Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, joi, la sedinta departamentelor partidului, ca juristii PSD analizeaza posibilitatea atacarii la Curtea Constitutionala a Hotararii Parlamentului prin care s-a respins motiunea de cenzura, transmite Mediafax. Motivul invocat de Nastase este "mandatul imperativ" pe care l-ar fi primit parlamentarii PDL, UDMR si UNPR, de a nu vota la motiune.

"Prin astfel de atitudini se neaga esenta parlamentarismului. PDL a dat instructiuni parlamentarilor sai de a nu vota motiunea de cenzura si de a sta in banci. Potrivit Constitutiei, mandatul imperativ este nul. Asa ca Departamentul nostru Juridic analizeaza situatia, pentru a vedea daca nu cumva Hotararea Parlamentului prin care ia act de respingerea motiunii de cenzura a fost adoptata in imprejurari de neconstitutionalitate", a declarat Nastase.

USL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala privind Codul Muncii, contestand asumarea raspunderii Guvernului pe acest proiect, dar si incalcarea unor prevederi constitutionale legate de dreptul la munca, dreptul la concediu, dreptul la asociere si dreptul la greva.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Codul Muncii, saptamana trecuta. Opozitia a depus o motiunea de cenzura care a fost dezbatuta miercuri dupa-amiaza. Motiunea de cenzura a fost respinsa, miercuri seara, rezultatul indicand 216 voturi valabil exprimate, dintre care 212 "pentru" si patru "impotriva" demersului opozitiei. Pentru adoptarea acesteia erau necesare cel putin 236 de voturi favorabile.

Cinci parlamentari din arcul guvernamental, patru de la PDL si unul de la UDMR, si-au exprimat votul, cei mai multi dintre ei lasand sa se vada modul in care au introdus bilele in urne, respectiv impotriva motiunii. Mircia Giurgiu (PDL) a votat "pentru" motiunea opozitiei, iar liderul PDL, premierul Emil Boc, a anuntat ca deputatul va fi exclus din partid.