma confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru ca m-ar deranja aceasta confuzie", a declarat Ponta intr-un interviu pentru Ziare.com.

In replica, Dan Voiculescu a transmis un comunicat de presa in care sustinea ca "e nevoie de inteligenta pentru a depasi propaganda portocalie referitoare la moguli".

"Avem nevoie de inteligenta de a depasi un discurs defensiv prin care ne justificam de "aliantele cu mogulii" si ne delimitam de "vulnerabilitatile" individuale ale PSD, PNL sau PC, inventate chiar de tabara portocalie(...) In comparatie cu regimul Basescu, Uniunea Social Liberala este imaculata. Am avea de pierdut doar daca am prelua temele Basescu. Si n-o vom face (...) Liderii intelepti au abilitatea de a neutraliza asemenea momente", sustinea Voiculescu.

Prim-vicepresedintele PNL Mihai Voicu, unul dintre negociatorii protocolului USL a explicat la vremea respectiva cum se pot rezolva astfel de conflicte: "Partea vatamata sesizeaza partidul din care face parte iar liderul partidului respectiv deschide problema la nivelul conducerii USL. Cei trei lideri ai Uniunii rezolva pe cale amiabila conflictul".