Cu un an inainte de alegerile parlamentare, in urma decesului deputatului PSD, Victor Surdu partidele politice isi vor testa sustinerea electoratului din Neamt si vor intra in campanie electorala. Potrivit legii, in termen de trei luni se vor organiza alegeri in circumscriptia electorala nr.29 Neamt, colegiul uninominal nr.6 acolo unde a fost ales parlamentar Victor Surdu. La Camera Deputatilor mai exista un post vacant in urma decesului reprezentantului minoritatii macedonene Liana Dumitrescu. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca postul de deputat va ramane liber pana la alegerile din 2012, atunci cand minoritatea macedoneana isi va nominaliza un candidat.

Victor Surdu a fost ales in colegiul uninominal nr 6 din judetul Neamt pe listele PSD+PC. Conform legii, Camera Deputatilor ia act de incetarea mandatului printr-o hotarare pe care o transmite Autoritatii Electorale Permanente(AEP). Procedural AEP anunta vacantarea locului si transmite Guvernului ca in termen de trei luni sa organizeze alegerile in colegiul respectiv.

"Din experientele anterioare, in aproximativ o saptamana Camera Deputatilor va lua act de incetarea mandatului si va trasmite AEP o hotarare in acest sens. Dupa ce AEP este instiintata oficial, se demareaza procedura de organizare a alegerilor in circumscriptia respectiva. Guvernul se va ocupa de organizarea sectiilor de votare si tiparirea buletinelor de vot. Candidatii au la dispozitie 45 de zile de campanie oficiala", au explicat pentru HotNews.ro surse oficiale din cadrul Autoritatii Electorale Permanente.

Deputatul PSD Victor Surdu a murit, joi, la locuinta sa din Bucuresti, din cauza unui cancer pancreatic de care suferea de mai multa vreme.

Camera Deputatilor are 334 de mandate iar in prezent sunt vacante doua fotolii de deputati. Dupa decesul deputatului minoritatii macedonene Liana Dumitrescu s-a decis ca postul sa ramana vacant pana la alegerile din 2012, sustin surse parlamentare. Reprezenantii minoritatilor nationale detin in Parlament 18 mandate si, spre deosebire de reprezentantii partidelor politice, sunt alesi la nivel national.

Dupa decesul Lianei Dumitrescu trebuiau organizate alegeri la nivel national, fapt care implica costuri foarte mari. Minoritatea macedoneana a decis sa nu nominalizeze un candidat pe locul vacant pana la alegerle din 2012", au declarat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

In decembrie 2010 au avut loc alegeri pentru un mandat de deputat in judetul Hunedoara, colegiul nr 3 Hateg in urma decesului deputatului PDL (fost-PNL) Ioan Timis. Alegerile au fost castigate de PNL, prin fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu.