Presedintele Traian Basescu "reia apelul catre competitorii care si-au anuntat candidatura la conducerea PDL, precum si catre sustinatorii acestora, sa nu mai invoce sprijinul sefului statului in cadrul campaniei interne", se arata intr-o precizare transmisa duminica de purtatorul sau de cuvant, Valeriu Turcan.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, reia apelul catre competitorii care si-au anuntat candidatura la conducerea Partidului Democrat Liberal, precum si catre sustinatorii acestora, sa nu mai invoce sprijinul sefului statului in cadrul campaniei interne. In caz contrar, o reactie a presedintelui este inevitabila", spune purtatorul de cuvant al Presedintiei.

El a mai spus ca "presedintele Traian Basescu isi mentine disponibilitatea la dialog cu reprezentantii tuturor platformelor din cadrul PDL".

"Seful statului accentueaza ca este important ca lupta politica interna in cadrul principalului partid de guvernare sa se desfasoare intr-un spirit de respect reciproc intre candidati", a precizat Turcan.

  • Traian Basescu: Eu nu ma implic in campania niciunui partid. Daca ma lasau in banii mei ii lasam in banii lor

Anterior, presedintele Basescu declarase, la Covasna, ca el nu se implica in campania niciunui partid, ci ca doar a raspuns intrebarilor unui ziarist, afirmand ca el a anuntat pe cine isi doreste partener in PDL, iar "daca vor sa tina cont e bine, daca nu, iar bine", relateaza Mediafax.

"Sunt opinii, eu nu ma duc sa pun pe nimeni cu mana, dar cand eu sunt implicat in campania interna nu pot sa nu reactionez. Daca ma lasau in banii mei, ii lasam in banii lor", a subliniat Basescu.

El a adaugat ca, indiferent din ce parte vine, este inacceptabil pentru el ca sa fie implicat intr-o campanie interna.

"Sa faca bine si sa vada de sustinerea programelor lor. Eu am anuntat pe cine imi doresc partener, daca vor sa tina cont bine, daca nu, iar bine", a afirmat Basescu.

Presedintele a spus ca observa un lucru foarte interesant, si anume ca toata lumea vrea sa fie partenerul sau pentru o continuare, adaugand ca in primul rand el ii crede pe cei care au probat parteneriatul, subliniind ca se refera strict la Emil Boc.

"Unii si-au scris in motiune ca sunt parteneri cu mine, eu nu resping parteneriate, dar ele depind si de mine", a spus Basescu.

Seful statului a subliniat ca nu si-a schimbat optiunea si nu are motive sa isi schimbe partenerul din 2004, adica pe Emil Boc.

  • Traian Basescu: Vasile Blaga si-a insusit un atac provenit de la televiziunile lui Vintu si Voiculescu

Inaintea acestor declaratii, presedintele il atacase dur pe Vasile Blaga, spunand ca PDL "nu poate fi condus prin caprarie, n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte". Presedintele si-a exprimat nemultumirea ca Vasile Blaga a facut publica o intalnire pe care a avut-o cu el si cu Emil Boc, legat de cresterea de la 1.400 la 4.800 a numarului de delegati la congresul PDL.

"Din pacate, unul din candidati, Blaga, a tinut sa faca public ca a avut o intalnire cu presedintele si pe urma inca una. Mi se pare ca, fiind vorba de PDL, nivelul de exigenta in relatiile cu mine este putin mai ridicat din punct de vedere comportamental, nu inteleg ce avantaj a avut sau de ce considera ca daca se afla ca a vorbit cu mine ii creeaza un avantaj. Nu mi-a placut deloc tipul acesta de speculatie publica si faptul ca sunt folosit in campanie si cu interpretari de schimbare de sustinere", a declarat presedintele.

Traian Basescu l-a acuzat apoi pe Blaga ca "si-a insusit un atac provenit din televiziunile lui Vantu si Voiculescu" atunci cand a declarat ca vrea sa-i fie sefului statului "un partener vertical, nu sluga".

Basescu a mai spus ca i se pare "incorect" atacul de genul "nu trebuie sa fie si prim-ministru, si presedinte de partid", venit tot din partea lui Vasile Blaga. "Si eu pot fi de acord cu aceasta solutie, dar atentie de la cine vine", a spus Basescu.

Seful statului a subliniat ca i se pare o abordare incorecta ca dubla functie a fost posibila doar atunci cand Vasile Blaga a fost si secretar general si ministru de Interne.

"Dubla functie a fost posibila cand esti si secretar general al partidului si ministru de interne, echivalent si presedinte PDL si prim-ministru, dar, dupa ce nu ai mai fost ministru de interne, dintr-o data nu mai este regula sa detii functie si in Executiv si la partid", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca "i se pare incorecta abordarea".

Liderul PDL Vasile Blaga declara ca nu s-au facut presiuni de la Cotroceni la adresa candidaturii sau motiunii sale pentru sefia PDL, existand doar colegi care au facut sugestii.