Cele doua camere ale Parlamentului, reunite intr-o sedinta comuna, au dezbatut miercuri motiunea de cenzura depuse de opozitie dupa asumarea raspunderii asupra noului Cod al Muncii de catre Guvernul Boc. Documentul, intitulat "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", a picat cu 212 voturi pentru, 4 impotriva si 2 anulate.

Emil Boc, in ParlamentFoto: Agerpres

Update ora 23:00 Motiunea de cenzura a picat: 212 voturi pentru, 4 impotriva si 2 anulate. Cinci parlamentari ai puterii si un independent au votat motiunea de cenzura a opozitiei: senatorii Attila Verestoy (UDMR) si Ernest Onofrei (PDL) au votat la vedere impotriva si deputatii democrat-liberali Daniel Oajdea, Marius Spanu si Mircea Giurgiu, cat si independentul Gheorghe Zoicas insa votul nu a fost la vedere.

Update ora 22:30 Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat miercuri seara la Antena 3 ca imediat ce votul asupra motiunii se va incheia, va solicita votul asupra declaratiei propuse de Puiu Hasoti.

Update ora 22:15 A inceputul votul motiunii de cenzura. Primii care voteaza sunt senatorii, apoi deputatii. Votul este secret cu bile.

Update ora 21.35 Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat ca opteaza pentru parasirea plenului de catre parlamentarii USL daca puterea nu accepta adoptarea unei Hotarari de protest fata de mesajul lui Viktor Orban, potrivit Mediafax.

Update Ora 21.00: Votul pe motiune intarzie, parlamentarii continuand sa aiba opinii divergente pe tema propunerii lui Puiu Hasotti.

Update Ora 20.30: Parlamentarii au reluat discutiile, dupa ce au luat doua pauze de consultari.

Update Ora 20.20: Sedinta este in continuare suspendata iar parlamentarii discuta in grupuri in sala de plen. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca Mircea Geoana nu era desemnat sa conduca sedinta Parlamentului si a incalcat Regulamentul, in replica presedintele Senatului sustinand ca Anastase nu are dreptate.

UPDATE (ora 19:00): Liberalul Puiu Hasotti a propus adoptarea unei declaratii de condamnare a afirmatiilor facute marti de premierul ungur Viktor Orban privind autonomia teritoriala. Mircea Geoana a vrut sa includa propunerea pe ordinea de zi, insa Roberta Anastase nu a fost de acord si i-a luat microfonul cand presedintele Senatului anunta rezultatele votului. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus propunerii lui Hasotti. Sedinta Parlamentului este suspendata, dupa ce liderii grupurilor parlamentare s-au reunit pentru negocieri pe aceasta tema.

UPDATE (ora 18:15): Deputatul democrat-liberal Daniel Oajdea a strans semnaturi, miercuri, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura din Parlament, pentru infiintarea la Camerea Deputatilor a unei comisii speciale de ancheta privind privatizarea Petrom si stoparea preturilor la carburanti. (Mediafax).

Elena Udrea pe Facebook

Elena Udrea pe Facebook

Foto: Captura Facebook.com

UPDATE (ora 17:50): Elena Udrea scrie pe Facebook, in timpul dezbaterii din Parlament: "Crin Antonescu tipa, e suparat. Il inteleg, doar vorbim despre Codul Muncii. In esenta este vorba de munca. Ori el se trezeste la ora 12.00 si este cel mai mare chiulangiu din Parlament."

UPDATE (ora 17:12): Schimb dur de replici intre Theodor Paleologu (PDL) si Puiu Hasotti (PNL), la dezbaterea motiunii de cenzura: democrat-liberalul a sustinut ca strategia pe care au adoptat-o liberalii este "o pleasca pentru PDL", in timp ce senatorul liberal i-a replicat acestuia ca, desi poarta un nume ilustru, "se comporta ca Mama Omida". (Agerpres)

UPDATE (ora 17:06): Emil Boc a parasit sala plenului, dupa ce Victor Ponta l-a numit "papagal" pe premier. (Mediafax).

UPDATE (ora 16:48): Crin Antonescu ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Ne grabim sa castigam o competitie cu Traian Basescu - cine il da primul afara pe Boc?".

UPDATE (ora 16:41): Victor Ponta: "Vom propune un proiect de lege prin care procedura asumarii raspunderii Guvernului sa fie drastic limitata".

UPDATE (ora 16:36): Victor Ponta ia cuvantul la tribuna Parlamentului: "Inainte de a vorbi despre Codul Muncii, voi spune - si iata ca sunt de acord si cu domnul Traian Basescu aici - ca este nevoie de un alt prim-ministru. Domnul Boc repeta ca un papagal ca se lupta cu Alianta socialista."

