Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, luni, ca parlamentarii USL au semnat o solicitare de concediere a lui Csibi Barna, functionarul public de la Administratia Financiara Harghita care pe 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, a spanzurat in public o papusa cu chipul lui Avram Iancu, transmite Agerpres.

"Avem o solicitare oficiala pe care o semneaza toti parlamentarii USL si pe care o vom prezenta azi si parlamentarilor PDL si independenti pentru ca decizia pusculitei lui Basescu, Sorin Blejnar, de a-l muta pe extremistul maghiar Barna Csibi, angajat al sau la Administratia Financiara, de a-l muta exact in mijlocul Ardealului, la Abrud, e o provocare la adresa stabilitatii locale si e un semn de dispret. Cred ca Blejnar a vrut sa arate ca atata timp cat e protejat de Basescu si atata timp cat obtine bani pentru Basescu isi poate permite sa jigneasca si sa provoace o comunitate locala. Azi vom cere semnaturi pentru aceasta solicitare de sanctionare si de concediere a lui Barna Cibi din functia pe care o detine in Administratia Financiara", a spus Ponta.

El a adaugat ca marti sau miercuri opozitia va publica numele parlamentarilor PDL care au decis sa sustina demersul USL, dar si numele democrat-liberalilor care "de frica sau pentru banii pe care-i primesc sunt de acord cu acest gest de sfidare".

Pe de alta parte, Ponta a mai spus ca o sa ceara acordul BPN al PSD pentru a continua demersurile, la nivelul partidului, de a cere explicatii si "o revenire la o situatie de normalitate" in ceea ce priveste mesajele prim-ministrului ungar, Viktor Orban, si ale presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

"Lipsa totala de reactie si lasitatea lui Basescu si a lui Boc, a domnului Baconschi, sunt explicate numai de intelegerile lor pe sub masa, intelegeri care afecteaza interesele noastre ca tara si echilibrul dintre majoritate si minoritate", a spus liderul social-democrat.

Totodata, Victor Ponta a precizat ca la nivelul Uniunii Social Liberale s-a decis sa fie continuate demersurile pentru clarificarea pozitiei oficiale a premierului ungar si a presedintelui Parlamentului de la Budapesta.

"Am decis la nivelul USL sa continuam demersurile privind lamurirea pozitiei oficiale a premierului maghiar si presedintelui Parlamentului Ungariei, pozitii inacceptabile fata de integritatea noastra teritoriala, de sentimentul de mandrie nationala si de dorinta noastra de a pastra un echilibru si o armonie intre majoritate si minoritatea maghiara in Transilvania. Razboiul nostru e foarte clar indreptat catre Viktor Orban si catre liderii din Ungaria care trateaza Romania cu lipsa de respect si fac acest lucru bazandu-se pe complicitatea pe care o are cu Traian Basescu. Orban si Traian Basescu sunt un fel de Gaddafi si Ben Ali ai estului si e normal sa-i uneasca dispretul pentru regulile democratice si pentru ceea ce inseamna echilibru intre doua tari si in cadrul unei societati", a spus Ponta.