Cei doi candidati la sefia PDL au lansat in lupta toate armele de care dispun pentru a obtine sustinerea organizatiilor. In timp ce Emil Boc se foloseste de pozitia de premier, Vasile Blaga mizeaza pe pozitia de organizator al Conventiei Nationale a PDL. Potrivit surselor Hotnews.ro apropiatii lui Emil Boc il sfatuiesc sa-si mentina functia de premier pana la Conventie pentru a-si tine aproape sefii de organizatii. De partea cealalta, Blaga doreste sa schimbe criteriul de stabilire a numarului de delegati de la congres, fapt care i-ar creste sansele la sefia PDL.

Partizan al candidaturii lui Emil Boc, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea a impus, marti, organizatiilor de sector care semnasera pentru sustinerea lui Blaga sa-si schimbe optiunea.

Bogdan Cantaragiu lider la sector 1, Silvian Ionescu la sectorul 3, Romeo Raicu lider la sector 4 si Daniel Pirpiliu de la sectorul 5 au semnat pentru sustinerea lui Vasile Blaga. Potrivit surselor Hotnews.ro, cei patru sunt fideli secretarului general al PDL pentru ca i-a sprijinit la sefia organizatiilor de sector pe care le reprezinta.

Dupa sedinta, Udrea a anuntat ca organizatia de Bucuresti a hotarat sustinerea candidaturii lui Emil Boc la sefia partidului. "Am dat un vot politic pentru a nu mai exista aceste interpretari ca Organizatia de Bucuresti merge o parte intr-un fel, o parte intr-un fel. A fost un vot politic in urma acestor dezbateri si in unanimitate (15 voturi din 15 - n.r.) organizatia si-a exprimat sprjinul pentru Emil Boc, urmand ca la aparitia motiunii sa procedam conform Statutului", a anuntat Udrea, potrivit agentiei Agerpres.

Udrea a explicat ca cei care au semnat pentru Vasile Blaga au facut-o in nume propriu. "Sunt semnaturi de sustinere personale. Organizatia a luat decizia ca, in ansamblul ei, sa isi ofere sustinerea candidatului Emil Boc".

Potrivit surselor Hotnews.ro, planul lui Emil Boc este sa-si anunte oficial candidatura la sefia PDL dupa motiunea de cenzura de miercuri. In ceea ce priveste demisia din functia de premier, aceasta ar fi programata saptamana viitoare, la cateva zile dupa adoptarea Codului Muncii.

Aceleasi surse sustin ca in tabara lui Emil Boc exista si un plan B care se discuta in prezent. Pentru a-si asigura un nou mandat in fruntea PDL, se ia in calcul si varianta ca acesta sa-si pastreze functia de premier pana la Conventia Nationala pentru a-si pastra ascendentul fata de liderii din teritoriu.

"In prezent se discuta si o varianta precauta si anume Boc sa-si mentina mandatul de premier pana in mai, la Conventia Nationala. Argumentele care vin in favoarea pastrarii functiei vizeaza controlul organizatiilor. Din postura de premier are sanse mai mari sa-si asigure voturile necesare pentru un nou mandat in fruntea partidului" au declarat sursele citate.

Dupa ce Emil Boc si-a anuntat in sedinta de la Vila Lac1 intentia de a intra in cursa, o serie de lideri de organizatii care au semnat pentru candidatura lui Vasile Blaga si-au schimbat optiunea.

La o zi dupa ce Boc a facut anuntul, conform surselor Hotnews.ro, liderul de la Bistrita, Ioan Oltean, Mihai Stanisoara de la Mehedinti si Mircea Andrei de la Arges, Darius Valcov de la Olt, Mircea Man, Maramures, Ioan Holdis - Satu Mare, Gabriel Berca-Bacau au trecut in tabara premierului.

"Daca initial Boc era cotat cu sansa a doua la sefia PDL, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru acesta, o parte din sefii din teritoriu inscrisi in tabara lui Blaga au sarit la Boc" au declarat sursele citate.

De remarcat ca, la o zi dupa de Emil Boc si-a anuntat intentia de a intra in cursa, a aparut stirea ca Guvernul a alocat pentru primariile din teritoriu fonduri de aproximativ 90 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

In tabara greilor, Vasile Blaga mizeaza pe comisia de organizare a Conventiei Nationale care stabileste numarul de delegati la fiecare organizatie in parte. Blaga este membru in comisie si alaturi de apropiatii Gheorghe Albu, Mircea Hava, Constantin Ostaficiuc, Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu detine controlul decizional. In schimb, Emil Boc ii are ca reprezentanti in comisie pe Roberta Anastase, Gheorghe Falca, si Florin Popescu.

Conform surselor citate, tabara lui Emil Boc doreste sa mentina actualul criteriu de stabilire a numarului de delgati si anume sistemul mixt. Mai exact, organizatia este reprezentata pe baza unui algoritm alcatuit din scorul obtinut la alegeri plus criteriul numarul de membri pe care ii are organizatia. Pe actualul criteriu, de exemplu PDL Bucuresti detine 300 delegati din totalul de aproximativ 1.300 cati vor fi la Conventia Nationala.

De partea cealalta, Blaga doreste ca stabilirea numarului de delegati sa fie decisa in functie de rezultatele obtinute de organizatii la alegerile electorale. Miza stabilirii numarului de delegati pe fiecare organizatie in parte este foarte mare, Blaga incercand sa mareasca numarul acestora in organizatiile pe care le are sub control, crescandu-si astfel sansele de a obtine mai multe voturi.

Daca criteriul lui Blaga ar fi aplicat, organizatia de Bucuresti si-ar scadea semnificativ numarul de delegati, avand in vedere ca la ultimele alegeri electorale nu a inregistrat rezultate notabile.

Pe de alta parte, organizatiile fidele lui Blaga (Alba, Caras Severin, Bihor, Hunedoara, Braila, Ialomita, Galati, Tulcea, Vrancea, Iasi, Botosani, Sibiu, Teleorman, Timis, Dolj, Gorj, Ilfov) au avut rezultate bune, ceea ce ar duce la cresterea numarului de delegati.

Chiar daca Boc a reusit sa coaguleze in jurul sau 26 de lideri de organizatii, garda veche mizeaza pe faptul ca delegatii nu pot fi controlati de sefii de organizatii si pe relatia buna pe care Blaga o are cu parlamentarii. Practic, delegatii unei organizatii sunt alesi din randul parlamentarilor, primarilor si consilierilor judeteni ceea ce permite negocierea individuala cu acestia.

Pana la Conventia Nationala a PDL programata pe 14 mai cei doi candidati Emil Boc si Vasile Blaga vor negocia intens cu organizatiile din teritoriu.