Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2011, 9:40 Actualitate | Politic

Valeriu Stoica
Foto: HotNews.ro
Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu isi lanseaza astazi candidaturile pentru sefia PDL. Valeriu Stoica a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.Citeste mai multe despre   2096 vizualizari

 • sustinere P.D-L (Luni, 11 aprilie 2011, 10:24)

  bratan petru [anonim]

  1: Daca se aplica sau de cand,recalcularea pensiilor, salarilor,averilor necinstite...etc ? (in realitate).

  2: Felicitari P.D-L pentru curajul de-a face reforme-n societatea romaneasca!. Cat credeti ca veti recupera din antipatia celor MULTI, pana la alegerile din 2012?
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 13:48)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui bratan petru

   Multumesc pentru felicitari, cred ca am reusit sa adunam destula antipatie pana in momentul de fata. Am o singura neclaritate: ce inseamna cei multi. Daca ei sunt cei care asteapta sa primeasca de la stat, care prefera sa nu munceasca pentru a primi ajutoare sociale, atunci nu cred ca antipatia lor ne va produce mari prejudicii. As fi foarte ingrijorat daca am aduna in continuare antipatie din partea celor care produc, din partea celor care platesc taxe si impozite, din partea celor care, prin munca lor, sustin statul roman, platesc contributii la bugetul de stat si, prin asta, creaza in limita posibilitatilor si resursele necesare pentru programele de protectie sociala. Desigur, am in vedere protectia sociala a celor care sunt realmente in nevoie, a celor care nu pot sa munceasca, a celor care in mod temporar nu pot participa la competitie. Altfel, ne-am asumat riscul de a fi antipatizati de cei care cred ca Romania mai poate continua sa exista in deceniile urmatoare fara a se baza in primul rand pe cei care platesc taxe si impozite din munca lor iar nu pe cei care vor doar sa primeasca beneficii din taxele si impozitele platite de altii. In orice caz, singura cale pentru a creste pensiile, salariile este dezvlotarea economica a Romaniei. Pentru asta este nevoie de spirit anteprenorial, este nevoie de inventivitate, de munca, de cinste. Altfel, sunt de acord cu dvs ca averile necinstite ar trebui sa fie riguros controlate si impozitate.
 • De dreapta (Luni, 11 aprilie 2011, 10:44)

  Mih. [utilizator]

  Buna ziua! Stiind ca reprezentati dreapta romaneasca, as dori sa va intreb care sunt obiectivele candidatilor la conducerea PDL in sensul unei mai clare, puternice si eficiente orientari de dreapta (evident, si cu mai multe sanse de a atrage si creste optiunile electorale de dreapta)?
  Va multumesc.
  • raspunde (Luni, 11 aprilie 2011, 13:55)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mih.

   Motiunea Emil Boc cuprinde cinci obiective pe care ni le-am asumat in aceasta competitie interna, dar care sunt valabile, cred eu, pentru Romania in general. Primul obiectiv este continuarea guvernarii in interesul cetateanului. Mai sunt inca multe de facut pentru a impiedica deturnarea functionarii autoritatilor publice. Timp de 20 de ani, in buna masura, aceasta deturnare a facut ca interesul cetateanului sa fie insuficient slujit de catre autoritatile publice. Bunurile si serviciile publice produse de acestea nu exprima un raport corect fata de resursele existente, se irosesc inca foarte multe resurse pe canalele birocratiei si pe canalele coruptiei. Schimbarea sensului de functionare a statului roman pentru ca el sa produca bunuri si servicii publice pentru cetatean este cel mai important obicectiv al Romaniei. Al doilea obiectiv, care decurge din primul, este reconstructia institutionala a Romaniei. Mai simplu spus, reforma statului roman. Aceasta reforma a inceput, s-au facut multe lucruri bune, dar exista inca reforme care trebuie sa continue sau care trebuie sa inceapa. Fie ca este vorba de reforma constitutionala, fie ca este vorba de reforma administrativa, sistemul de reglementari, fie ca este vorba de reforma organizarii administrativ - teritoriale. Al treilea obiectiv care decurge din primele doua este pastrarea guvernarii in directia reformelor. Cred cu sinceritate ca, in momentul de fata, numai PDL poate asigura continuarea reformelor, ceea ce inseamna ca este necesara castigarea alegerilor din 2012 si din 2014. Uniunea socialista, prin discursul pe care-l are, nu dovedeste ca are viziunea necesara pentru a reforma statul roman. Exista riscul ca, prin venirea la guvernare a Uniunii Socialiste, sa ne intoarcem la comportamentul guvernelor care au risipit resursele, care au ratat sansa ca Romania sa intre in criza mai bine pregatita. Al patrulea obiectiv, care este o conditie pentru realizarea primelor trei, include reforma institutionala a PDL.
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 13:58)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mih.

