Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul, ca modul in care a actionat a fost inacceptabil pentru un socialist. Reprezentantul socialistilor europeni sustine ca Adrian Severin nu poate fi exclus din Parlamentul European nici macar in urma anchetei interne declansate dupa izbucnirea scandalului de coruptie.

Hannes SwobodaFoto: Agerpres
  • Hannes Swoboda: Am asteptat ca domnul Severin sa aiba curajul si caracterul sa demisioneze si sa nu complice lucrurile pentru partidul sau, pentru noi si pentru PE.

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Avem o decizie a grupului socialistilor din Parlamentul European in cazul Severin. Spuneti-ne pe scurt care au fost hotararile luate.

Hannes Swoboda:Principiul nostru este zero toleranta fata de coruptie si mita. Avand in vedere ca domnul Severin nu a respectat acest principiu de zero toleranta, i s-a cerut sa demisioneze din PE. Pana acum nu a facut-o. Asa ca i-am cerut sa paraseasca grupul parlamentar pentru ca nu putem accepta ca un membru al grupului nostru sa nu admita ca a gresit si ca trebuie sa demisioneze asa cum au facut ceilalti doi europarlamentari. Avem o pozitie foarte clara fata de indiciile de mita si coruptie in acest caz si din acest motiv nu putem tolera ca domnul Severin sa mai faca parte din grupul nostru parlamentar.

Rep.: Ati asteptat ca domnul Severin sa isi depuna mandatul de europarlamentar inca din prima zi dupa izbucnirea scandalului asa cum au facut ceilalti doi membri ai PE?

H. Swoboda:Sigur ca da. Noi speram ca isi va da demisia din PE si acum. Actiunile lui au daunat partidului sau, propriei sale cariere si PE. Cred ca nici o persoana responsabila nu poate trai cu gandul ca a facut atat rau prietenilor si sustinatorilor.

Rep.: A fost vreun membru al grupului socialistilor care l-a sustinut pe Adrian Severin?

H. Swoboda:Nu am avut o intalnire cu intreg grupul. A fost o intrunire a biroului de conducere unde decizia a fost unanima.

Rep.: Credeti ca PSD ar fi trebuit sa prezinte o decizie in acest caz inainte ca grupul socialistilor din PE sa isi spuna cuvantul?

H. Swoboda:Nu pot sa interferez in activitatile unui partid din Romania. Ce pot sa spun este ca toata lumea ar trebui sa aiba o pozitie ferma de netolerare a coruptiei. Un europarlamentar este platit de oameni pentru a-si face treaba; nu poti sa fii platit pentru aceeasi munca de o companie privata. Asta nu e acceptabil si ar trebui sa fie clar pentru toata lumea.

Rep.: Ati asteptat o decizie ferma din partea social-democratilor romani in cursul zilei de ieri?

H. Swoboda:Social-democratii din Romania trebuie sa ia propriile lor decizii. Ce am asteptat noi a fost ca domnul Severin sa aiba curajul si caracterul sa demisioneze si sa nu complice lucrurile pentru partidul sau, pentru noi si pentru PE. Acum ne asteptam ca toata lumea sa urmeze decizia grupului socialistilor din PE si sa se distanteze de domnul Severin.

Rep.: In urma cu putin timp, Adrian Severin a declarat ca nu are nici un motiv sa demisioneze si nu o va face. Exista vreo modalitate ca grupul socialistilor sau PE sa il determine sa isi depuna mandatul?

H. Swoboda: In primul rand as vrea sa spun ca Adrian Severin are toate motivele sa demisioneze si sa plece din PE, din punct de vedere moral. Nu exista nici un mijloc sa il fortam sa plece din PE deoarece el a fost ales de cetateni. Daca el poate sa isi mai justifice prezenta in PE in fata alegatorilor sai, depinde de el. Eu ma indoiesc ca alegatorii romani isi doresc in PE pe cineva care si-a folosit in mod neprincipial pozitia in folosul unei companii private. Este o poza extrem de proasta a politicii. Este o poza in care vedem un europarlamentar care isi foloseste pozitia in interesul propriului buzunar si nu in interesul cetateanului. Nu asa trebuie sa fie un socialist.

Rep.: Avem si o ancheta interna a PE. Credeti ca dupa finalizarea anchetei domnul Severin, daca nu demisioneaza, va putea fi fortat sa plece?

H. Swoboda: Nu, nu cred ca poate fi constrans in vreun fel. Cred insa ca vasta majoritate a europarlamentarilor ii va arata clar domnului Severin ca prezenta lui nu este bine-venita. Indiferent de ce a facut in trecut, actiunile sale si modul in care a reactionat ulterior sunt inacceptabile. In special avand in vedere ca ceilalti doi europarlamentari au demisionat desi nu au fost atat de activi in acest caz. Modul in care a reactionat ii distruge in mod absolut credibilitatea si imaginea sa iar asta este foarte rau. Adevarata victima in acest caz este imaginea sa.

Rep.: Ce efect va avea acest caz asupra Parlamentului European?

H. Swoboda:Este clar ca este unul negativ. Trebuie luate masuri mai stricte in astfel de cazuri in care o demnitate este utilizata in mod neprincipial. Trebuie sa spunem clar publicului ca majoritatea parlamentarilor europeni lucreza in conformitate cu mandatul pe care l-au primit de la cetateni si nu muncesc pentru propriul lor castig material.

Rep.: Credeti ca in urma acestui caz activitatea de lobby va fi legiferata mai strict? Credeti ca vor fi legiferate eventuale sanctiuni pentru cazuri similare?

H. Swoboda: Cred ca activitatea de lobby trebuie legiferata mai clar atat pentru europarlamentari dar si pentru grupurile de lobby.