Fostul premier, Adrian Nastase, scrie intr-o postare pe blog despre relatia cu comunitatea maghiara, aratand ca urmeaza o perioada in care subiectul drepturilor minoritatilor nationale va fi pe agenda publica. Proiectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale, proiectul de lege al reorganizarii regiunilor de dezvoltare si punerea in aplicare a legii educatiei nationale sunt doar cateva puncte care vor provoca dezbateri pe acest subiect.

"Grija guvernului Orban pentru maghiarii din Romania se contabilizeaza, eventual, in afaceri prospere pentru FIDESZ si pentru Laszlo Tokes, care nu trebuie sa raspunda pentru modalitatea de cheltuire a banilor primiti de la Budapesta", mai spune Nastase.

Fragmente din postarea lui Adrian Nastase:

  • Ne asteapta o perioada in care subiectul drepturilor minoritatilor nationale va fi pe agenda publica. Proiectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale, proiectul de lege al reorganizarii regiunilor de dezvoltare si punerea in aplicare a legii educatiei nationale sunt doar cateva puncte care vor provoca dezbateri pe acest subiect.
  • Cum vor reactiona Traian Basescu si PDL la principalul deziderat al noului partid al lui Tokes Laszlo, partid in curs de inregistrare, ce are ca principal deziderat obtinerea autonomiei teritoriale? Ce va face Traian Basescu cu acest demers ce are ca obiectiv crearea unei mase critice in randul maghiarilor din Romania pentru a iesi in strada si a solicita autonomia teritoriala? Ce va spune Romania guvernului Orban de la Budapesta care, mai nou, doreste sa efectueze si recensamantul maghiarilor de peste granita, adica si al cetatenilor romani de etnie maghiara?
  • Opozitia nu a atacat minoritatea maghiara din Romania atunci cand a solicitat o pozitie a Parlamentului fata de declaratiile oficialilor maghiari cu ocazia zilei de 15 martie. Apropo, daca a fost o gafa diplomatica, si se pare ca sotia ambasadorului Ungariei la Bucuresti a citit mesajul lui Viktor Orban, dupa care si-a dat frau liber "sufletului"si a adaugat, la aceste declaratii, elemente inacceptabile, ambasadorul Ungariei o persoana pentru care, altfel, am toata simpatia trebuia rechemat de urgenta de guvernul ungar, din respect pentru Romania. Sotia ambasadorului nu are, de altfel, nici o calitate oficiala in diplomatie.
  • Politica lui Viktor Orban si a lui Traian Basescu in privinta minoritatii maghiare din Romania ingrijoreaza, de altfel, diplomatia occidentala, care identifica posibile surse de instabilitate regionala in evolutia acestei relatii. De altfel, saptamana viitoare, acest subiect, legat de propunerea de deschidere a unei proceduri de monitorizare pentru Ungaria, va fi pe ordinea de zi a Comisiei de monitorizare a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei.

Liberalul Puiu Hasotti a propus saptamana trecuta adoptarea unei declaratii de condamnare a afirmatiilor facute marti de premierul ungur Viktor Orban privind autonomia teritoriala. Mircea Geoana a vrut sa includa propunerea pe ordinea de zi, insa Roberta Anastase nu a fost de acord si i-a luat microfonul cand presedintele Senatului anunta rezultatele votului. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus propunerii lui Hasotti. Sedinta Parlamentului a fost suspendata ore in sir, dupa ce liderii grupurilor parlamentare s-au reunit pentru negocieri pe aceasta tema.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, miercuri, in plenul Camerelor, ca o eventuala declaratie a Parlamentului trebuie sa fie examinata anterior de comisiile de politica externa, de catre toti liderii si toate partidele politice si nu ar trebui impusa "pe baza de majoritate sau pe baza de opozitie".

El a afirmat, in acest context, ca se teme pentru prestigiul Legislativului si pentru ceea ce Uniunea a construit, impreuna cu celelalte partide parlamentare, in privinta relatiilor interetnice.

"Domnul Hasotti se intreba daca noi maghiarii putem fi la fel de patrioti ca romanii de aici? Sunt la fel de mandru ca m-am nascut si am crescut in aceasta tara si ca pot lucra pentru tara mea. Sunt la fel de mandru ca si dumneavoastra ca sunt membru al corpului legiuitor, al institutiei cea mai importanta din Romania - Parlamentul. Ma tem pentru prestigiul acestei institutii, dar ma tem si pentru ceea ce am construit impreuna cu colegii mei din UDMR, impreuna cu dumneavoastra din diferite partide politice romanesti", a spus Marko Bela, la Parlament.