Europarlamentarul Adrian Severin urmeaza sa fie audiat in Comisia JURI a Parlamentului European la sedinta membrilor acesteia programata pentru data de 23 mai, au declarat, luni, pentru Mediafax, reprezentanti ai PE.

Membrii Comisiei de Afaceri Juridice a PE au programata urmatoarea sedinta in perioada 23-24 mai. In prima zi de lucrari, membrii Comisiei il vor audia pe Adrian Severin. Audierea va avea loc cu usile inchise.

Comisia JURI a fost sesizata, potrivit procedurilor, in legatura cu ridicarea imunitatii europarlamentarului Adrian Severin, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a adresat o cerere in acest sens Parlamentului European la 5 aprilie.

Conform procedurilor, dupa ce presedintele PE, Jerzy Buzek, a primit notificarea autoritatilor romane, a fost sesizata comisia de specialitate - respectiv cea de Afaceri Juridice (JURI).

Cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului Adrian Severin nu a intrat pe agenda discutiilor Comisiei JURI, reunita saptamana trecuta pentru trei zile de lucrari la Bruxelles. Subiectul ridicarii imunitatii lui Severin a fost insa discutat la o reuniune a coordonatorilor de grup (intalnire cu usile inchise a coordonatorilor fiecarei familii/grup politic reprezentat in comisia parlamentara respectiva - n.r.). Concluzia a fost ca in cazul lui Severin sa se aplice procedura normala de ridicare a imunitatii, iar raportor a fost desemnat europarlamentarul italian Enrico Francesco Speroni.

Speroni reprezinta in PE partidul italian de extrema dreapta Liga Nordului, care este afiliat la Grupul Europa Libertatii si Democratiei din PE. Acest grup politic din Parlamentul European este format din reprezentantii partidelor de extrema dreapta eurosceptice.

De altfel, cunoscut ca eurosceptic, Speroni - fost sef de cabinet al lui Umberto Bossi - s-a facut remarcat, printre altele, cand PE se pregatea sa voteze un nou regulament de conduita al europarlamentarilor in timpul sedintelor, cu sanctiuni fata de eurodeputatii care tulbura buna desfasurare a lucrarilor. Enrico Francesco Speroni introdusese un amendament care cerea "transferarea la Guantanamo a eurodeputatilor necivilizati". Amendamentul a fost insa respins.

Speroni va redacta un raport referitor la ridicarea imunitatii lui Adrian Severin, urmand ca acesta sa fie supus votului membrilor Comisiei.

Dupa votul membrilor JURI, subiectul va intra cu prioritate pe agenda primei reuniuni plenare a PE.