   Este limpede ca, daca PDL nu se schimba, toate obiectivele evocate nu vor putea fi realizate. Transformarea institutionala a PDL presupune doua directii importante: o noua politica de resurse umane astfel incat toti cei promovati in functii publice sa lucreze in interesul cetateanului, iar nu in interes proproiu si sa dovedeasca pricepere profesionala. A doua directie este aceea a unei mai bune comunicari interne si, mai ales, a unei mai bune comunicari cu electoratul. In sfarsit, al cincilea obiectiv este cresterea calitatii guvernarii in perioada care a ramas pana in 2012, dupa masurile de austeritate care au determinat reculul electoral al partidului nostru, cresterea calitatii guvernarii este esentiala pentru relansarea economica si pentru ca beneficiile relansarii economice sa fie resimtite de cetatenii Romaniei. Altfel spus, toate aceste obiective pot fi sintetizate in ideea : mai putin stat, mai multe beneficii pentru cetatean.
 • politica (Luni, 11 aprilie 2011, 10:49)

  luci [anonim]

  1.Cand apare procedura clara,cu termene exacte,de rambursare sau de ce nu compensare a datoriilor statului catre cetatenii si companiile din ROMANIA.Viceversa vad ca totul e bine reglementat. 2.Cand se transforma asa zisa vointa politica a luptei contra coruptiei in arestarea si incarcerarea coruptilor ?
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:00)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui luci

   Aveti dreptate sa fiti nemultumiti de modul in care statul isi indeplineste obligatiile fata de creditorii sai. Arieratele sunt o povara uriasa pentru economie, este indispensabil ca, in perioada urmatoare, sa fie reformat sistemul regiilor si companiilor nationale ineficiente. Faptul ca statul roman nu-si plateste datoriile catre creditorii sai are ca principala cauza irosirea resurselor in sistemul regiilor si companiilor nationale ineficiente.
 • Igrijorat! (Luni, 11 aprilie 2011, 11:14)

  tornado [utilizator]

  1.Poate partidu sa recupereze puctaju din sodajele la care se gaseste acuma
  2.Cind se va da in monitoru oficial noua met ..de calcularea a pensilor?
  (editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:02)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui tornado

   PDL a depasit cea mai dificila faza, aceea a reculului electoral. In ultima perioada, de cateva luni, se poate vorbi de o stabilizare a suportului electoral in zona 17 - 19%. Este momentul unei relansari a partidului. Miza Conventiei Nationale din mai este tocmai aceasta relansare. Competitia interna este buna daca rezultatul ei va permite aceasta relansare.
 • intrebari (Luni, 11 aprilie 2011, 11:21)

  maryus315 [anonim]

  1) Ne asteapta scumpiri in lant: motorina, gaz, energie electrica, inflatie de 8%, si lista poate continua. Cum credeti ca se descurca o familie tanara cu un copil care sta in chirie si castiga doua salarii de bugetar
  2) stiu ca nu o sa aveti cum raspunde acum la acesta intrebare, dar totusi va intreb daca ati aruncat o privire peste "miracolul georgian" obtinut in primul rand prin lupta anti-coruptie si minimalizarea implicarii statului in economie
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:06)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui maryus315

   1. Inteleg dificultatile. Stiu ca nu este usor. In acelasi timp, orice crestere de venituri nu este posibila decat daca creste productivitatea muncii si daca, prin munca noastra, cream resursele pentru ca aceste venituri sa creasca. Orice promisiune fara acoperire in productivitatea muncii se intoarce impotriva celor carora li se promite, fie ca este vorba de pensionari, fie ca este vorba de cei cu salarii mici. minciuna economica genereaza inflatie, cresteri de preturi, iar in final cei care sunt cei mai afectati sunt tocmai cei cu venituri mici. Este adevarat ca, desi resursele existente nu sunt foarte mari, ele sunt in buna masura risipite din cauza coruptiei, o cale necesara pentru a putea acorda salarii mai bune si pensii mai bune este, intr-adevar, limitarea coruptiei, multe dintre resursele care sunt absorbite de coruptie ar putea duce la o crestere a veniturilor. Nu trebuie sa ne asteptam insa ca peste noapte sa va intampla un miracol in Romania. Nu vreau, deci, sa vorbesc despre un miracol romanesc, dealtfel nu cred in miracole in economie si in politica. Le prefer in sfera religiei. In economie si in politica cred doar in munca, in inteligenta, in pasiune, in competenta, in onestitate.
 • d le stoica (Luni, 11 aprilie 2011, 11:31)

