Aripa Tariceanu reactioneaza vehement la decizia definitiva si irevocabila a Curtii Supreme in ce priveste calitatea lui Dan Voiculescu de colaborator al fostei Securitatii. "Voiculescu ar trebui sa se retraga din orice functie publica sau politica", sustine deputatul liberal Ludovic Orban, care precizeaza ca Voiculescu este "exact ca Mona Musca, care era o campioana a lustratiei, a deconspirarii securitatii cand ea era in mod evident cu musca pe caciula". Adriana Saftoiu declara ca "politicianul roman e dispretuit de cetatean (...) pentru ca a dovedit ca n-are mama, n-are tata", iar Marius Oprea sustine ca, daca Dan Voiculescu nu va face "un pas inapoi, intreaga alianta va avea o problema". Varujan Vosganian avertizeaza PNL ca "ar trebui sa nu promoveze (...) in viitor persoane care au teme neelucidate in biografia lor".

Lupta in interiorul PNLFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Adriana Saftoiu: Este o surpriza diferenta pe care ne-o arata Antonescu intre propriile lui personalitati. De asta dispretuiesc romanii politicianul, pentru ca n-are mama, n-are tata

Adriana Saftoiu

Adriana Saftoiu

Foto: Agerpres

Contactata de HotNews.ro, Adriana Saftoiu a declarat ca intrebarea legitima in acest moment este "cum de domnul Antonescu vede lucrurile atat de diferit intre 2006 si 2011. Cum de atunci era atat de transat si acum nu e". "Pentru mine e o surpriza diferenta pe care ne-o arata domnul Antonescu intre propriile lui personalitati", a precizat deputatul liberal, care sustine ca decizia PNL in acest caz "va intra la acele vulnerabilitati pe care ni le tot dovedim de un timp incoace".

Intrebata care sunt vulnerabilitatile PNL, Saftoiu a declarat ca cea mai importanta este renuntarea la masurile care tin de politica de dreapta, din punct de vedere economic. "Discursul nostru e mult prea putin concentrat spre zona de a incuraja masuri pentru oameni de afaceri, pentru patronat. Eu sunt de acord ca a fi liberal nu inseamna a-ti fi indeferenta zona bugetara sau cea salariala, dar totusi".

Una dintre cauzele pentru ca politicianul roman este atat de dispretuit de cetatean vine inclusiv din faptul ca politicianul "a dovedit de-a lungul timpului ca n-are mama, n-are tata. Renunta cu usurinta la principii, idei, valori, pentru ca pe moment il ajuta", sustine Adriana Saftoiu.

In ce priveste pozitia sa fata de decizia presedintelui PNL, Crin Antonescu, de a continua alianta cu PC, Adriana Saftoiu a declarat ca va ramane membru PNL. "Daca n-as fi considerat ca asanarea societatii romanesti e importanta (...), nu as fi venit la PNL. Daca eu as crede in statul care trebuie sa puna un accent pronuntat pe asistenta sociala, m-as fi dus la alt partid, n-as fi venit la PNL si nu as fi sustinut nici Alianta DA, PNL-PD, in care ma recunosteam foarte mult si foarte bine in 2004. Deci daca as fi vrut un altfel de stat, as fi spus trecutul se prescrie, chiar nu ma intereseaza cu Securitatea lui Ceausescu, cine a facut politie politica, nu as fi venit in PNL. Venind aici, cred in toate aceste lucruri si insist sa nu renuntam la ele".

Ludovic Orban: Voiculescu ar trebui sa se retraga din orice functie publica, daca nu vrea sa afecteze alianta

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Foto: Agerpres

Deputatul PNL Ludovic Orban sustine ca presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, ar trebui sa faca "un pas inapoi" si sa se retraga din orice functie publica daca vrea sa nu afecteze alianta. "In mod normal, domnul Voiculescu ar trebui sa se retraga din orice functie publica sau politica. Daca vrea cu adevarat sa nu afecteze PNL si alianta in general, trebui sa faca un pas inapoi", a declarat Orban pentru Agerpres.

