Emil Boc si Vasile Blaga au cazut de comun acord sa schimbe numarul de delegati la Conventia din 14 mai. Desi initial forurile statutare ale partidului au validat prezenta la congres a unui numar de 1.400 de delegati, Vasile Blaga, candidat la sefia PDL, a propus echipei lui Emil Boc triplarea numarului de delegati. Conform surselor HotNews.ro, Blaga este interesat direct de suplimentarea numarului, mizand pe popularitatea sa si pe faptul ca 4.000 de oameni sunt mai greu de controlat decat 1.400. De partea cealalta, tabara lui Boc a acceptat cresterea numarului de delegati pe criterii de imagine, dorind o desfasurare puternica de forte.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pentru HotNews.ro ca in cadrul comisiei de organizare a alegerilor interne s-a discutat suplimentarea numarului de delegati si organizarea evenimentului la Sala Palatului.

"Au fost discutii la nivelul comisiei si echipele celor doi candidati Emil Boc, respectiv Vasile Blaga, au cazut de comun acord sa suplimentam numarul de delegati de la 1.400 la 4.000. Decizia are sanse sa fie adoptata, iar Biroul Politic ar putea saptamana viitoare sa convoace Colegiul Director pentru a aproba hotararea", a explicat Anastase.

Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Vasile Blaga a fost cel care a facut propunerea in interiorul PDL, mizand pe faptul ca un numar mai mare de delegati ii cresc sansele pentru a castiga un mandat de presedinte. "4.000 de voturi sunt mai greu de cumparat decat 1.400. Daca se tripleaza numarul de delegati, Boc nu poate sa-i controleze pe toti. In plus, Vasile Blaga este respectat in teritoriu in comparatie cu Boc", a explicat un sustinator al lui Vasile Blaga.

De partea cealalta, tabara lui Emil Boc sustine ca suplimentarea numarului de delegati este o strategie de imagine. "Am decis sa acceptam propunerea pentru a da un semnal ca suntem un partid puternic, in ciuda scaderii in sondaje. Una este o sala plina cu 1.400 de oameni si alt efect are o multime de 4.000 de democrat-liberali. Tabara adversa ne-a acuzat ca am directionat bani catre organizatiile din teritoriu. Prin rezultatul votului, vom avea ocazia acum sa le demonstram contrariul", a explicat un sustinator al lui Boc.

Comisia de organizare a alegerilor interne a propus in urma cu o luna ca 1.400 de delegati sa fie prezenti la Conventia din 14 mai. Consiliul National de Coordonare a validat propunerea. Numarul de delegati s-a stabilit pe un criteriu mixt. Mai exact, organizatia este reprezentata pe baza unui algoritm alcatuit din scorul obtinut la alegeri, plus criteriul numarului de membri pe care ii are organizatia.

Cum a reusit Blaga sa-si gaseasca sustinatori in organizatiile controlate de Elena Udrea

Candidatul la sefia PDL, Vasile Blaga, si-a inceput campania in curtea presedintelui PDL Bucuresti. Desi Elena Udrea a anuntat in martie ca organizatia a dat un vot politic pentru sustinerea lui Emil Boc, trei lideri de filiale de sector au ales sa-l sprijine pe secretarul general al PDL.

Strategic, Blaga a vizitat in prima zi de campanie interna organizatia PDL Bucuresti, mai exact filialele din sectoarele 3 si 4 unde a fost aplaudat la scena deschisa. Organizatia PDL sector 3 a dat marti seara un vot de incredere pentru candidatul la sefia partidului, Vasile Blaga. Prezent la sedinta organizatiei, Blaga a declarat ca a dorit sa-si inceapa campania interna chiar din locul in care este inscris ca membru si a tinut sa precizeze ca votul primit a fost ca motiunea sa fie validata la Congresul din 14 mai.

"Au votat ca această moţiune să fie prezentată. În statut scrie că votul nu este imperativ în Convenţie. Ba mai mult, i-am rugat să trateze cu acelaşi respect şi în acelaşi mod şi celelalte două moţiuni', a subliniat Vasile Blaga, citat de agentia Agerpres.

