Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro: Daca cele doua companii energetice nu se infiinteaza din diverse ratiuni, Romania va avea o mare problema cu asigurarea securitatii energetice incepand cu luna mai 2012

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 19:45 Actualitate | Politic

Adriean Videanu
Foto: HotNews.ro
Cum isi revine Romania din criza, ce alte masuri de stimulare economica trebuie luate dupa adoptarea Codului Muncii si ce soarta va avea guvernul Boc dupa motiunea de cenzura depusa de USL? A iesit PDL mai intarit sau mai slabit dupa Consiliul National de Coordonare de sambata, care a respins propunerile reformistilor? Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu orele 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste mai multe despre   


Comentarii alese de moderator

 • reforma pdl (Miercuri, 9 martie 2011, 20:34)
  george [anonim]

  //
  In situatia in care ramaneti alaturi de ceilalti vechi membrii la putere , in partid, cu ce aveti de gand sa surprindeti in 2012 , la alegeri , electoratul? Care este tema, sau anatema, care va face din pdl castigator in urmatoarele alegeri. //

 • Dezamagire (Miercuri, 9 martie 2011, 20:46)
  Randy [anonim]

  1) Am apreciat ce ati facut in Bucuresti in timpul mandatului dumneavoastra, insa ce v-a determinat sa nu mai candidati si sa lasati pe acest Blaga sa candideze, stiut fiind faptul ca nu are nicio sansa?Va place acum acum cand Oprescu taie panglicile proiectelor incepute de dvs si Basescu?
  2) O sa va inscrieti in PSD, dvs si colegii dvs Blaga si Berceanu, dupa ce este foarte clar ca PDL nu mai are nicio sansa sa ma ajunga la putere in 2012. Motive:sambata ati respins ideea de a fi integri si de a avea o anumita cnduita in partidv; ati aparat si continuati sa va aparati coruptii din partid cu orice pret si chiar sa-i promovati in anumite judete(Ridzi, Pasat,Solomon, Falca etc). Va multumesc anticipat pentru raspuns

 • Despre credibilitate (Miercuri, 9 martie 2011, 21:52)
  Marian [anonim]

  1. Cum va explicati faptul ca in Romania oamenii politici sau acolitii lor au avut o asa mare rata de acumulare incat au facut averi cat occidentalii in 4 generatii?
  2. Daca sunt cu adevarati oameni de afaceri de ce stau cantonati numai in afaceri cu banii publici si nu ies in spatiul economic international?
  Mentionez ca nu ma refer exclusiv la PDL ci la un grup transpartinic cu PSD, cu PNL, cu PC care devine solidar in fata criteriilor explicite de moralitate in politica (in cazul PDL de acceptati in statut).

 • Legea parteneriatului stst culte (Miercuri, 9 martie 2011, 22:20)
  Traian Nedel [anonim]

  Ieri, 8 martie, aceasta lege a fost votata de Camera Deputatilor dupa ce in luna noiembrie a fost votata si de senat, si pentru ca stiu ca ati fost un sustinator al acestei legi, am rugamintea sa imi raspundeti la doua intrebari:

  1. Va rog sa-mi dati trei exemple de studii, cercetari statistice, audituri sau orice document detaliat care sa demonstreze ca transferarea serviciilor sociale din administrarea statului in cea a cultelor ar creste eficienta utilizarii banului public, cresterea calitatii serviciilor sociale si/sau diversificarea lor.

  2. Cum poate explica liderul unui partid cu o doctrina de "centru-dreapta" motivatiile economice ale acestui transfer din monopolul statului in monopolul cultelor ignorand complet principiile economiei de piata si beneficiile unui sistem concurential deschis multiplelor orbanizatii acreditate si specializate in acordarea diverselor tipuri de servicii de asistenta sociala.

  Va multumesc.

 • IT (Miercuri, 9 martie 2011, 22:47)
  darius [anonim]

  Ca fost ministru al Economiei, ce parere aveti despre sectorul IT&C din Romania? Ce loc are in politca economica a Romaniei si cata importanta ii este dat in mediul politic? Cosiderati ca pe viitor exista riscul de pierdere al unor firme mari, multinationale in cazul in care salariile se vor apropia de cele di occident?

