Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru Agerpres, ca i-a transmis miercuri, in jurul pranzului, "o adresa" liderului social-democratilor bucuresteni, Marian Vanghelie, privind declansarea excluderii europarlamentarului Adrian Severin din organizatia sectorului 4 a formatiunii.

Intrebat daca a primit demisia lui Adrian Severin din PSD, Ponta a afirmat ca nu a primit nimic in acest sens, motiv pentru care i-a transmis o adresa lui Marian Vanghelie pentru a proceda la excluderea eurodeputatului.

"Motiv pentru care, i-am facut adresa lui Marian Vanghelie. I-am prezentat decizia BPN-ului de luni si sa procedeze la excludere", a afirmat Ponta.

Intrebat daca Marian Vanghelie va proceda de joi la excluderea lui Severin din partid, Ponta a spus ca a facut doar o adresa catre liderul PSD Bucuresti, ramanand la latitudinea organizatiei cand vor considera oportun acest demers.

  • Adrian Severin, exclus din grupul Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din PE (S&D)

Membrii grupului Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D) au aprobat miercuri, in unanimitate, excluderea eurodeputatului roman Adrian Severin din acest grup europarlamentar, in urma implicarii sale in scandalul legat de ancheta sub acoperire realizata de reporterii britanici de la 'The Sunday Times', care au pretins ca sunt lobby-isti si care le-au propus mai multor membri ai PE plata anumitor sume de bani in schimbul promovarii unor amendamente legislative.

Grupul S&D ramane astfel cu 185 de eurodeputati, fiind al doilea grup ca marime din PE, dupa grupul popularilor europeni (PPE).

Biroul grupului S&D i-a cerut marti eurodeputatului roman Adrian Severin sa demisioneze din functia de membru al PE, dupa ce luni seara europarlamentarul roman declarase ca le va trimite in cursul serii de luni sau marti dimineata o scrisoare membrilor grupului sau prin care isi anunta retragerea din functiile detinute in S&D pana la finalizarea investigatiei privind acuzatiile din 'The Sunday Times'.

In plus, biroul grupului S&D i-a cerut lui Severin sa-si cedeze mandatul catre PSD. Biroul S&D a confirmat ca Adrian Severin i-a trimis marti dimineata o scrisoare presedintelui grupului, Martin Schultz, prin care isi anunta demisia din grup.

"Prin aceasta, el a evitat excluderea sa din grup", a precizat marti biroul grupului S&D, care adauga ca "a luat nota ca Adrian Severin nu mai apartine acestui grup, masura intrand in vigoare imediat".

Parlamentul European a anuntat inceperea unei anchete menite sa clarifice faptele legate de acuzatiile din publicatia 'The Sunday Times' la adresa celor trei membri ai legislativului european implicati in acest scandal. Serviciile specializate ale PE analizeaza un dosar primit de la publicatia britanica amintita.

In mod independent de aceste masuri oficiale, doi dintre eurodeputatii mentionati in articol, Zoran Thaler si Ernst Strasser, au demisionat din pozitia de membri ai Parlamentului European iar grupul S&D a anuntat ca cel de-al treilea eurodeputat in cauza, Adrian Severin, nu mai face parte din acest grup politic al PE.

  • Reporterii britanici de la 'The Sunday Times' au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi ar fi acceptat - Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.
  • Potrivit unor surse europarlamentare, inca doi eurodeputati ar fi acceptat oferta falsilor lobby-isti, dar numele lor nu se cunosc deocamdata.Zoran Thaler si Ernst Strasser si-au anuntat demisia din functia de eurodeputat iar Adrian Severin a anuntat ca nu va renunta la mandatul de membru al PE.