  danahile [utilizator]

  nu credeti ca acum se impune schimbarea premierului cu teodor stolojan avand in vedere ca e un redutabil economist si prim vice al pd-l? .2 ce veti face pentru a evita plecarea unui grup de parlamentari din pdl si daca va fi acest fapt un impediment la reforma din partid care va avea loc dupa alegeri in varianta ca va castiga motiunea dv.va multumesc si va asigur de stima unui liberal
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:08)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui danahile

   Orice discutie despre schimbarea premierului inainte de Conventia PDL din 14 mai este contraprductiva. In acest moment, eu cel putin, ma gandesc doar la competitia interna, si cred ca rezultatul acestei competitii va conditiona si relansarea PDL si relansarea Romaniei, cu actualul premier sau cu alt premier. Desigur, pastrarea actualei majoritati parlamentare este necesara. Nu vom putea ramane la guvernare decat daca pastram majoritatea parlamentara. E nevoie de solidaritate si in interiorul PDL si intre PDL si partidele de guvernare.
 • intrebari (Luni, 11 aprilie 2011, 11:41)

  mariuca [anonim]

  1. In ce mod vedeti responsabilizarea instantelor judecatoresti in privinta modului de abordare a proceselor politicienilor ?
  2. Ne puteti spune care este strategia PD-L pentru dezvoltarea industrala a Romaniei in urmatorii 5 ani ?
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:12)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuca

   Eu sper ca, in actuala componenta, CSM va fi in masura sa conduca procesul de reforma a justitiei, care din pacate, in vechea formula, CSM mai mult a blocat reforma. Este nevoie ca Institutul National al Magistraturii sa redevina principala structura de recrutare si de formare a magistratilor. In plus, structura de inspectie judiciara din CSM trebuie sa-si faca mai bine datoria. Am in vedere si procesele cu miza, inclusiv procesele politicienilor. Cetatenii asteapta ca aceste procese sa fie solutionate intr-un termen rezonabil. Amanarea lor sine die diminueaza credibilitatea justitiei.

   2. Pana la urma important este ca Romania sa isi consolideze independenta energetica in perioada urmatoare. Nu putem vorbi de dezvoltare industriala fara independenta energetica. Sunt nemultumit ca, de exemplu, intarzie realizarea obiectivelor de investitii in domeniul energetic. Romania poate sa devina in perioada urmatoare exportator de energie pentru intreaga regiune de sud-est a Europei.
 • _ (Luni, 11 aprilie 2011, 12:00)

  v [anonim]

  Buna ziua dle Stoica,

  1. Care sunt pasii pentru implementarea legii votului prin corespondenta? Care sunt sansele implementarii acesteia pana la alegerile locale/parlamentare? Am observat ca, comisia juridica este formata preponderent din membri ai opozitiei: legea trebuie sa treaca de ei pentru a ajunge la vot in parlament?

  2. Cand va incepe efectiv implementarea rezultatului referendumului? Dupa alegerile interne? Se asteapta implementarea fix inainte de parlamentare?

  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:16)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui v

   1. Sper ca aceasta lege va intra in vigoare cat mai curand in pofida blocajului produs de opozitie. Este onest fata de cetatenii din diaspora sa li se creeze instrumentul eficient pentru a putea participa la vot. Obstructiile pe care opozitia le face in acest moment nu fac altceva decat sa diminueze simpatia de care se bucura Uniunea Socialista in diaspora.