Deputatul liberal a precizat ca PNL trebuie sa fie consecvent cu atitudinea "intransigenta" pe care a afisat-o referitoare la cei care au ''slujit'' regimul comunist. "Voiculescu a negat ca a fost colaborator al securitatii. E o chestiune profunda de etica, morala si corectitudine cu cetatenii. Exact ca Mona Musca, care era o campioana a lustratiei, a desconspirarii securitatii cand ea era in mod evident cu musca pe caciula", a continuat Orban, care ii recomanda lui Dan Voiculescu "sa nu se mai manifeste in viata publica, pentru ca nu mai are credibilitate".

Varujan Vosganian: PNL ar trebui sa nu promoveze (...) persoane care au teme neelucidate de acest fel in biografia lor

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

Foto: Agerpres

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian sustine ca nu poate fi evitata o discutie in cadrul partidului despre decizia ICCJ referitoare la Dan Voiculescu. "Pentru ca PNL sa-si pastreze legitimitatea de partid de dreapta si de singurul partid care reia traditiile care au cunoscut si martiriul perioadei comuniste, PNL ar trebui sa nu promoveze in urma eventualului succes al aliantei cu PC si PSD in viitor persoane care au teme neelucidate de acest fel in biografia lor. Cred ca in acest fel PNL isi onoreaza responsabilitatile pe care le are", a declarat Vosganian, citat de Agerpres.

Vicepresedintele liberal a mai spus ca Dan Voiculescu va trebui sa decida singur ce e mai bine pentru el si pentru oamenii pe care i-a angrenat in politica alaturi de el. "Nu sunt de acord sa se arunce o lumina negativa asupra PNL, pentru ca PNL nu primeste lectii de la nimeni. In privinta asta a fost cel mai ferm dintre toate partidele. Fotografii de grup pot sa accept pentru guvernare si pentru platforma politica, dar nu accept fotografii de grup pentru ce s-a intamplat pana in 1990. Pentru ce s-a intamplat pana in 1990 fiecare raspunde in fata propriei constiinte", a adaugat Varujan Vosganian.

In urma cu o saptamana, Varujan Vosganian declara in cadrul unei conferinte de presa ca se afla "intr-o situatie putin delicata" in ce-l priveste pe Dan Voiculescu. "Raporturile mele cu Dan Voiculescu par a nu fi dintre cele mai amicale, eu de doua luni, de cand am votat impotriva aliantei cu PC, am interdictie de a aparea la Antene, nu oficiala, dar a functionat", a spus el, precizand ca a fost vorba de contramandari ale invitatiei sale la diverse emisiuni, pe motiv ca s-a schimbat tema, transmite Mediafax.

"Eu, personal, sunt in proces cu editura domnului Voiculescu, mi-a inscenat simulacrul de colaborare cu spionajul romanesc in 2006 si nici pana azi nu am primit scuze, ca dovezi nu avea de unde", a spus Vosganian.

Marius Oprea: Dan Voiculescu ar trebui sa faca un pas inapoi, altfel intreaga alianta va avea o problema

Marius Oprea

Marius Oprea

Foto: Agerpres

Liberalul Marius Oprea a declarat, in cadrul unei emisiuni la TVR, ca Dan Voiculescu ar trebui "sa faca un pas inapoi, altfel intreaga alianta va avea o problema". Oprea sustine ca nu va demisiona din partid, desi recunoaste ca e posibil sa fie dat afara pentru ca face "opinie separata".

Potrivit acestuia, in Romania, "condamnarea comunismului a ramas o simpla sintagma", iar Dan Voiculescu e un caz "cu totul special". "La domnia sa, nu vina de a fi fost informator al securitatii e preoponderenta, cat ceea ce a facut in calitatae de sef al Crescent, cand a participat la devalizarea economiei nationale, in favoarea varfurilor regimului comunist. Aici vad eu problema in alianta cu PC", a declarat Oprea.

La inceputul saptamanii, istoricul Marius Oprea declara intr-un interviu acordat HotNews.ro ca PNL a gresit de fiecare data atunci cand a facut aliante doar pentru a putea intra la putere. Mai mult, acesta considera ca PNL-ul va avea mult de pierdut de pe urma aliantei cu PSD si PC, iar electoratul il va taxa grav pentru aceasta. Oprea cerea atunci demisia conducerii PNL, daca Inalta Curte va decide ca Dan Voiculescu a facut politie politica. "Eu nu demisionez din PNL. Sa demisioneze conducerea. Sa isi dea ei seama ca au fost tampiti cand s-au asociat cu securistii".

Reactia celorlalti liberali

De cealalta parte a baricadei, liberalii au declarat, in majoritate, ca decizia ICCJ in cazul lui Dan Voiculescu nu este o tema de importanta majora pentru PNL.

Ramona Manescu, europarlamentar PNL: Cazul Dan Voiculescu este o tema falsa, impusa de presedintele Traian Basescu

Ramona Manescu

Ramona Manescu

Foto: Agerpres

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a avertizat, intr-un comunicat de presa, ca decizia Curtii Supreme in cazul lui Dan Voiculescu este "o tema falsa, impusa de presedintele Traian Basescu cu scopul de a distrage atentia de la temele de interes pentru cetateni". Potrivit acesteia, mult mai "interesant" este "dosarul de la CNAS al domnului Basescu", pe care il asteapta cu acelasi interes ca si "dosarele sale penale, pentru moment suspendate".

"Imaginea Romaniei in Europa este afectata profund de actiunile presedintelui si Guvernului, in niciun caz de trecutul domnului Voiculescu. Nu vad niciun motiv pentru care USL sa discute despre acest subiect, in conditiile in care sunt teme cu adevarat importante de care trebuie sa ne ocupam", a precizat Ramona Manescu.

Mihai Voicu, vicepresedinte PNL: Decizia ICCJ nu are nicio legatura cu PNL

Mihai Voicu

Mihai Voicu

Foto: Agerpress

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu, purtator de cuvant al partidului, a declarat ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie privitoare la Dan Voiculescu reprezinta o chestiune personala a acestuia si nu are nicio legatura cu PNL. "USL si ACD sunt constructii politice intre partide, nu intre partide si persoane. (...) Aceasta discutie nu are relevanta din niciun punct de vedere pentru ca nu asta e problema pe care o traim in acest moment", a declarat Voicu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, "este o chestiune individuala (...) care are in continuare cai de actiune in Justitie - inteleg ca e vorba de Curtea Europeana a Drepturilor Omului -, dar e strict o problema personala care nu are legatura cu partidele politice, cel putin cu PNL nu are nicio legatura".

Voicu sustine ca "din punct de vedere politic pentru PNL, pentru USL si pentru ACD nu este o chestiune primordiala". Acesta a adaugat ca are dubii cu privire la modul in care CNSAS gestioneaza anumite cazuri, punctand ca tratamentul Consiliului ar putea avea legatura "si cu faptul ca exista un trust de presa cu apartenenta cunoscuta care este extrem de ferm impotriva actualei puteri".

Senatorul Cristi Bagiu, vicepresedinte PNL Buzau: Sentinta in cazul lui Dan Voiculescu nu afecteaza Alianta de Centru Dreapta

Senatorul Cristi Bagiu, vicepresedinte al PNL Buzau, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "acest protocol este semnat de presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, si nu de Dan Voiculescu. Sentinta in acest caz nu afecteaza ACD". Potrivit Agerpres, senatorul sustine ca verdictul de colaborare cu fosta Securitate este ''o problema personala'' a lui Dan Voiculescu, iar "Uniunea Social Liberala din care face parte si Alianta de Centru Dreapta este in acest moment o entitate mult prea puternica pe plan national pentru a mai putea fi contestata".

Tariceanu, Vosganian, Orban si Saftoiu - singurii liberali care au votat impotriva aliantei PNL-PC

Amintim ca Varujan Vosganian, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Adriana Saftoiu au fost singurii liberali care au votat impotriva aliantei cu PC, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL. Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat atunci ca alianta PNL-PC s-ar fi facut intr-un mod pripit, iar protocolul preia in linii mari documentul similar incheiat in trecut cu PD, colegii sai simtindu-se "stanjeniti" cand l-au citit.

Surse citate de HotNews.ro sustin ca Tariceanu, Orban, Saftoiu si Vosganian au protestat in sedinta Delegatiei Permanente din 10 ianuarie, nemultumiti de faptul ca PNL a cedat conservatorilor prea multe mandate de parlamentari.

Ulterior, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Adriana Saftoiu risca sa fie exclusa din PNL in urma atacurilor dure la adresa lui Antonescu. "Presedintele nu va avea nici o rezerva in a o exclude pe Adriana Saftoiu din partid, oricum nu este prea iubita in interiorul PNL. Declaratiile dansei nu vor fi trecute cu vederea nici de liderii din Biroul Politic", declarau sursele HotNews.ro.