Presedintele Traian Basescu sustine ca mandatul sefului statului sa fie de patru ani, iar Parlamentul sa fie dizolvat daca suspenda presedintele tarii iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constitutiei pe care le-a prezentat PDL.

Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat pentru Mediafax ca reprezentantii PDL si presedintele Traian Basescu au discutat duminica despre revizuirea Constitutiei.

Potrivit Sulfinei Barbu, presedintele Basescu a dorit sa stie daca PDL mai sustine rezultatele referendumului privind trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari si, de asemenea, a prezentat ca propuneri de modifcare a Constitutiei dizolvarea Parlamentului in cazul in care forul legislativ suspenda seful statului, dar acest nu e demis la referumdum.

"Daca presedintele este suspendat de Parlament si, prin referendum, presedintele castiga, atunci ar trebui sa fie in oglinda, adica sa existe o masura clara de dizolvare a Parlamentului care a cerut suspendarea", a precizat Barbu.

Ea a aratat ca o alta propunere de revizuire a Constitutiei se refera la mandatul de patru ani pentru presedintele tarii, majoritatea celor prezenti la discutia de duminica fiind in favoarea acestei propuneri, pentru a se putea face alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidentiale.

O alta propunere se refera la posibilitatea prevederii in Constitutie a unui deficit bugetar de maximum 3%.

Presedintele Traian Basescu a discutat cu reprezentantii PDL si despre Legea parteneriatului intre stat si biserica, precizand ca va face o analiza privind legalitatea si oportunitatea acesteia, dupa care va decide daca o promulga.

Si prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat ca Traian Basescu le-a prezentat liderilor PDL propunerile de modificare a Constitutiei pe care vrea sa le prezinte Parlamentului legate de referendum, suspendarea presedintelui, deficitul bugetar de maximum 3%.

"Am discutam despre schimbarile in Constitutie pe care doreste presedintele sa le prezinte Parlamentului cat de curand. Aceste prevederi se refera la referendum, la suspendarea presedintelui, la responsabilitatea Parlamentului privind suspendarea presedintelui, la responsabilitatea fiscala si la prevederea in Constitutie a unui deficit maxim de 3%", a declarat Stolojan pentru Mediafax.

Intrebat daca s-a discutat despre schimbarea premierului, Stolojan a negat, precizand insa ca, inainte de venirea sefului statului la intalnire, reprezentantii PDL au avut unele discutii organizatorice.

Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu lideri centrali si judeteni ai PDL de la Vila Lac 1 s-a incheiat. Discutiile au durat aproximativ trei ore.

Informatiile au fost confirmate de purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat printr-un comunicat aceste informatii: "In cadrul consultarilor cu conducerea PDL, presedintele Traian Basescu a accentuat nevoia de modificare a Constitutiei in directia reducerii numarului de parlamentari, clarificarii conditiilor de suspendare a sefului statului si precum si revenirii la un mandat de 4 ani in cazul alegerii acestuia ca o masura de consolidare a stabilitatii guvernarii in Romania.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a evocat posibilitatea introducerii in legea fundamentala a unui plafon de 3% in cazul deficitului la bugetul de stat ca o masura de prevenire a populismului electoral".