Blaga propune triplarea numarului de delegati la congres. Tabara lui Boc accepta. Vezi in text care este miza

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2011, 20:08 Actualitate | Politic


Emil Boc si Vasile Blaga au cazut de comun acord sa schimbe numarul de delegati la Conventia din 14 mai. Desi initial forurile statutare ale partidului au validat prezenta la congres a unui numar de 1.400 de delegati, Vasile Blaga, candidat la sefia PDL, a propus echipei lui Emil Boc triplarea numarului de delegati. Conform surselor HotNews.ro, Blaga este interesat direct de suplimentarea numarului, mizand pe popularitatea sa si pe faptul ca 4.000 de oameni sunt mai greu de controlat decat 1.400. De partea cealalta, tabara lui Boc a acceptat cresterea numarului de delegati pe criterii de imagine, dorind o desfasurare puternica de forte.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pentru HotNews.ro ca in cadrul comisiei de organizare a alegerilor interne s-a discutat suplimentarea numarului de delegati si organizarea evenimentului la Sala Palatului.

"Au fost discutii la nivelul comisiei si echipele celor doi candidati Emil Boc, respectiv Vasile Blaga, au cazut de comun acord sa suplimentam numarul de delegati de la 1.400 la 4.000. Decizia are sanse sa fie adoptata, iar Biroul Politic ar putea saptamana viitoare sa convoace Colegiul Director pentru a aproba hotararea", a explicat Anastase.

Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Vasile Blaga a fost cel care a facut propunerea in interiorul PDL, mizand pe faptul ca un numar mai mare de delegati ii cresc sansele pentru a castiga un mandat de presedinte. "4.000 de voturi sunt mai greu de cumparat decat 1.400. Daca se tripleaza numarul de delegati, Boc nu poate sa-i controleze pe toti. In plus, Vasile Blaga este respectat in teritoriu in comparatie cu Boc", a explicat un sustinator al lui Vasile Blaga.

De partea cealalta, tabara lui Emil Boc sustine ca suplimentarea numarului de delegati este o strategie de imagine. "Am decis sa acceptam propunerea pentru a da un semnal ca suntem un partid puternic, in ciuda scaderii in sondaje. Una este o sala plina cu 1.400 de oameni si alt efect are o multime de 4.000 de democrat-liberali. Tabara adversa ne-a acuzat ca am directionat bani catre organizatiile din teritoriu. Prin rezultatul votului, vom avea ocazia acum sa le demonstram contrariul", a explicat un sustinator al lui Boc.

Comisia de organizare a alegerilor interne a propus in urma cu o luna ca 1.400 de delegati sa fie prezenti la Conventia din 14 mai. Consiliul National de Coordonare a validat propunerea. Numarul de delegati s-a stabilit pe un criteriu mixt. Mai exact, organizatia este reprezentata pe baza unui algoritm alcatuit din scorul obtinut la alegeri, plus criteriul numarului de membri pe care ii are organizatia.

Cum a reusit Blaga sa-si gaseasca sustinatori in organizatiile controlate de Elena Udrea

Candidatul la sefia PDL, Vasile Blaga, si-a inceput campania in curtea presedintelui PDL Bucuresti. Desi Elena Udrea a anuntat in martie ca organizatia a dat un vot politic pentru sustinerea lui Emil Boc, trei lideri de filiale de sector au ales sa-l sprijine pe secretarul general al PDL.

Strategic, Blaga a vizitat in prima zi de campanie interna organizatia PDL Bucuresti, mai exact filialele din sectoarele 3 si 4 unde a fost aplaudat la scena deschisa. Organizatia PDL sector 3 a dat marti seara un vot de incredere pentru candidatul la sefia partidului,  Vasile Blaga. Prezent la sedinta organizatiei, Blaga a declarat ca a dorit sa-si inceapa campania interna chiar din locul in care este inscris ca membru si a tinut sa precizeze ca votul primit a fost ca motiunea sa fie validata la Congresul din 14 mai.
 

"Au votat ca această moţiune să fie prezentată. În statut scrie că votul nu este imperativ în Convenţie. Ba mai mult, i-am rugat să trateze cu acelaşi respect şi în acelaşi mod şi celelalte două moţiuni', a subliniat Vasile Blaga, citat de agentia Agerpres.

La întâlnirea cu democrat-liberalii de la sectorul 3 a fost insotit de senatorii Cristian Rădulescu, Radu F. Alexandru, Radu Berceanu, Mihaela Popa, Petru Filip, deputaţii Cătălin Croitoru, Cristian Boureanu, Cezar Preda şi preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

In ciuda faptului ca presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea a anuntat ca organziatia sa il sprijina pe Emil Boc pentru un nou mandat la sefia PDL,  motiunea secretarului general al PDL este semnata si de Bogdan Cantaragiu presedintele PDL sector 1 si Romeo Raicu presedintele PDL sector 4.
 
Liderul PDL sector 3 a declarat pentru Hotnews.ro ca fiecare organizatie de sector are dreptul sa sustina pe cine doreste iar, din punct de vedere al statutului partidului, conducerea PDL Bucuresti nu poate sa impuna filialelor pe cine sa sustina.
 • "PDL Bucuresti nu poate sa-si exprime sustinerea pentru un candidat in numele organizatiilor de sector. Organizatiile de sector au statutul organizatiilor judetene, sunt independente, iar PDL Bucuresti este un organism supradimensionat si nu are drept decizional asupra acestora. Este scris in statut. Organizatia sector 3 a dat ieri un vot de validare a candidaturi lui Vasile Blaga, acelasi vot va fi dat si celorlate doua motiuni. La congres fiecare delegat va vota pe cine doreste" a explicat Silvian Ionescu.
 • Bogdan Cantaragiu, presedinte PDL sector 1: "Am semnat in nume personal pentru motiune domnului Vasile Blaga, este optiunea mea de-al sustine. Recomandarea mea pe care o voi face organizatiei pe care o conduc este sa semeze pentru toate cele trei motiuni, ca toti candidati sa intre in competitie la Conventia din 14 mai. Votul dat de organizatia PDL Bucuresti este unul politic, o recomandare catre filialele de sector dar in statut este specificat ca votul este imperativ, fiecare delegat voteaza cum ii dicteaza constiinta.
Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, nu a putut fi contactata pana la difuzarea materialului.
La  inceputul lunii martie, cand candidatii isi strangeau semnaturi pentu motiuni, Bogdan Cantaragiu, Silvian Ionescu, Romeo Raicu si Daniel Pirpiliu (PDL sector 5) isi exprimasera sustinerea pentru Vasile Blaga. Pe 17 martie presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea a convocat o sedinta extraordinara in care le-a cerut membrilor organizatiei sa-l sustina pe Emil Boc la presedintia partidului.

Dupa sedinta, Udrea a anuntat ca organizatia de Bucuresti a hotarat sustinerea candidaturii lui Emil Boc la sefia partidului. "Am dat un vot politic pentru a nu mai exista aceste interpretari ca Organizatia de Bucuresti merge o parte intr-un fel, o parte intr-un fel. A fost un vot politic in urma acestor dezbateri si in unanimitate (15 voturi din 15 - n.r.) organizatia si-a exprimat sprjinul pentru Emil Boc, urmand ca la aparitia motiunii sa procedam conform Statutului", a anuntat Udrea, potrivit agentiei Agerpres.

Udrea a explicat, la vremea respectiva, ca semnaturile care s-au dat pentru sustinerea unui candidat sau altul  au fost facute in nume personal iar organizatiile urmau sa se pronunte dupa ce apareau motiunile. "Sunt semnături de susţinere personale ale membrilor de partid, este şi cazul meu, este o semnătură personală, dar organizaţia a luat decizia ca în ansamblul ei filiala PDL să-şi ofere susţinerea candidatului Emil Boc".
 
La o zi diferenta Biroul politic al Organizatiei PDL Bucuresti Sector 1 a tinut o sedinta fulger in urma careia l-au demis din functie pe liderului filialei, Bogdan Cantaragiu. Acesta a fost sustinut de Vasile Blaga la sefia PDL, sector 1 Bucuresti dupa ce anul trecut a pierdut sefia PDL Giurgiu.

Conform surselor Hotnews.ro, propunerea organizatiei a creat tensiuni la nivelul conducerii centrale, la vremea respectiva, Blaga, sustinut de mai multi lideri democrat liberali au cerut anularea deciziei. Intr-o declaratie oficiala, vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur a anuntat ca liderul PDL sector 1 ramane in functie. Ulterior, liderul PDL sector 5 Daniel Pirpiliu si-a retras sustinerea pentru Blaga si a semnat motiunea lui Emil Boc. Vasile Blaga se va intalni miercuri dupa amiaza cu democrat liberalii de la organizatiile de sector 5 si 6.


