Deputatii au respins, marti, propunerea legislativa initiata de Silviu Prigoana (PDL) care se referea la schimbarea in actele oficiale a denumirii de "rom" in "tigan", unul dintre parlamentari considerand ca proiectul ar trebui trecut la categoria "Copiii spun lucruri trasnite", relateaza Mediafax.

"Aceasta initiativa ar trebui trecuta la `Copiii spun lucruri trasnite`, daca nu ar fi fost vorba de un adult", a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentand grupul minoritatilor nationale.

Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoana ca fiind "jignitor" si a aratat ca termenul de "tigan" are un caracter "peiorativ".

"Confuzia romani-romi nu are relevanta, pentru ca sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma", a adaugat Nicolae Mircovici.

Deputatul PSD Madalin Voicu a spus ca proiectul de lege initiat de Prigoana este mai degraba "un moft".

"Este un subiect care mi se pare mai degraba un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onoreaza. Este din erorile celor care cred ca, daca se schimba denumirea, se rezolva si scapam de un stigmat", a adaugat Voicu.

El a mai spus ca exista carente in comportamentul civic al unor etnici romi, dar exista si greseli ale majoritarilor.

"Cred ca dorinta de a schimba denumirea din rom in tigan este un gen de emotie primara, primitiva", a mentionat Madalin Voicu, in timp ce liberalul Mihaita Calimente a venit cu o solutie dand ca exemplu modelul afroamericanilor si anume ca romii sa se numeasca indoeuropeni.

Proiectul de lege initiat de Prigoana fusese respins de Senat si a fost respins si de Camera Deputatilor cu 229 de voturi "pentru", 31 "impotriva" si 16 abtineri.