Europarlamentarul Sebastian Bodu a fost audiat, vineri, de procurorii DNA in calitate de martor in dosarul in care este cercetat pentru fapte de coruptie Adrian Severin. Ancheta administrativa a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) in cazul ''bani in schimbul amendamentelor'' este in plina desfasurare, iar OLAF ar dori ca aceasta sa dureze cat mai putin. Potrivit Sunday Times 3 eurodeputati ar fi acceptat sume de bani in schimbul unor amendamente legislative in PE, relateaza Agerpres.

In cazul lui Adrian Severin, Ernst Strasser si Zoran Thaler, autoritatile nationale cu atributii in tratarea cazurilor de coruptie au initiat anchete. Ernst Strasser si Zoran Thaler au demisionat deja din functia de membru al PE. In privinta lui Adrian Severin, exclus in 23 martie din grupul socialist din PE si care in prezent este eurodeputat neafiliat, ancheta nationala este desfasurata de DNA, care s-a autosesizat dupa aparitia articolului din 20 martie in publicatia britanica. Nu este deocamdata clar daca DNA a luat sau nu legatura cu OLAF in cursul acestei anchete.

Potrivit unor surse apropiate OLAF, aceasta institutie a primit deja de la Parlamentul European materialele pe care PE le-a receptionat de la publicatia britanica, fiind vorba despre un hard-disk. In contextul anchetei administrative, inspectorii OLAF nu au totusi permisiunea de a intra in birourile eurodeputatilor in cauza, birouri care au fost sigilate.

PE anuntase la 22 martie inceperea unei anchete interne menite sa clarifice faptele legate de acuzatiile aduse la 20 martie de publicatia "The Sunday Times" eurodeputatilor Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser, care ar fi acceptat diverse sume de bani in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta de respectivii deputati europeni.

O scrisoare din partea OLAF a fost trimisa Parlamentului European in 25 martie, data pana la care avusese loc un schimb de opinii intre cele doua institutii. Presedintele PE Jerzy Buzek este de acord cu opinia ca OLAF este indreptatita sa desfasoare o investigatie administrativa.

El a reafirmat disponibilitatea totala de cooperare a acestei institutii cu autoritatile nationale abilitate, inclusiv acces deplin la birourile si computerele eurodeputatilor de indata ce imunitatea lor este ridicata. Aceasta imunitate se refera doar la ancheta penala.

Reporterii britanici de la "The Sunday Times" au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de respectivii deputati.

Trei dintre alesii europeni ar fi acceptat - Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.

Numele unui al patrulea eurodeputat care ar fi acceptat propunerea falsilor lobbyisti, spaniolul Pablo Zalba Bidegain, a fost dezvaluit in 27 martie de The Sunday Times, dar cazul sau este diferit de al celorlalti trei membri ai PE. Eurodeputatul spaniol le-a dat asigurari reporterilor care s-au pretins lobbyisti ca va putea lucra pentru ei cu conditia ca partidul din care face parte sa nu il propuna in alegerile locale, pentru a nu exista o incompatibilitate. Eurodeputatul spaniol a adaugat ca va opera amendamentul cerut de lobbyisti daca acesta nu contravine pozitiei grupului PPE din care face parte si nu a acceptat bani sau un cadou contrar regulilor de procedura.