UPDATE (ora 16:28): Emil Boc: "Distinsi colegi, renuntati la intoxicarile pe care le-ati facut, inducand opinia publica in eroare cu privire la modificarile aduse Codului Muncii. Acest Cod al Muncii va aduce sute de mii de locuri de munca in economia romaneasca, alaturi de legea zilierilor. Acest Cod al Muncii va limita munca la negru, iar tot mai putini oameni vor avea un loc de munca sigur si nu vor mai intinde mana la pomenile electorale."

UPDATE (ora 16:23): Emil Boc: "Romania este in Uniunea Europeana si trebuie sa recupereze decalajele care o despart. Cu populismele nu putem merge mai departe. Avem nevoie sa ne adaptam la dinamismul existent in UE".

UPDATE (ora 16:16): Emil Boc ii acuza pe membrii Opozitiei de plagiat in ceea ce priveste varianta proprie a Codului Muncii depusa marti la Parlament: "Alianta Socialista a depus la Parlament un Cod al Muncii in varianta proprie, in care ati copiat 76 de prevederi din Codul nostru. Cum se numeste asta? As dori s-o intreb pe doamna profesor, doctor, rector Ecaterina Andronescu cum se numeste acest lucru. Am incredere ca doamna Andronescu va va face o prelegere despre ce inseamna plagiatul".

UPDATE (ora 16:12): Emil Boc: "Alianta socialista vrea ca romanii sa nu aiba locuri de munca pentru a veni sa intinda mana la stat si la pomenile electorale. Codul Muncii ii apara pe cei care muncesc corect si le intinde o mana patronilor care nu folosesc munca la negru".

UPDATE (ora 16:10): Emil Boc: "Suntem intr-un moment ca dupa o perioada de boala cand organismul incepe sa se insanatoseasca si ii administrezi vitamine. De aceea este nevoie acum de noul Cod al Muncii, care sa aduca mai multe locuri de munca, investitori, relansare economica."

UPDATE (ora 16:07): Emil Boc: "Scopul de baza al noului Cod al Muncii este posibilitatea de a angaja mai usor si de a fi angajat mai usor in Romania. Actualul Cod al Muncii nu este un factor stimulator pentru a se face angajari. Avem o greutate in a face angajari in Romania, greutati in a avea un al doilea loc de munca, greutati in a avea contracte de munca pe durata determinata."

UPDATE (ora 16:05): Emil Boc: "Am reusit sa stabilizam economia tarii, sa salvam tara de la colaps si sa o indreptam spre crestere economica. Daca vrem sa fim competitivi pe piata europeana trebuie sa facem reformele necesare, inclusiv pe piata muncii."

UPDATE (ora 16:03): Emil Boc citeaza din Mihai Eminescu" E usor a scrie versuri / Cand nimic nu ai a spune - aceasta este definitia motiunii de cenzura."

UPDATE (ora 16:00): Emil Boc in plen: "Motiunea nu are nicio sansa. Aceasta motiune de cenzura aproape nu are nicio legatura cu Codul Muncii, cu asumarea pe care am fact-o in fata Parlamentului. Putinele referiri despre Codul Muncii fie sunt copiate, fie sunt fraze goale. Doua treimi din textul motiunii sunt doar atacuri politice, sloganuri rasuflate si demagogice. Aliantei socialiste nu ii pasa de locurile de munca ale romanilor."

UPDATE (ora 15:34): A inceput dezbaterea motiunii de cenzura.

UPDATE (ora 15:31): Emil Boc, inaintea dezbaterii din plen: "Astazi o sa le mai explic inca o data in plenul Parlamentului ca noul Cod al muncii nu are nimic de-a face cu sclavagismul, nu are nimic de-a face cu alte teorii lansate de sindicate. Este adevarat ca nu este un Cod al muncii care sa sporeasca privilegiile sindicatelor si mai ales ale liderilor nationali, dar este un Cod al muncii pentru toti cei care muncesc corect in aceasta tara si sanctioneaza aspru pe cei care utilizeaza munca la negru. S-au spus foarte multe neadevaruri despre forma Codului muncii" (sursa: Agerpres).

UPDATE (ora 15:12): Premierul Emil Boc a sosit la Parlament, fiind intrebat de jurnalisti daca este ultima asumare a raspunderii si ultima motiune de cenzura: "Never say never", a replicat primul ministru.

UPDATE (ora 15:06): Sedinta Parlamentului intarzie, senatorii si deputatii nu s-au adunat in sala.

Confederatiile sindicale au anuntat ca vor ataca noul Cod al muncii la Curtea Constitutionala, in cazul in care motiunea de cenzura va fi respinsa.