Coalitia aflata in prezent la putere "n-ar fi supravietuit" daca Parlamentul Romaniei adopta in sedinta comuna, defasurata la 16 martie, declaratia propusa de opozitie, a declarat sambata presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres. La 16 martie, dezbaterea si votul motiunii de cenzura pe tema Codului Muncii au fost intrerupte mai bine de doua ore dupa ce liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a cerut adoptarea unei declaratii politice cu privire la mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu prilejul zilei de 15 martie, prin care si-a exprimat dorinta ca "Ardealul si natiunea ungara sa redevina ce au fost".

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Hunor a declarat sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR, ca au fost parlamentari ai puterii, "din partidul lui Oprea", care au votat pentru respectiva declaratie.

Presedintele UDMR a adaugat ca adoptarea documentului ar fi afectat si relatiile Romaniei cu Ungaria si ar fi putut sa strice intr-o clipa tot ceea ce s-a realizat in ultimii ani.

Hunor a spus ca, daca declaratia respectiva ar fi fost adoptata, ar fi urmat si alte legi similare, fiindca politicienii ar fi "simtit mirosul de sange": "Foarte repede aprinzi focul si foarte greu e sa-l stingi"

Hunor a facut apel la simt de raspundere din partea politicienilor.

La 16 martie, dezbaterea si votul motiunii de cenzura pe tema Codului Muncii au fost intrerupte mai bine de doua ore dupa ce liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a cerut adoptarea unei declaratii politice cu privire la mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu prilejul zilei de 15 martie, prin care si-a exprimat dorinta ca "Ardealul si natiunea ungara sa redevina ce au fost".

Premierul Emil Boc a declarat atunci in Parlament, ca opozitia a incercat sa creeze o disputa intre PDL si UDMR, care sa duca la caderea Guvernului: "Prima esenta a actiunii dvs. este una meschina, politicianista; am fost primul care a condamnat gestul cu privire la Avram Iancu, dar nu avem dreptul sa actionam decat prin intermediul institutiilor statului", a spus Boc.