PNL si-a retras semnaturile de pe proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de ancheta in cazul privatizarii Petrom, care a fost amanat de plenul Camerei Deputatilor cu o saptamana, relateaza Agerpres.

In debutul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, viceliderul grupului PSD din Camera Deputatilor Aura Vasile a solicitat amanarea discutarii infiintarii comisiei de ancheta timp de o saptamana, pentru ca liderii de grup sa se consulte pe marginea continutului acestuia.

Aura Vasile a subliniat ca deputatii social-democrati sustin infiintarea comisiei de ancheta in acest caz.

Necesitatea infiintarii acestei comisii de ancheta a fost sustinuta si de deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz, care a aratat ca astfel se va putea vedea cum au fost aplicate si cum s-au respectat conditiile din contract.

In schimb, liderul deputatilor liberali, Calin Popescu-Tariceanu, a precizat ca PNL a hotarat cu majoritate de voturi sa-si retraga semnaturile de pe proiectul privind infiintarea comisiei de ancheta in cazul privatizarii Petrom.

"Privatizarea Petrom este una din putinele care a fost facuta in Romania prin lege. Secretele privatizarii pot fi cautate foarte bine in lege", a motivat Tariceanu decizia liberalilor.

El a subliniat ca Executivul are reprezentanti in Consiliul de Administratie al Petrom.

"Nu cred ca are nevoie sa faca Parlamentul cercetari in ceea ce Guvernul deja stie", a completat liderul deputatilor PNL.

Totodata, Tariceanu i-a ironizat pe reprezentantii PDL. "Controlul preturilor pe piata - noi credem ca se formeaza pe piata, dumneavoastra vreti sa le faceti din condei. Este naivitate politica din partea initiatorilor, care paseaza Parlamentului treaba Guvernului, daca vreti formarea preturilor, (...) daca vreti o politica de subventionare a preturilor, o faceti de pe pozitia pe care o reclamati, de partid de dreapta. Va urez succes", a spus el.

In schimb, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a aratat ca o astfel de comisie de ancheta este necesara, insa a sustinut propunerea de amanare a discutiilor pe acest subiect avansata de Aura Vasile.

Initiatorul acestei comisii, democrat-liberalul Daniel Oajdea, a aratat ca se astepta ca parerile sa fie impartite si sa existe si voci critice. El si-a sustinut initiativa afirmand ca la privatizarea societatii s-a luat mita.

"Am convingerea personala, desi nu am dovezi, ca la privatizarea Petrom s-au luat spagi de sute de milioane de euro si am convingerea ca multi vor incerca sa puna bete in roate acestui demers. Pe de alta parte consider ca noi ca Parlament nu trebuie sa stam ca simpli spectatori sa observam ca pretul combustibilului creste anual, chiar lunar. (...) Petromul nu a fost privatizat, el a fost dat prin lege aproape gratis si asta se poate vedea foarte usor", a aratat Oajdea.

In cele din urma s-a decis cu 92 de voturi favorabile, 13 impotriva si patru abtineri amanarea cu o saptamana a discutarii infiintarii comisiei de ancheta.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, luni, infiintarea unei comisii de ancheta pentru verificarea respectarii prevederilor contractului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA de grupul austriac OMV, a anuntat secretarul acestui for, Niculae Mircovici.

Niculae Mircovici a precizat ca in aceasta comisie, care va fi alcatuita din 14 deputati - 5 de la PDL, 4 de la PSD si PC, 3 de la PNL, si cate unul de la UDMR si UNPR -, grupul minoritatilor nationale nu-si va desemna niciun reprezentant.

De asemenea, el a aratat ca grupul minoritatilor nationale nu va vota in cazul raportului comisiei de ancheta.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a strans semnaturi, saptamana trecuta, in plenul Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura, pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind respectarea contractului de privatizare a Petrom si stabilirea unor masuri de contracarare a cresterii preturilor la carburanti.