Presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, declarat, sambata seara, la Targu Mures, dupa primirea distinctiei 'Gabor Aron' din partea Consiliului National Secuiesc (CNS) pentru contributia la sprijinirea Tinutului Secuiesc, ca relatia romano-ungara s-a imbunatatit, dupa venirea la putere a FIDESZ.

Acesta a mai spus ca autonomia pe care o doresc cei 500.000 de secui este pe deplin justificata, fiind o cerinta juridica, moderna si pe deplin cuvenita si ca "de aceea Ungaria sprijina interesul secuilor pentru autonomie", relateaza Agerpres.

Kover a precizat ca legea si autonomiile europene creeaza institutii pentru ca toate comunitatile sa isi organizeze viata asa cum doresc.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat in cadrul festivitatii ca, asa cum Kover Laszlo, cu ocazia organizarii la Budapesta a sedintei Consiliului National Secuiesc, a declarat 'Fratilor secui, ati ajuns acasa!' intrucat drapelul Tinutului Secuiesc era arborat pe cladirea Parlamentului, tot asa si secuii au inaltat pe cladirea Palatului Culturii din Targu Mures drapelul Ungariei. Acesta a precizat ca maghiarii din Transilvania considera ca acest drapel trebuie sa fluture pe cladirile oficiale nu doar la ocazii speciale, ci permanent.

"Odata si odata trebuie sa cream conditii legale ca toti maghiarii din Transilvania sa isi poata folosi simbolurile oriunde si oricand doresc", a aratat Izsak.

In cadrul festivitatii, presedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, si-a exprimat speranta ca premiul primit de la CNS sa-i dea lui Kover Laszlo imboldul necesar pentru a lupta si pe mai departe pentru mentinerea unitatii maghiarilor din Ardeal.