Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti, referindu-se la situatia din Libia ca prin atitudinea presedintelui Traian Basescu si a ministrului de Externe Romania a fost pusa intr-o pozitie marginala si paguboasa: "Am ratat ocazia de a fi alaturi de principalii aliati Franta, SUA, Marea Britanie".

Antonescu a adaugat ca este inadmisibil ca relatia tarii noastre cu Franta sa fie "pusa in discutie" din cauza unor "suparari personale" ale lui Traian Basescu.

"Atragem atentia ca pentru noi, PNL, o eventuala (...) depreciere a relatiilor bilaterale cu Franta e un lucru foarte grav. Franta este un partener fundamental al Romaniei, este una din tarile care au sprijinit efortul de integrare a Romaniei. E o relatie istorica, politica, culturala, de traditie si nu e admisibil ca, in urma unor suparari personale ale sefului statului, aceasta relatie sa fie pusa in discutie, depreciata sau inghetata pe anumite segmente", a afirmat Crin Antonescu, la finalul sedintei Biroului Politic Central al partidului.

Liderul liberal le-a reprosat factorilor de decizie romanesti ca nu au comunicat opiniei publice o pozitie 'clara' in ceea ce priveste situatia din Libia.

"Nici pana in ziua de azi nu avem din partea oficialilor responsabili de politica externa, in primul rand presedintele Traian Basescu, o pozitie ferma, clara, explicita. Faptul ca domnia sa se ascunde dupa conditia de discretie a unui mandat pe care ambasadorul la NATO il are sau dupa asteptarea unei decizii a NATO nu ne poate induce in eroare. Una este decizia pe care o va lua NATO atunci cand o va lua si cum o va lua si alta e pozitia politica a Romaniei. (...) In loc sa avem o pozitie clara, consecventa cu principalii nostri aliati, am avut o lunga tacere intrerupta de un interviu privilegiat doar cu o televiziune, in care oricum nu ne-a spus prea multe, si de interventie mai degraba artagoasa si cu caracter polemic cu moderatoarea emisiunii la un alt post de televiziune", a sustinut Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica intr-un interviu acordat TVR ca Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata in privinta situatiei din Libia, deoarece tara noastra a anuntat deja ca este solidara si respecta fara niciun comentariu rezolutia 1973 a ONU din 17 martie. Traian Basescu a spus ca Romania va actiona in interiorul NATO si se va alinia deciziilor Aliantei.

Seful statului a precizat ca NATO urmeaza sa aprobe directiva de operare, iar atunci va fi convocat CSAT-ul: ¬Eu nu pot lua decizii singur. Este atributul CSAT-ului sa decida politica Romaniei si implicarea in operatiuni¬.