Deputatul PSD Victor Surdu a murit, joi, la locuinta sa din Bucuresti, din cauza unui cancer pancreatic de care suferea de mai multa vreme. Anuntul a fost facut, pentru Agerpres, de deputatul Ioan Munteanu, fost presedinte al organizatiei PSD Neamt.De profesie inginer horticultor si membru al PSD din 2001, Victor Surdu ar fi implinit 64 de ani in luna iulie. El era casatorit de 12 ani cu cantareata Angela Similea.

Victor SurduFoto: Agerpres

Informatia pe scurt:

  • Victor Surdu era considerat unul dintre cei mai bogati politicieni romani, cu o avere estimata de revista Capital, in urma cu cativa ani, la 5-6 milioane de dolari. Cu toate acestea, anul trecut, Victor Surdu si sotia sa au fost executati silit de o banca, pentru un imprumut de 700 de mii de euro.
  • In perioada 1997-2000, Victor Surdu a ocupat functia de vicepresedinte al Companiei Lukoil Romania, iar din 2001 a devenit director general si asociat la firmele: S.C. Romauto Import SRL; S.C. Euro Victoria Leasing IFN SA; S.C. Arte & Vino; Business Center Poligon Logistic Bucuresti Est; Grup Auto Moto Bucuresti Est.
  • Victor Surdu era deputat PSD de Neamt in actuala legislatura si a mai fost deputat in legislatura 1990 - 1992, ales pe listele PDAR (Partidul Democrat Agrar) in judetul Constanta.
  • Presedinte executiv al PSD Neamt, Victor Surdu a fost diagnosticat, in urma cu un an, cu cancer la pancreas. Pe 25 octombrie 2010, acesta s-a operat la o clinica din Italia si era optimist in privinta recuperarii.
  • Potrivit legii electorale, in colegiul 6 din Neamt vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

La o zi dupa interventia chirurgicala din toamna trecuta, parlamentarul ii spunea corespondentului Agerpres din judetul Neamt, intr-un mesaj pe telefonul mobil, pe 26 octombrie 2010: "Se pare ca operatia a reusit. Mai am drum lung. Am reinviat datorita rugaciunii de recunostinta si reinnoire. Noaptea a fost buna, am dormit in trei rafale. Dimineata a fost si mai, si am avut o discutie despre Dumnezeu, om, medicina si sanatate sufleteasca si fizica a poporului meu (...) Eu cred ca medicina, prin forta lui Dumnezeu, a devenit o forta si in mana omului. Omul, fie el naturist sau chirurg, nu poate vindeca fara rugaciune. Cred ca ma vindec asa cum cred ca poporul meu nu este vindecat si moare, moare mai devreme cu 20, 30 de ani pentru ca nu este informat. Desi cheltuim mult, traim in ignoranta spre o scurta viata fara randuiala si optimism. Asta inseamna paguba si moarte lenta. Cred ca trebuie redata forta. Daca nu facem nimic se va spune ca au fost unii pe aici care-si ziceau romani dar nu au stiut sa se organizeze si au devenit nomazi sau au disparut. Cu nadejde. Victor Surdu".

  • Cine a fost Victor Surdu

Deputatul Raul-Victor Surdu-Soreanu s-a nascut la 11 iulie 1947, la Iasi. Licentiat al Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii Agronomice "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi (1970), Victor Surdu era doctor in agricultura (1984), iar in 1996 a absolvit Colegiul National de Aparare.

A fost inginer agronom, sef de ferma la CAP Raducaneni, judetul Iasi (1970-1971); inginer sef, apoi, presedinte al CAP Grozesti, judetul Iasi (1971-1980); director la Directia Agricola a judetului Iasi (1980-1985); sef de ferma la CAP Schitu Duca, judetul Iasi (1986- decembrie 1989) si adjunct al ministrului Agriculturii si alimentatiei (22 ianuarie -1 august 1990).

Victor Surdu a participat la Revolutia din 1989 si era membru al "Clubului TV-22".

Membru fondator si presedinte (1990-1996) al Partidului Democrat Agrar (PDAR), infiintat la 29 ianuarie 1990, a luptat pentru restabilirea dreptului de proprietate al taranilor asupra pamantului, fiind unul dintre initiatorii reformelor economice din agricultura.

A fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) - 9 febr.-11 mai 1990 -, reprezentand PDAR, iar din 2001 a devenit membru al Partidului Social Democrat, in cadrul caruia a ocupat functia de presedinte al Departamentului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

La 20 mai 1990 a fost ales deputat de Constanta, din partea PDAR. In legislatura 1990-1992, a fost membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii pentru agricultura si al Comisiei pentru echilibru ecologic si protectia mediului. A facut parte din Comitetul Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare. A revenit in Parlamentul Romaniei, fiind ales deputat de Neamt din partea PSD, la 30 noiembrie 2008. La 2 martie 2010 a fost ales vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice.