Jaroslav Poláček este managerul de campanie al partidului anticoruptie TOP09 din Cehia. “Tradition Responsibility Prosperity 09″ a fost infiintat in 2009, an al alegerilor in Republica Ceha si a castigat dupa numai cateva luni de la infiintare, 16% din voturile electoratului, intrand in Parlamentul Ceh. Liderul partidului este Karel Schwarzenberg (Link Wikipedia) care in prezent ocupa functia de ministru al Afacerilor Externe. Partidul si-a castigat popularitatea in randul cehilor prin intentia de a lupta împotriva corupţiei, demonstrată prin refuzul de a recruta “sufletele negre”, politicienii corupţi si cu un trecut comunist. (Magda Bărăscu)

Jaroslav PoláčekFoto: Contributors.ro

Jaroslav Poláček: TOP09 a fost primul partid politic din Cehia, care a decis să îşi publice donatorii. Legea cehă cere ca informațiile despre finanțări să fie trimise Parlamentului într-un an de la alegeri. Noi am decis să publicăm donatorii noştri imediat. Nu am aşteptat luni întregi sau ani, ci, pur şi simplu, am publicat informaţiile pe site.

Acum, cred că două sau trei partide politice fac acelaşi lucru, dar noi am fost primii. Desigur, se deschide o temă de discuţie pentru mass media, pentru că se vede de acolo și cine a dat sume mari de bani. Noi am avut un donator, al cărui nume este Novodny, care este un om de afaceri de succes, şi care a dat 11 milioane de coroane ceheşti partidului nostru. A fost o poveste bună despre partid în ziare, s-au facut foarte multe speculaţii despre motivele care l-au împins să facă acest lucru.

În final, nu au găsit nimic. Doar noi am furnizat presei oportunitatea de a găsi informatia. Desigur, n-am fost încântaţi de toate speculaţiile care s-au scris, pentru că nu au fost deloc pozitive pentru imaginea partidului nostru, dar a fost tot ce au găsit. Există anumite costuri pe care ţi le asumi atunci când vrei să fii transparent.

Reporter: Cum v-a venit această idee de a publica sursa banilor partidului?

Jaroslav Poláček: Chiar nu îmi mai aduc aminte cine a venit cu această idee, a fost unul dintre primii paşi, a fost făcut în prima săptămână de când s-a publicat informaţia că va fi un partid politic. Era o atmosferă stranie în societatea cehă şi cred că oamenii doreau să facă ceva nou şi erau foarte optimişti privind noul partid politic. Astfel, era logic ca acest partid politic nou, cu un lider puternic precum Karel Schwarzenberg, să schimbe puţin climatul politic şi social din Cehia.

Era logic să facem lucrurile într-un alt mod faţă de ceilalţi. Aşa că am început cu această iniţiativă şi am continuat. La finele lui 2009, am făcut reguli interne, sunt 11 pagini ce prezintă toate informaţiile, cum se primesc banii, sume mici sau mari, cum te poate ajuta cineva în campanie, altcineva îţi poate da, nu ştiu, creioane pentru campanie, de exemplu. Noi am trasat o serie de reguli pentru aceste lucruri, pentru tot partidul. Acum o săptămână am început să facem şi alte lucruri, am deschis pentru public conturile în care primim fonduri. Am publicat informații despre fondurile din conturi, pentru prima dată la sfârşitul lui februarie şi vom face acest lucru în fiecare lună, pentru că noi credem că este mai important să publici sumele care intră în conturile partidului, nu pe acelea care ies.

Dacă cineva crede că oamenii bogaţi dau sume de bani partidului pentru a-i influenţa deciziile, noi am promis că vom publica toate sumele de bani care intră în bugetul nostru. Aceasta înseamnă bani de la stat, bani de la donatori – ceea ce se ştia deja, bani de la membrii partidului nostru şi mai înseamnă sume mici de bani de la activităţi care sunt permise partidului.

A fost o mare dezbatere în Cehia – Primul Ministru a venit cu o idee, partidele să aibă conturile la Banca Naţională. Dar, ştiţi, Banca Naţională nu are de obicei anumite servicii, carduri bancare şi alte lucruri. Este o mare problemă să lucrezi într-un partid politic şi să nu beneficiezi de aceste servicii. Rezultatul este că transparenţa nu este posibilă.

Şi ultimul lucru pe care l-am făcut, a fost să nu mai permitem posibilitatea de a lua bani cash de la membrii noştri.

Prima campanie – la o lună și jumătate

Reporter: Cum s-a născut partidul şi care era atmosfera atunci în Republica Cehă?

Jaroslav Poláček: Era momentul alegerilor europene în Cehia şi în întreaga Uniune Europeană, in mijlocul 2009, dar era şi o atmosferă particulară în Cehia întrucât era momentul presedintiei cehe în Uniunea Europeană. Exista această problemă a guvernului şi a coaliţiei de guvernare care a încetat să mai funcţioneze chiar în perioada preşedinţiei noastre. Nu este o situaţie normală pentru că, în timpul acestor 6 luni foarte importante, nu e normal sa rezolvi probleme interne.

În al doilea rând, atmosfera în întreaga societate cehă nu era una pozitivă – nu exista nicio incredere in partidele politice, oamenii nu erau mulţumiţi de cum funcţionau instituţiile, erau foarte multe articole în ziare despre corupţia si problemele cu care se confruntau instituţiile statului, bugetul etc.

Toate aceste lucruri reprezentau un teren fertil pentru fondarea unui nou partid politic, iar noi am vorbit despre toate aceste probleme chiar înainte de a anunţa fondarea partidului. A fost o dezbatere importantă şi despre cine va fi liderul noului partid, si nimeni nu stia definitiv cine urma sa fie. Pe 12 iunie am facut o conferinta de presa si ceilalti membri a comitetului de pregatire au anuntat ca vom lansa un partid nou, si asta a fost inceputul povestii.

Reporter: Care a fost prima reacţie a cehilor? Prima lor reacţie în prima lună de existenţă a partidului?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro