Reactia dura pe care a avut-o Traian Basescu la adresa lui Vasile Blaga a fost determinata, sustin sursele HotNews.ro, de discutiile pe care Blaga le-a avut cu democrat-liberalii in campania interna. Blaga ar fi lasat de inteles in cadrul unei intalniri cu pedelistii din teritoriu ca nu doreste sa fie sluga lui Traian Basescu ci un partener vertical al Cotroceniului. Blaga facea aluzie la relatia Emil Boc - presedinte. Traian Basescu, sustin sursele citate, ar fi fost deranjat ca echipa lui Blaga ar fi transmis in teritoriu ca Emil Boc a pierdut sprijinul Cotroceniului.

Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca secretarul general al PDL, Vasile Blaga, ar fi spus, in timpul unei intalniri care a avut loc saptamana trecuta cu democrat-liberalii de la Giurgiu, ca doreste sa aiba "un parteneriat vertical cu presedintele Traian Basescu si nu sa fie pe post de sluga". De asemenea, echipa lui Blaga s-ar fi folosit in campania interna de numele lui Traian Basescu, transmitand democrat liberalilor din teritoriu ca Emil Boc nu mai beneficiaza de sustinerea acestuia.

Sursele citate sustin ca tabara secretarului general ar fi speculat neintelegerile dintre Traian Basescu si Emil Boc si ar fi comunicat in teritoriu ca presedintele a avut intalniri cu Vasile Blaga. In acest context, Blaga a vorbit despre parteneriatul cu Traian Basescu lasand senzatia unei apropieri de presedinte.

In urma cu o saptamana, HotNews.ro a relatat ca presedintele Traian Basescu ar fi avut o discutie cu Emil Boc in care s-a pus din nou problema numirii unui premier tehnocrat. Boc ar fi renuntat atunci sa-si depuna mandatul de premier, asigurandu-l pe Basescu ca o va face dupa congresul din 14 mai. In urma discutiei, relatia dintre presedinte si premier s-ar fi deteriorat datorita refuzului lui Boc. Mai multe detalii vezi aici

"Presedintele a fost deranjat de faptul ca Blaga si echipa sa manipuleaza oamenii din teritoriu si se folosesc de numele presedintelui pentru a obtine sustinerea. In plus, echipa lui Blaga a dat pe surse in presa ca doreste marirea numarului de delegati, propunere care inital a fost sugerata de presedinte. Au fost discutii pe aceasta tema intre Blaga si Basescu iar faptul ca au rasuflat in media l-a deranjat pe presedinte", au declarat sursele HotNews.ro.

Pe de alta parte, surse democrat-liberale din tabara lui Vasile Blaga sustin ca reactia dura a presedintelui Traian Basescu este generata de faptul ca adversarul lui Boc are multa sustinere in interiorul organizatiilor iar cu ocazia vizitelor efectuate in teritoriu majoritatea democrat-liberalilor i-au promis sustinerea la congresul din 14 mai.

"Blaga castiga teren si este foarte apreciat in teritoriu. Faptul ca in prima saptamana Blaga a primit acceptul democrat-liberalilor de a candida i-a deranjat pe adversari. Domnul presedinte nu vrea sa piarda controlul partidului", au declarat sursele citate.

Presedintele Traian Basescu l-a atacat dur pe Vasile Blaga duminica in cadrul unei conferinte de presa: "Din pacate, unul dintre candidati, Blaga, a tinut sa faca public ca a avut o intalnire cu presedintele si pe urma inca una. Mi se pare ca, fiind vorba de PDL, nivelul de exigenta in relatiile cu mine este putin mai ridicat din punct de vedere comportamental, nu inteleg ce avantaj a avut sau de ce considera ca daca se afla ca a vorbit cu mine ii creeaza un avantaj. Nu mi-a placut deloc tipul acesta de speculatie publica si faptul ca sunt folosit in campanie si cu interpretari de schimbare de sustinere".

Presedintele l-a acuzat apoi pe secretarul general ca "si-a insusit un atac provenit din televiziunile lui Vantu si Voiculescu" atunci cand a declarat ca vrea sa-i fie sefului statului "un partener vertical, nu sluga": "PDL nu poate fi condus prin caprarie, n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte".