Presedintele sedintei de marti a plenului Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a anuntat initial adoptarea declaratiei privind mesajele unor oficiali ungari, insa dupa cateva momente a revenit spunand ca nu a fost cvorum, relateaza Mediafax.

Presedintele de sedinta Ioan Oltean a anuntat, initial, ca declaratia a fost adoptata cu 142 voturi "pentru", 110 voturi "impotriva" si 25 de abtineri.

Acest anunt a fost primit de parlamentarii din opozitie cu aplauze si urale, iar Oltean a declarat inchisa sedinta Camerei Deputatilor, iar parlamentarii au inceput sa plece din sala.

Dupa cateva momente, Oltean a redeschis sedinta si a anuntat ca de fapt aceasta declaratie a fost respinsa de plen intrucat erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.

"Declaratia se adopta cu jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti, iar in sala au fost 284 de deputati", a spus Oltean.

Deputatii din Comisia de politica externa au adoptat, marti, cu 12 voturi "pentru", niciun vot impotriva si nicio abtinere, textul declaratiei prin care Camera Deputatilor deplange folosirea in scopuri politice a zilei de 15 martie si considera inacceptabile declaratiile unor lideri ungari.

Deputatii USL membri ai Comisiei de Politica Externa s-au intrunit, marti dimineata, si au adoptat textul declaratiei in baza faptului ca aveau intrunit cvorum de sedinta (13 din 25 de membri), presedinte de sedinta fiind vicepresedintele Comisiei, deputatul PSD Manuela Mitrea.

Astfel, in favoarea declaratiei s-au pronuntat toti deputatii USL, carora li s-a adaugat si deputatul PDL Octavian Bot, care este din Transilvania si care s-a pronuntat in favoarea adoptarii unei astfel de declaratii.

In momentul in care au venit la sala de sedinte si deputatii din arcul guvernamental, acestia au incercat sa conteste votul, dar nu au reusit. La sala de sedinte a venit inclusiv liderul de grup al PDL, Mircea Toader, pentru a-l convinge pe Octavian Bot sa isi schimbe votul.

In urma unei pauze de consultari, deputatii din arcul guvernamental au acceptat votul dat de deputatii USL, carora li s-a alaturat si Octavian Bot, ei acceptand totodata ca declaratia a fost adoptata de comisie.

Potrivit declaratiei adoptate, "Camera Deputatilor, avand in vedere excelentele relatii romano-maghiare, deplange faptul ca s-a incercat folosirea in scopuri politice a sarbatorii de 15 martie si, in cadrul unor manifestari publice desfasurate in Romania, unii demnitari maghiari au folosit o retorica politica cu accente nationaliste straine idealurilor UE si lumii moderne".

"Camera Deputatilor considera ca sunt inacceptabile declaratiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritoriala bazata pe criterii etnice. Camera Deputatilor reafirma ca relatiile dintre Romania si Ungaria, asezate de providenta una langa cealalta, menite a colabora pe toate planurile si de a fi partenere in cadrul NATO si UE, trebuie sa fie guvernate de buna vecinatate si convietuire ale lumii democratice", se precizeaza in declaratie.

Declaratia prevede si ca Romania militeaza pentru relatii de buna vecinatate si pentru relatii bilaterale echitabile si pragmatice, spre beneficiul partilor.

Totodata, in declaratie se apreciaza ca buna vecinatate si respectul reciproc, precum si colaborarea intre Romania si Republica Ungara corespund intereselor celor doua popoare si se recunoaste ca minoritatile nationale constituie o parte integranta a societatii din statul in care traiesc.

In declaratie se considera si ca experientele pozitive ale cooperarii romano-ungare, prin sedinte comune de guvern si reuniuni parlamentare comune, trebuie continuate si in viitor, ca un fundament al relatiilor bilaterale.