Citeste mai multe despre   


1631 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  PDL (Miercuri, 13 aprilie 2011, 20:32)

  Costel Petre [anonim]

  Geniala balada Miorita, dragi romani! Cand trei concureaza, 2 se inteleg sa il elimine pe al treilea inainte de concurs! Cati oameni aduce Paleologu la congres? Nu conteaza cat de lung ai parul, important e cum si cat shuteshti :)
 • 0 (0 voturi)    
  *Vasile Blaga este respectat in teritoriu*!!!! (Miercuri, 13 aprilie 2011, 20:38)

  Eneas [anonim]

  nu ma pot opri din ras!in colectia de prosti ai PDL cred ca tzutzerii lui Blaga sunt cei mai numerosi!e cum poti sa propui la presedentia unui partid un fost vames,functie sinonima cu ciupeala , spaga, manaria,lipsa de caracter?chiar suntem orbi ,sa nu mai putem identifica Raul in forma primara ?
 • +2 (2 voturi)    
  Un plus de democratie in PDL (Joi, 14 aprilie 2011, 8:34)

  hotnewsfil [utilizator]

  Gradul de democratizare a oricarui partid este reprezentat (direct proportional) si de numarul participantilor la conventii, congrese, etc.
  Boc ar trebui sa ramana numai la conducerea guvernului iar Blaga sa conduca pertidul. L-ar mai impulsiona pe Boc sa puna in aplicare multiplele reforme, sa nu ramana 'apa de ploaie'.
  Este adevarat ca, in acest fel, Blaga ar putea influenta mult hotararile guvernului si ale majoritatii din parlament, I-ar creste mult puterea.
 • 0 (0 voturi)    
  Boc castiga un nou mandat (Joi, 14 aprilie 2011, 15:06)

  Ioana Marginean [anonim]

  Ceea ce vrea sa faca domnul Vasile Blaga e o joaca copilareasca din care reiese pe ce se bazeaza in castigarea alegerilor. Pe de alta parte, asa cum se noteaza in articol, domunul Emil Boc ar accepta cerintele lui Blaga pentru o " desfasurare puternica de forte" semn ca este increzator si puternic in sansele sale. Boc este singurul care merita un nou mandat si il va obtine.
 • 0 (0 voturi)    
  Blaga face propuneri, Emil Boc castiga (Joi, 14 aprilie 2011, 15:33)

  Elena David [anonim]

  Nu exista nici o miza in aceasta joaca interna. Emil Boc nu are contracandidati in lupta pentru sefia PDL insa de dragul competitiei a acceptat propunerea lui Blaga. Boc este un om capabil care merge inainte orice ar fi in cale iar castigarea unui nou mandat nu este o posibilitate, este o certitudine.
 • 0 (0 voturi)    
  Boc e si ramane lider (Joi, 14 aprilie 2011, 17:22)

  P.S. Alex [anonim]

  Blaga face propuneri inutile. Emil Boc are tot sprijinul politic si nu numai pentru un nou mandat plus, conform sondajelor, este cel mai potrivit om pentru conducerea partidului.
 • 0 (0 voturi)    
  Sala Palatului...ca acolo vor alegerile... (Joi, 14 aprilie 2011, 17:32)

  egroeg [anonim]

  va fi plina...sa vezi urale...sa vezi aplauze indelungi...
  sa vezi scandari...parca mai avea, pe vremuri, cineva placerea asta.
  Din pacate, omul de rand nu mai crede ca are motive sa se bucure,dar nu vede nici alternative,indiferent de ce partid ar fi vorba, iar asta cred ca este preocuparea fiecaruia dintre noi si,fara sa fie o afirmatie pretioasa,poate conduce la o situatie precara a socirtatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Castigarea unui nou mandat... (Joi, 14 aprilie 2011, 18:03)

  Antonia Savu [anonim]

  Nici nu merita adus in discutie un eventual esec al premierului in aceasta chestiune. Orice cetatean informat stie sa-i atribuie premierului multe dintre reusitele de care ne bucuram cu totii la momentul actual precum iesirea din recesiune. Castigarea unui nou mandat este o chestiune minora.
 • +1 (1 vot)    
  Caini latra (Sâmbătă, 16 aprilie 2011, 12:23)

  Dana [anonim]

  Cainii latra si caravana trece este proverbul care i s-ar potrivi cel mai bine lui Emil Boc.L-a critcat presa sindicatele au iesit in strada ,a fost fluierat de multime, a fost jignit de unele televiziuni dar nu s-a abatut de la crezul lui.Dupa atata harmalaie nici nu mai iti poti da seama cat bine sau cat rau a facut.Aceasta se va vedea in timp.Totusi premierul ramane de apreciat pt tenacitatea sa ca si pt cinstea sa.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi