PSD nu va sustine participarea Romaniei intr-o eventuala interventie militara in Libia, dar va sustine politic orice decizie NATO sau UE, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu. "Romania trebuie sa fie un aliat loial si in acelasi timp o tara serioasa in UE. Ati vazut ca nu au existat critici la adresa pozitiei adoptate de domnul presedinte (n.r. Basescu) vinerea trecuta", a mai spus Pascu. El a amintit pozitia Romaniei din timpul razboiului pentru eliberarea Kuweitului de la inceputul anilor '90, "in asa maniera incat sa fim relativ neutri".

Ioan Mircea Pascu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

In ce priveste declaratiile presedintelui Traian Basescu de vinerea trecuta, de dupa Consiliul European de la Bruxelles, Ioan Mircea Pascu a declarat ca "pentru momentul la care au fost facute, nu cred ca exista o solutie mai buna decat cea pe care am adoptat-o impreuna cu alte state". Presedintele Basescu a declarat vinerea trecuta ca Romania nu sustine o solutie militara in Libia si ca este impotriva adoptarii de catre Uniunea Europeana a unei interdictiei de non fly zone, precizand ca este o misiune pe care si-o poate asuma NATO.

  • Pozitia a fost corecta, mai ales ca pe teren Gaddafi statea sa castige, noi avem de recuperat o datorie si alte interese, si altii au avut si au interese in zona poate mult mai mari decat ale noastre. Insa in momentul de fata, cum spuneam, numele jocului este eliminarea lui Gaddafi, ori acum cred ca Romania va trebui sa reevalueze aceasta situatie, sa vedem cum ne pozitionam in continuare. Pentru ca, daca se va crea un curent de opinie favorabil eliminarii lui, si nu ma astept ca Franta sau Marea Britanie care au impins lucrurile pentru aceasta solutie, sa se opreasca acum.
  • Dupa parerea mea, Romania n-ar trebui sa se singularizeze, intr-un fel sau in altul. Adica, o tara ca Romania care nu dispune de forta unei tari ca Germania care si-a permis sa se singularizeze, noi nu suntem Germania. Am fost mai aproape de Germania, am fost in curentul general, Statele Unite pana miercuri au fost si ele destul de sceptice. Interventia presedintelui Sarkozy de vineri se pare ca a prins pe picior gresit delegatia franceza la NATO, care pana atunci a fost total impotriva unei interventii, astfel incat doamna ambasador inteleg ca a fost schimbata luni sau marti. 
  • La PSD n-am avut o discutie pe aceasta tema, si datorita faptului ca agenda interna a umplut practic saptamana aceasta total, a fost motiunea de cenzura, declaratiile de la Budapesta. Dupa parerea mea, noi nu vom fi favorabili unei interventii militare romanesti. Adica suntem si asa din punct de vedere militar la limita posibilitatilor noastre. Dupa parerea mea cred ca nu vom gasi o disponibilitate. Sigur ca da, sprijinul politic va exista, daca la NATO se hotaraste ceva de genul asta, probabil ca si noi vom merge cu decizia NATO sau a Uniunii Europene. 
  • Sa ne aducem aminte ca in timpul primului razboi din Golf, cand Romania a fost intrebata daca participa sau nu participa, si Irak-ul era o tara cu care noi aveam relatii mult mai proaspete ca era 1990 - 1991, am hotarat sa mergem in cadrul coalitiei pentru eliberarea Kuweit-ului impotriva Irakului dar in acelasi timp participarea noastra a fost creionata de asa maniera incat sa fim relativ neutri. Adica am trimis un spital de campanie, care spital de campanie a ingrijit inclusiv soldati irakieni. 
  • Daca se pune problema ca Romania sa participe efectiv cu forte, cred ca-i alta discutie, dar va exista sprijin pentru o decizie NATO sau a UE, intrucat se considera ca Romania trebuie sa fie un aliat loial si in acelasi timp o tara serioasa in UE. Ati vazut ca nu au existat critici la adresa pozitiei adoptate de domnul presedinte (n.r. Basescu) vinerea trecuta.​