Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul celor trei europarlamentari acuzati ca au luat mita, printre care si Adrian Severin. Birourile politicienilor implicati in afacerea "bani contra amendamente" au fost sigilate in scopul protejarii dovezilor, potrivit www.evz.ro. O persoana de la serviciul de securitate al institutiei pazese biroul lui Severin, care a primit intre timp un alt birou.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat joi seara ca i-a comunicat europarlamentarului roman Adrian Severin ca, "in situatia sa, cea mai buna solutie este sa demisioneze" din aceasta functie.

"Daca vrea sa-si curete numele si sa-si dovedeasca nevinovatia, trebuie sa lase justitia sa-si urmeze cursul", a afirmat Buzek intr-o conferinta de presa, la Bruxelles, relateaza Agerpres.

Investigatorilor OLAF li se interzisese anterior accesul in biroul lui Severin, intrucat fortele de ordine din PE nu stiau daca situatia trebuie anchetata de catre OLAF sau de catre autoritatile nationale, potrivit Financial Times.

Europarlamentarul roman Monica Macovei spune ca nu este corect ca un membru al PE sa fie platit pentru a se ocupa de procesul legislativ, dar sa mai aiba si alte slujbe bine remunerate, slujbe care-l pot pune adeseori in conflict de interese cu meseria de parlamentar european.

"Am sa depun un proiect de lege care sa prevada interzicerea slujbelor multiple si am sa initiez discutii cu colegii din PE in aceasta directie. Desigur, vor putea exista si anumite exceptii cum ar fi calitatea de profesor uiversitar etc. dar lucrurile trebuie bine gandite si aici. E vorba de imaginea si credibilitatea noastra ca europarlamentari", spune Monica Macovei care mai propune ca solutie viabila si extinderea codului de conduita al Comisarilor europeni si la eurodeputati.

Macovei a mai vorbit si despre episodul de miercuri din PE cand eurodeputatul roman Adrian Severin a fost huiduit cand presedintele Buzek a anuntat ca acesta nu intentioneaza sa-si dea demisia din functie.

"M-am uitat pe declaratia de avere a domnului Severin si ultima este din iulie 2009. Am vazut ca este platit sa faca activitati in diferite instante de arbitraj si in consiliile de administratie ale bancilor", a declarat Macovei pentru EUobserver, cerand stoparea acestor practici.