 • dezamagit de semnalul anti-reforma (Miercuri, 9 martie 2011, 22:49)
  Bogdan [anonim]

  1) De ce este tot partidul impotriva reformei si imbratisarii integritatii?
  2) Doar 3 persoane din PDL vor sa imbunatateasca imaginea partidului si sa creeze premizele performantei?
  3 )Cum vreti sa aduceti de partea dvs. persoanele de dreapta nehotarate, dezgustate de combinatia liberal - sociala?

  Tocmai cand vazusem un inceput de reabilitare din partea PDL, ati dat cu bata in balta umilind pe cei 3 curajosi, si sustinand ca aveti suficienta onoare in loc de reforma. Eu nu sunt convins de acest lucru pentru ca nu au fost exemple.

  Va multumesc!

 • despre energonuclear si sectorul energetic (Miercuri, 9 martie 2011, 23:00)
  alex [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa va adresez doua intrebari legate de sectorul energetic:

  1. de ce statul roman (in vremea in care erati minstrul economiei) a decis majorarea participatiei sale in EnergoNuclear la 51%, fara a se ingriji sa aiba resursele necesare de finantare, ceea ce a condus la actuala blocare a proiectului si intarzierea (cred ca cu peste 2 ani) a constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda?

  2. de ce ati sustinut (si chiar impus) crearea companiilor Electra si Hidroenergetica prin inglobarea in acestea a unor intreprinderi cu pierderi imense (CNH, Turceni), ceea ce le-ar slabi extrem de mult fiabilitatea si de ce v-ati opus listarii unei parti (5-10%, precum Transgaz si Transelectrica) de capital a Hidroelectrica si Nuclearelectrica pe Bursa de Valori (piata reglementata de CNVM), ceea ce ar fi asigurat transparenta deciziilor luate de managementul companiilor respective, inclusiv publicarea datelor la contractele de livrare a energiei electrice la preturi preferentiale?

  Multumesc.

 • sectorul financiar (Miercuri, 9 martie 2011, 23:08)
  andrei [anonim]

  3 intrebari scurte:

  -se va adopta o lege de protejare a actionarilor minoritari, dupa modelul celor din occident?

  -se va elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri?

  -se va continua procesul de listare pe bursa a companiilor de stat? se va renunta la abuzul "donarii" profitului romgaz catre stat?

  pdl sprijina astfel de initiative legislative?

 • Scartaie relatia PDL cu Boc si cu Basescu ? (Joi, 10 martie 2011, 0:53)
  judex [anonim]

  1) Daca masurile de austeritate ale guvernului Boc au redresat tara, de ce este necesara schimbarea PM ? Nu credeti ca este mai potrivit sa explicati electoratului cauzele si efectele planului guvernului PDL, in loc sa aduceti un nou PM care va stii de la inceput ca soarta sa va depinde numai de jocul politicianist, indiferent de calitatea muncii lui ?
  2) Isi propune PDL captarea capitalului electoral al lui Basescu, atat din perspectiva alegerii presedintelui PDL, cat si din cea a viitoareleor alegerile parlamenatre ? Daca da, cum actioneaza PDL pentru a-si armoniza programul politic cu cel prezidential ?

 • incotro? (Joi, 10 martie 2011, 7:11)
  gigi n [anonim]

  Buna ziua,domnule Videanu,
  V-as ruga sa-mi răspundeti la doua intrebari:
  1.Se va opri oare ”evoultia”PDL spre o identificare cu psd-ul anilor 2000-2004?
  2.Fata de cum se comporta ”greii”partidului in privinta unor minime reforme in partid,as vrea sa stiu daca PDL mai are nevoie de voturile celor ce l-au votat sau singurul scop este guvernarea pana la urmatoarele alegeri?
  Va multumesc.

 • perspective (Joi, 10 martie 2011, 7:28)
  echos [utilizator]

  buna ziua,
  - cosiderati utila ideea de a va retrage?
  Sa ma explic, nimeni nu va contesta anii petrecuti de dvs in politica, nici rezultatele obtinute, dar personal consider ca d-vs impreuna cu domnii Balga, Berceanu, nu reprezentati "viitorul" si nu v-as vota pentru functii importante! Probabil, aveti un rol important de jucat in cadrul partidului..

