Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie, miercuri dimineata, dupa o noua discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie in contextul scandalului izbucnit legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european, informeaza Mediafax.

Ioan BotisFoto: Hotnews

HotNews.ro a transmis LiveTextdeclaratiile ministrului.

  • Imi cer scuze ca am intarziat o zi in ceea ce priveste anuntarea demisiei. Am avut nevoie de o zi pentru a pregati aceasta demisie.
  • Ieri am tinut foarte mult sa-l informez pe dl Emil Boc asupra intentiilor mele de a demisiona (...) si o informare pentru dl presedinte Traian Basescu.
  • Azi, cu aceasta mica intarziere si cu scuzele de rigoare imi prezint demisia. Este o demisie de onoare.
  • A fost o perioada cred eu extrem de buna in ceea ce priveste elaborarea unor legi.
  • Am promovat 18 legi, printre cele mai importante fiind legile privind salarizarea unitara, condul muncii, legile dialogului social, legea zilierilor.
  • Este in parlament si sper sa fie aprobata legea uceniciei.
  • Tin foarte mult la proiectul privind caminele pentru persoanele in varsta.
  • Toate aceste legi vor duce la un singur lucru, crearea unor conditii mai bune de trai pentru cetatenii Romaniei.
  • Am incercat sa schimb ceea ce era de schimbat pe piata muncii.
  • Un mesaj sentimental: adresez scuze cetatenilor municipiului Bistrita care m-au sustinut si mi-au acordat incredere si care au avut dezamagiri in legatura cu ultimele intamplari din viata mea de familist.
  • Multumesc angajatilor din Ministerul Muncii, sunt rezultate bune obtinute si as dori sa prezint scuzele mele colegilor mei din Guvern, e o situatie neplacuta probabil pentru multi si nu ei trebuie sa explice situatia mea.
  • Consider ca aceasta solutie e corecta, sa-mi prezint demisia si sa-mi rezolv problemele in particular.
  • Domnul presedinte a fost plecat in Azerbaidjan, am discutat cu el dar hotararea mea era luata.
  • Este competenta primului ministru cine va fi noul ministru.
  • In termeni juridici sotia mea a fost angajata la o asociatie unde noi nu aveam niciun fel de interes direct. Nici eu personal, nici sotia mea, nu aveam niciun fel de interes, pur si simplu a fost angajata.

"Eu eram oricum hotarat sa demisionez dar dl presedinte a fost plecat in Azerbaidjan si a trebuit sa-l informez si pe dansul. Demisia este depusa deja de dimineata. Am spus-o de ieri ca este o problema morala si procedez in consecinta'', a spus Botis, pentru Agerpres. El a comentat demisia sa in conditiile in care a instituit in domeniul muncii cele mai drastice reforme: ''sa stiti ca toti reformatorii au sfarsit-o prost''.

Surse oficiale au declarat, totodata, ca premierul Emil Boc l-a convocat la Guvern, miercuri dimineata, pe Ioan Botis, pentru a relua discutia privind cazul ONG-ului unde sotia ministrului Muncii a fost angajata consilier si pentru a analiza oportunitatea demisiei acestuia din functie.

Sotia ministrului Ioan Botis a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.

Marti, premierul Emil Boc declarase ca Botis este un om onest si de buna-credinta.

"Ministrul Muncii este un om onest, de buna-credinta, situatia sa nu este noua, ea dateaza practic de la inceputul anului, si am convenit in felul urmator: daca Agentia Nationala de Integritate va constata ca exista un conflict de interese, va demisiona imediat. Este un ministru care a facut o treaba foarte buna, astept concluziile ANI", a spus Boc.