La întâlnirea cu democrat-liberalii de la sectorul 3 a fost insotit de senatorii Cristian Rădulescu, Radu F. Alexandru, Radu Berceanu, Mihaela Popa, Petru Filip, deputaţii Cătălin Croitoru, Cristian Boureanu, Cezar Preda şi preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

In ciuda faptului ca presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea a anuntat ca organziatia sa il sprijina pe Emil Boc pentru un nou mandat la sefia PDL, motiunea secretarului general al PDL este semnata si de Bogdan Cantaragiu presedintele PDL sector 1 si Romeo Raicu presedintele PDL sector 4.

Liderul PDL sector 3 a declarat pentru Hotnews.ro ca fiecare organizatie de sector are dreptul sa sustina pe cine doreste iar, din punct de vedere al statutului partidului, conducerea PDL Bucuresti nu poate sa impuna filialelor pe cine sa sustina.

  • "PDL Bucuresti nu poate sa-si exprime sustinerea pentru un candidat in numele organizatiilor de sector. Organizatiile de sector au statutul organizatiilor judetene, sunt independente, iar PDL Bucuresti este un organism supradimensionat si nu are drept decizional asupra acestora. Este scris in statut. Organizatia sector 3 a dat ieri un vot de validare a candidaturi lui Vasile Blaga, acelasi vot va fi dat si celorlate doua motiuni. La congres fiecare delegat va vota pe cine doreste" a explicat Silvian Ionescu.
  • Bogdan Cantaragiu, presedinte PDL sector 1: "Am semnat in nume personal pentru motiune domnului Vasile Blaga, este optiunea mea de-al sustine. Recomandarea mea pe care o voi face organizatiei pe care o conduc este sa semeze pentru toate cele trei motiuni, ca toti candidati sa intre in competitie la Conventia din 14 mai. Votul dat de organizatia PDL Bucuresti este unul politic, o recomandare catre filialele de sector dar in statut este specificat ca votul este imperativ, fiecare delegat voteaza cum ii dicteaza constiinta.

Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, nu a putut fi contactata pana la difuzarea materialului.

La inceputul lunii martie, cand candidatii isi strangeau semnaturi pentu motiuni, Bogdan Cantaragiu, Silvian Ionescu, Romeo Raicu si Daniel Pirpiliu (PDL sector 5) isi exprimasera sustinerea pentru Vasile Blaga. Pe 17 martie presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea a convocat o sedinta extraordinara in care le-a cerut membrilor organizatiei sa-l sustina pe Emil Boc la presedintia partidului.

Dupa sedinta, Udrea a anuntat ca organizatia de Bucuresti a hotarat sustinerea candidaturii lui Emil Boc la sefia partidului. "Am dat un vot politic pentru a nu mai exista aceste interpretari ca Organizatia de Bucuresti merge o parte intr-un fel, o parte intr-un fel. A fost un vot politic in urma acestor dezbateri si in unanimitate (15 voturi din 15 - n.r.) organizatia si-a exprimat sprjinul pentru Emil Boc, urmand ca la aparitia motiunii sa procedam conform Statutului", a anuntat Udrea, potrivit agentiei Agerpres.

Udrea a explicat, la vremea respectiva, ca semnaturile care s-au dat pentru sustinerea unui candidat sau altul au fost facute in nume personal iar organizatiile urmau sa se pronunte dupa ce apareau motiunile. "Sunt semnături de susţinere personale ale membrilor de partid, este şi cazul meu, este o semnătură personală, dar organizaţia a luat decizia ca în ansamblul ei filiala PDL să-şi ofere susţinerea candidatului Emil Boc".

La o zi diferenta Biroul politic al Organizatiei PDL Bucuresti Sector 1 a tinut o sedinta fulger in urma careia l-au demis din functie pe liderului filialei, Bogdan Cantaragiu. Acesta a fost sustinut de Vasile Blaga la sefia PDL, sector 1 Bucuresti dupa ce anul trecut a pierdut sefia PDL Giurgiu.

Conform surselor Hotnews.ro, propunerea organizatiei a creat tensiuni la nivelul conducerii centrale, la vremea respectiva, Blaga, sustinut de mai multi lideri democrat liberali au cerut anularea deciziei. Intr-o declaratie oficiala, vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur a anuntat ca liderul PDL sector 1 ramane in functie. Ulterior, liderul PDL sector 5 Daniel Pirpiliu si-a retras sustinerea pentru Blaga si a semnat motiunea lui Emil Boc. Vasile Blaga se va intalni miercuri dupa amiaza cu democrat liberalii de la organizatiile de sector 5 si 6.