 • Buna ziua, Domnule Videanu.. (Joi, 10 martie 2011, 9:22)
  Rescatorul [anonim]

  Constat ca, in PDL, se contureaza tot mai clar cel putin doua tabere: una populara, crestin-democrata+liberala, adepta a modernismului si europenismului,si alta traditional FSN-ista, cu metehnele bine-cunoscute pe care le vedem zi de zi si care ne fac sa ne indepartam de acest partid si care vor duce PDL la pieire. Poate sunt putin cam dur, dar, sunt foarte realist si, daca PDL nu se reformeaza si nu isi clarifica doctrina, veti pierde toti alegatorii de calitate. Intrebarea mea este simpla: din care tabara faceti parte, Domnule Videanu? Realizez nu puteti da un raspuns foarte transant, dar va rog fiti sincer si incercati. Sunteti un membru PDL de perspectiva in eventualitatea formarii unui nou grup de conducere si astept sa vad daca voi mai vota cu PDL in 2012. Va multumesc.

 • alegere dificila (Joi, 10 martie 2011, 9:27)
  Catalin [anonim]

  Stimate domn,
  Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt dupa cum urmeaza:
  1. Suntei om politic sau afacerist ?
  2. Poate exista un PDL fara influenta domnului presedinte Basescu Traian ? Este presedintele partidului, de fapt si indirect, domnul Traian Basescu ?

  Va multumesc pentru raspunsuri(editat de HotNews.ro)

 • CSA si vecina dvs. Angela Toncescu (Joi, 10 martie 2011, 9:35)
  Toncescu [anonim]

  1.De ce v-ati opus inceperii unei anchete parlamentare organizata de catre Comisia de abuzuri, la initiativa unui coleg de partid ( PDL ) in ceea ce priveste activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor acum un an?
  2.De ce figurati in inregistrarile SRI in perioada 11.02.2010 - 24.05.2010 fiindu-va monitorizate discutiile privind protejarea presedintelui CSA, Angela Toncescu?
  Va multumesc.

 • Sustinere (Joi, 10 martie 2011, 9:38)
  Vlaston Stefan [utilizator]

  PD-L ii va sustine pe dnii Falca si Poteras pentru obtinerea unor noi mandate de primari?

 • Rosia Montana (Joi, 10 martie 2011, 9:52)
  Andu [anonim]

  Buna ziua,

  Care este interesul dumneavoastra in proiectul Rosia Montana, de ce il sustineti atat de mult? Poate in momentul de fata Romania nu isi permite sa exploateze zacamintele respective, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de ele si sa le dam aproape gratis altora care se mai si angajeaza sa polueze zona respectiva.

  Va rog sa va ganditi si la generatiile viitoare, nu doar la castigurile (extrem de mici pentru Romania in comparatie cu riscurile) actuale.

 • economie (Joi, 10 martie 2011, 9:55)
  daniel rosu [anonim]

  1-credeti ca economia romaniei merge in directia cea buna?
  2-motivele pt care nu ati semnat documentele de vanzare a unei cantitati de energie electrica la un pret fff bun unei firme din serbia semnand doar domnul secretar de stat claudiu stafie.
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

2477 vizualizari

 • reforma pdl (Miercuri, 9 martie 2011, 20:34)

  george [anonim]

  //
  In situatia in care ramaneti alaturi de ceilalti vechi membrii la putere , in partid, cu ce aveti de gand sa surprindeti in 2012 , la alegeri , electoratul? Care este tema, sau anatema, care va face din pdl castigator in urmatoarele alegeri. //
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:07)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Nu trebuie electoratul surprins cu absolut nimic. In schimb, electoratului trebuie sa-i spui adevarul, si aceasta este surpriza cea mare cu care vine PDL: adevarul. Mai cred, totusi, ca un program de dreapta, care se bazeaza pe stimularea initiativei private si valorificarea optima a energiilor fiicarui individ este solutia pentru Romania. Solutii in care statul este cel care gandeste in locul individului, nu cred in astfel de solutii. Cu alte cuvinte, statul este cel care reglementeaza piata, nu piata este cea care trebuie sa reglementeze statul.
 • Dezamagire (Miercuri, 9 martie 2011, 20:46)

  Randy [anonim]

  1) Am apreciat ce ati facut in Bucuresti in timpul mandatului dumneavoastra, insa ce v-a determinat sa nu mai candidati si sa lasati pe acest Blaga sa candideze, stiut fiind faptul ca nu are nicio sansa?Va place acum acum cand Oprescu taie panglicile proiectelor incepute de dvs si Basescu?
  2) O sa va inscrieti in PSD, dvs si colegii dvs Blaga si Berceanu, dupa ce este foarte clar ca PDL nu mai are nicio sansa sa ma ajunga la putere in 2012. Motive:sambata ati respins ideea de a fi integri si de a avea o anumita cnduita in partidv; ati aparat si continuati sa va aparati coruptii din partid cu orice pret si chiar sa-i promovati in anumite judete(Ridzi, Pasat,Solomon, Falca etc). Va multumesc anticipat pentru raspuns
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:21)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Randy

   1. Evident ca am un regret al faptului ca nu am candidat, dar am avut si motive obiective pentru ca eu am candidat atunci din partea Aliantei pe o intelegere pe care am avut-o cu seful statului si cu primul ministru de la acea vreme, cu Calin Tariceanu, cum ca intr-un interval rezonabil de timp vom anula toate ordonantele de urgenta care modificasera prorogativele primarului general in favoarea primarilor de sector - anomalii care se mentin si astazi. Acest lucru nu s-a rezolvat nici astazi. Functia de primar general nu este o functie in plenitudinea atributiunilor unui primar din orice alt oras din aceasta tara. In plus, au fost si argumente de natura subiectiva, pe care nu vreau sa le discut, dar asta a fost.
   2. N-am avut si nu am absolut nimic in comun cu valorile PSD, motiv pentru care niciodata, nici prin minte nu-mi va trece sa devin membru al PSD. Din 1990 sunt membru al acestui partid, si in momentul in care voi renunta la politica, o voi face din calitatea de membru al acestui partid. Eu consider ca onoarea este o valoare de dreapta, ceea ce ma si caracterizeaza. Sincer, recunosc ca partidul a facut si greseli. Daca am fi fost mult mai fermi in anumite privinte, poate ca n-am fi ajuns ca PDL-ul sa faca subiectul acestei discutii publice. Cred ca nimeni in aceasta tara n-are dreptul sa condamne pe nimeni inaintea unei instante de judecata. Ce facem daca cei asupra caora sunt unele suspiciuni nu vor fi condamnati de instanta? Nu cumva noi gresim condamnandu-i inainte ca o instanta sa se pronunte? Dar la fel de adevarat, cred ca onoarea fiecarui individ, cand un membru al PDL are o problema personala va trebui sa se autosuspende din partid pana isi rezolva acea problema, astfel incat problema lui sa nu fie transferata partidului.
 • Despre credibilitate (Miercuri, 9 martie 2011, 21:52)

  Marian [anonim]

  1. Cum va explicati faptul ca in Romania oamenii politici sau acolitii lor au avut o asa mare rata de acumulare incat au facut averi cat occidentalii in 4 generatii?
  2. Daca sunt cu adevarati oameni de afaceri de ce stau cantonati numai in afaceri cu banii publici si nu ies in spatiul economic international?
  Mentionez ca nu ma refer exclusiv la PDL ci la un grup transpartinic cu PSD, cu PNL, cu PC care devine solidar in fata criteriilor explicite de moralitate in politica (in cazul PDL de acceptati in statut).
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:27)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   1. Acumularile, depinde daca s-au facut legal sau ilegal. Si aici cred ca societatea cred ca ar trebui sa se concentreze pe acest aspect. Eu as propune ca societatea civila sa aiba o inititativa. Haideti sa facem o dezbatere publica despre averile liderilor din partidele politice din Romania. Din ce surse? Daca au platit taxe si impozite?

   2. Aici nu cred ca trebuie sa generalizam. Sunt si oameni care sunt in spaiul economic international. Industrii importante din Romania sunt industrii exporatoare: siderurgia, chimina, petrochimia. Daca vreti, in mod particular, chiar compania mea, unde dimensiunea internationala e mult mai importanta decat dimensiunea interna.
 • Legea parteneriatului stst culte (Miercuri, 9 martie 2011, 22:20)

  Traian Nedel [anonim]

  Ieri, 8 martie, aceasta lege a fost votata de Camera Deputatilor dupa ce in luna noiembrie a fost votata si de senat, si pentru ca stiu ca ati fost un sustinator al acestei legi, am rugamintea sa imi raspundeti la doua intrebari:

  1. Va rog sa-mi dati trei exemple de studii, cercetari statistice, audituri sau orice document detaliat care sa demonstreze ca transferarea serviciilor sociale din administrarea statului in cea a cultelor ar creste eficienta utilizarii banului public, cresterea calitatii serviciilor sociale si/sau diversificarea lor.

  2. Cum poate explica liderul unui partid cu o doctrina de "centru-dreapta" motivatiile economice ale acestui transfer din monopolul statului in monopolul cultelor ignorand complet principiile economiei de piata si beneficiile unui sistem concurential deschis multiplelor orbanizatii acreditate si specializate in acordarea diverselor tipuri de servicii de asistenta sociala.

  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:31)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Traian Nedel

   Serviciile sociale nu trebuie sa fie un monopol public. In serviciile sociale se implica societatea civila, ONG-urile si, de ce nu, si Biserica. Eu cred ca, pe langa rolul spiritual (nu este utila implicarea statului in treburile bisericii si nici invers) cred in rolul social al Bisericii, mai ales in mediul rural. Care este viata sociala astazi in mediul rural? Din pacate ea se rezuma la carciuma din sat. Oamenii nu mai au spiritul social de a se ajuta unii pe ceilalti, iar din acest lucru ar trebui recuperat. Aici, Biserica ar trebui sa joace un rol important. Asta nu inseamna ca Biserica, in mod exclusiv ar trebui sa se ocupe de acest lucru. Nu, un parteneriat biserica - administratie publica locala si societatea civila ar trebui sa faca front comun in asumarea acestui rol social, si inca odata spun, cu pondere importanta in mediul rural. In mediul urban, dimensiunea sociala este mult mai bine dezvoltata, societatea civila e mult mai activa, in schimb in mediul rural cred ca este nevoie de implicarea Bisericii.
 • IT (Miercuri, 9 martie 2011, 22:47)

  darius [anonim]

  Ca fost ministru al Economiei, ce parere aveti despre sectorul IT&C din Romania? Ce loc are in politca economica a Romaniei si cata importanta ii este dat in mediul politic? Cosiderati ca pe viitor exista riscul de pierdere al unor firme mari, multinationale in cazul in care salariile se vor apropia de cele di occident?
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:32)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui darius

   in primul rand, IT&C trebuie sa joace un rol fundamental in economia romaneasca, pentru ca el se regaseste ca un factor de crestere in toate domeniile economice. Nu cred ca Romania poate sa castige batalia cu competitivitatea si productivitatea fara ca IT&C sa joace un rol primordial.

   Absolut deloc, din contra eu cred ca in continuare Romania reprezinta o oportunitate pentru marile companii multinationale.
 • dezamagit de semnalul anti-reforma (Miercuri, 9 martie 2011, 22:49)

  Bogdan [anonim]

  1) De ce este tot partidul impotriva reformei si imbratisarii integritatii?
  2) Doar 3 persoane din PDL vor sa imbunatateasca imaginea partidului si sa creeze premizele performantei?
  3 )Cum vreti sa aduceti de partea dvs. persoanele de dreapta nehotarate, dezgustate de combinatia liberal - sociala?

  Tocmai cand vazusem un inceput de reabilitare din partea PDL, ati dat cu bata in balta umilind pe cei 3 curajosi, si sustinand ca aveti suficienta onoare in loc de reforma. Eu nu sunt convins de acest lucru pentru ca nu au fost exemple.

  Va multumesc!
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:40)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   1. Nu sunt deloc de acord cu aceasta apreciere. Inca odata spun: chiar daca partidul a facut si greseli, as putea spune ca astazi, in Romania, partidul care a imbratisat cel mai mult criteriile de integritate, este PDL. Partidul n-a facut coloana in spatele nici unui om politic suspectat de coruptie, niciodata partidul nu a obstructionat justitia sa-si faca datoria. Aici, pentru a nu fi ipocrit, am spus si repet: am facut si greseli si, chiar daca BPN a hotarat un anumit lucru, nu am gasit acele parghii ca in structurile parlamentare sa ducem deciziile pana la capat.

   2. Hai sa lamurim si acest aspect legat de cei trei curajosi, eu i-as numit trei colegi din PDL. Ideea vehiculata - reformisti vs talibani - nu o impartasesc absolut deloc. