Partidul Civic Maghiar a decis sa anuleze Congresul formatiunii, care urma sa aiba loc luni la Targu Secuiesc, precum si participarea la manifestarile programate la Targu Secuiesc marti, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, in semn de solidaritate cu primarul orasului, arestat pentru luare de mita, relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat de presa, PCM a anuntat ca, avand in vedere ca la Targu Secuiesc s-a creat o situatie "neasteptata si extraordinara", ca urmare a arestarii primarului Racz Karoly, gazda manifestarilor programate in municipiu pentru 14 si 15 martie, s-a decis anularea Congresului PCM, care urma sa aiba loc luni la Targu Secuiesc. La congres ar fi urmat sa participe liderii centrali si teritoriali, alesii locali si judeteni ai PCM, pentru a marca trei ani de la inregistrarea formatiunii ca partid.

De asemenea, PCM a anuntat ca nu va mai participa la manifestarea principala organizata de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, de la Targu Secuiesc.

Conducerea PCM subliniaza ca trebuie sa se tina cont de prezumtia de nevinovatie si se declara convinsa ca primarul Racz Karoly (PCM) este nevinovat, reprezentantii formatiunii declarandu-se increzatori in obiectivitatea justitiei.

Totodata, conducerea PCM sustine ca nu exclude ca UDMR sa se afle "in spatele arestarii" primarului din Targu Secuiesc, aratand ca denuntatorul edilului ar fi un apropiat al UDMR.

In finalul comunicatului de presa, PCM ii indeamna pe localnicii din Targu Secuiesc ca ei sa participe la manifestarile care vor avea loc in municipiu de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

In fiecare an, mii de oameni participa, in centrul municipiului Targu Secuiesc, la manifestarile organizate cu ocazia Zilei Nationale al Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestarile centrale din Targu Secuiesc incep, conform traditiei, cu parada locuitorilor din comunele aflate in apropierea orasului, care defileaza in carute, purtand costume populare si cantand muzica traditionala.

Primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, a fost retinut, vineri seara, de procurorii DNA - Serviciul teritorial Brasov, pentru luare de mita, dupa ce ar fi cerut 41.000 de lei de la administratorul unei societati comerciale din localitate pentru a sprijini firma in contractul cu Primaria. Primarul a fost prins, vineri, in flagrant delict de procurorii DNA, in timp ce primea o transa de 10.000 de lei de la administratorul societatii respective.

Sambata seara, magistratii au emis pe numele primarului un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, iar edilul a anuntat ca va ataca cu recurs decizia.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa incheierea, la 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestari servicii intre municipiul Targu Secuiesc si o societate comerciala (acord ce avea ca obiect furnizarea de produse de cariera si balastiera), Racz Karoly, in calitate de primar al orasului, i-a pretins administratorului firmei respective o suma de bani in scopul derularii fara probleme a contractului, si anume "emiterea de comenzi din partea Primariei si aprobarea cu celeritate a platii produselor livrate".

Astfel, in perioada aprilie 2010 - februarie 2011, Racz Karoly a primit de la administratorul societatii respective, cu titlu de mita, suma de 41.000 de lei. Societatea a platit lunar cate 4.000 de lei in perioada aprilie-octombrie, 10.000 de lei in luna noiembrie 2010 si 3.000 de lei la 17 februarie 2011, potrivit anchetatorilor.

Primarul Racz Karoly se afla la primul mandat si a fost ales pe listele Partidului Civic Maghiar.