   2. Cum bine stiti, in prezent se definitiveaza proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei. S-a recurs la initiativa prezidentiala la solicitarea Guvernului. Presedintele a precizat ca aceasta revizuirea va avea in vedere in primul rand realizarea solutiilor votate de cetatenii romani la referendum, respectiv parlament unicameral si reeducerea numarului de parlamentari la 300, in curand legea va fi inaintata Parlamentului. Sunt insa sceptic in ceea ce priveste adeziunea opozitiei la acest proiect de lege. Desi referendumul a aratat care este vointa marii majoritati a cetatenilor Romaniei, nu cred ca opozitia va tine seama de aceasta vointa. Sper ca electoratul va sanctiona aceasta atitudine a opozitiei la alegerile parlamentare urmatoare.
 • Somajul si viata grea in Transilvania !!! (Luni, 11 aprilie 2011, 12:20)

  Andy Latimer [utilizator]

  1:Cum credeti,Distinse Domn Valeriu Stoica,ca se vor recupera procentele pierdute in Transilvania si Banat, in urma taierii salariilor si pensiilor,unde electoratul mult mai bine informat,constant anti-PSD,in cel mai bun caz,nu se va prezenta la alegeri ?...
  2.Exista vreo strategie de atragere a electoratului din domeniul rural,fief-ul traditional al stangii ?
  (editat de HotNews.ro din cauza ca ati pus mai mult de doua intrebari)
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:19)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andy Latimer

   1. Am raspuns mai sus.

   2. Cel mai important obiectiv in domeniul rural este limitarea economiei inchise si racordarea comunitatilor rurale la circuitul economiei moderne de piata. Modalitatile pentru realizarea acestui obiectiv sunt multiple: definitivarea masuratorilor cadastrale si a intabularilor in cartea funciara, comasarea proprietatii agricole, realizarea fermelor pe suprafete medii si mari de peste 50 de ha, crearea unui sistem de distributie a produselor agricole si agrozootehnice.
 • Diaspora (Luni, 11 aprilie 2011, 12:47)

  Raluca [anonim]

  D-le Stoica, va adresez doua intrebari care cred ca intereseaza diaspora:
  1. De ce nu infiintati o organizatie PDL in Bruxelles unde sunt institutii europene? Este regretabil ca oamenii sa tot incerce cu euro-parlamentarii si acestia fie nu raspund fie nu-i intereseaza.
  2. In PNL aveati obiceiul sa organizati dezbateri si seminarii tematice. De ce in PDL nu continuati acest tip de dezbateri deschise avand in vedere ca facti parte dintr-o mare familie europeana a PPE-ului?
  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:24)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   1. Organizatiile PDL in diaspora sunt structurate in functie de colegiile electorale ale diasporei, dar in cadrul fiecarui colegiu pot fi infiintate mai multe organizatii in functie de numarul de cetateni romani care se afla in fiecare tara, in fiecare regiune si in fiecare oras. Daca europarlamentarii si parlamentarii nationali alesi de diaspora nu sunt receptivi la solicitarea dvs este intr-adevar regretabil. Incercati sa luati legatura cu membrii PDL din delegatia europarlamentarilor romani. Daca nu reusiti, va rog sa-mi trimiteti un e-mail.

   2. Probabil ca nu aveti cunostinta de activitatea Institutului de Studii Populare care este fundatia PDL. In ultimii ani, am organizat numeroase dezbateri despre doctrina populara si despre diferite politici publice, nu numai in Bucuresti ci si in restul tarii. Urmariti site-ul ISP si veti vedea cat de bogata este activitatea noastra. Derulam doua proiecte ample cu fundatia Konrad Adenauer si cu fundatia Hans Seidel din Germania. Suntem de asemenea conectati la reteaua think-thank-urilor afiliate PPE-ului.
 • intinerire (Luni, 11 aprilie 2011, 12:57)

  dodu [anonim]

  Buna ziua,
  O intrebare d-le Stoica, avand in vedere ca suntem cu aceeasi garnitura de politicieni de 20 de ani, d-vs personal a-ti luat in calcul ideea reinoirii acestei garnituri, cu referire exclusiva la PDL? Prin aceasta intrebare, am incercat o mica paralele cu modelul american in care candidatii "majori" sunt pastrati maxim 2 cicluri electorale tocmai din cauza erodarii de imagine
  Personal cred ca lumea s-a saturat de aceeasi figuri "triste", rebrenduite ca "oameni noi", oferite noua in alegeri de ani de zile(Cel putin in partea de conducere) fara a vedea in pregatire generatia viitoare de politicieni
  Multumesc
  • raspuns (Luni, 11 aprilie 2011, 14:26)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui dodu

   Eu dau un exemplu: din 2003 am refuzat orice functie publica. Cred ca este nevoie de oameni tineri, de oameni noi. Remarcati, totusi, ca PDL a promovat asemenea oameni si in Parlamentul European (Cristian Preda, Monica Macovei, Sebastian Bodu), si in Parlamentul National (Sever Voinescu, Toader Paleologu si altii) si in diferite functii guvernamentale.
 • reformistii (Luni, 11 aprilie 2011, 13:09)

  dorul [utilizator]

  veti folosi ideile celor supranumiti "reformistii" avand in vedere ca sunt perceputi pozitiv de cetateni, ca niste radicali impotriva coruptiei si a compromisurilor?
 • Doua intrebari (Luni, 11 aprilie 2011, 13:15)

  Luk [utilizator]

  1. De ce credeti ca au inchis si zavorat usile cei de la PNL in relatia cu PD-L?
  2. Ce scor estimati pentru USL la alegerile din 2012?
 • Intrebari (Luni, 11 aprilie 2011, 13:19)

  Un fost PDL [anonim]

  D-le Stoica
  1. Nu credeti ca ar fi bine sa informatii mult mai bine populatia in legatura cu toate actiunile ( bune, rele ) pe care le intreprindeti ?. Opozitia exploateaza tot,chiar si parturile trase de Basescu, Boc si intreg PDL.
  2. Nu considerati ca ar trebui mai multa atenti la alegerea reprezentantilor PDL ?. Ei sunt oglinda dvs.11 ani am activat in PDL, sunt serios, corect, am participat la aproape toate actiunile intreprinse in aceasta perioada, nu am solicitat nimic personal si am fost marginalizat.Intr-adevar taxez pe toti cei ce gresesc nu conteaza rangul si functia.Am fost permanent marginalizat pana am plecat binevol de la dvs.La viitoarele alegeri , merg la vot dar tai tot.
 • previziune procente alegeri (Luni, 11 aprilie 2011, 14:05)

  buha [utilizator]

  Avand in vedere ca acum USL este cotata cu peste 50% din intentia de vot, care credeti ca sunt personalitatile care pot aduce o crestere a intentiei de vot in favoarea PDL, persoane cu vechime in partid sau persoane noi?
 • Partid vs. tehnocrati (Luni, 11 aprilie 2011, 15:52)

  HP [utilizator]

  1. Pentru mult mai buna implementare a reformelor economice si statale nu ar fi mai bine sa apelam la ajutorul specialistilor ?

  2. Interesul partidului pare tot timpul deasupra celui national, al cetateanului. E un tip de gandire invechita, mostenita de catre fostii membri ai PCR, ajungi dupa Revolutie in noile structuri. Pe cand o reforma adevarata in propria ograda ? Nu ar plange nimeni, va asigur, daca dispar 80 la suta din trogloditii ce populeaza actualmente politica romaneasca. Sunt deconectati total de cetatean, nu il inteleg si nu sunt intelesi. Romania si-a luat straie noi, dar conducatorii ei nici pe departe.
 • simpatizantii PD-L ->amagiti si dezamagiti! (Luni, 11 aprilie 2011, 17:34)

  Laura [anonim]

  Buna ziua! Am 24 de ani si sunt membru PD-L. As vrea sa va spun ca nu prin motiuni sau doctrine se va dezvolta acest partid, ci prin modul in care se comunica cu simpatizantii si cu membrii simpli de partid, fara functii. Cu parere de rau constat ca nu se valorifica aceasta ESENTIALA resursa a partidului. De obicei se lucreaza doar cu cativa membri, iar restul sunt ignorati. Din proprie experienta am ajuns la aceasta concluzie: am fost la Organizatia Sector 3, din care fac parte, sa imi platesc cotizatia. Nu am cerut nimic pt mine, ci voiam sa dau partidului!!! M-au lasat sa astept 20 de min pana cand s-au oprit din certurile lor, ca sa imi spuna rastit si extrem de nepoliticos ca nu au acum timp de asa ceva! Poate vi se pare lipsit de importanta, dar cred ca este mult mai simplu (si mai putin costisitor) sa mentineti actualii membri si sa ii convingeti sa se duca la vot decat sa atrageti noi simpatizanti. Imi dau seama ca poate nu Dvs va ocupati de asemenea lucruri "marunte", dar tipul asta de relationare este o politica la nivel national a PD-L-ului ca partid si asta ar trebui sa se schimbe! Mentionez ca m-am inscris in PLD (fosta platforma) chiar de la infiintare si eram dispusa sa ma implic cu adevarat tocmai datorita modului in care eram tratati atunci, dar de cand a fuzionat cu PD, am avut parte numai de dezamagiri. Iar INTREBAREA este: Chiar daca nu se va schimba conducerea la nivel central (Dl. Boc), se va schimba ceva in relatia cu membrii de partid?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi