Cristian Preda, Sever Voinescu si Monica Macovei au lansat, miercuri, pe bloguri, o platforma cu 35 de idei pentru ca PDL sa devina "un partid popular modern", precizand ca, desi este vremea semnaturilor, ei cred ca este vremea dezbaterilor.

"In acest moment, unii colegi din PDL cauta 35 de semnaturi pentru a-si sustine candidatura. Lor si tuturor celorlalti colegi si prieteni din partid, vrem sa le oferim 35 de idei. Poate ca este vremea semnaturilor, dar noi credem ca este vremea dezbaterilor", precizeaza cei trei democrat-liberali.

"Indiferent ca vom gasi sau nu un numar de colegi gata sa se reuneasca in jurul acestor idei pentru a depune o motiune, discutia ne va ajuta foarte mult. O dorim deschisa si argumentata, departe de invective si suspiciuni. De fapt, vor avea de castigat de pe urma dezbaterii toti cei care spera ca putem progresa in Romania", mai precizeaza Preda, Voinescu si Macovei.

Platforma propusa de ei sub titlul "PDL - un partid popular modern. 35 de pasi necesari", cuprinde masuri pe care, in opinia lor, partidul ar trebui sa le ia pentru a se construi ca singurul partid de dreapta din Romania:

Economie: buget, fiscalitate, Europa

1. Diminuarea prezentei statului in economie. Efectul va fi triplu: cresterea eficientei, scaderea coruptiei si depolitizarea unor decizii economice. Acum, statul e un factor de distorsionare a regulilor pietei. Trebuie sa-i dam un alt rol, reconstruindu-i credibilitatea atat in fata cetatenilor, cat si in fata actorilor economici.

2. Trecerea economiei de la o dezvoltare bazata pe consum la o dezvoltare bazata pe productie. Principala lectie a ultimilor ani este aceea ca economiile a caror dezvoltare se bazeaza pe consum sunt vulnerabile in crize economice, in vreme ce economiile a caror dezvoltare se bazeaza pe productie sunt mai rezistente.

3. Diminuarea poverii fiscale pe munca, ca un prim pas al unei ample si bine gandite politici de reducere a taxelor si impozitelor, atat in cuantum cat si in numarul lor. Prin politicile sale, statul trebuie sa urmareasca cresterea productivitatii prin stimularea spiritului antreprenorial.

4. Inscrierea in Constitutie a unui deficit bugetar maxim de 3 la suta.

5. Elaborarea bugetului cu minimum 6 luni inainte de debutul anului fiscal si consultarea cu autoritatile europene competente, pentru o sincronizare cu politicile tarilor membre si participarea la strategia "semestrului european" propusa de Comisie ca o noua faza a integrarii.

Citeste aici toate masurile propuse de cei 3 politicieni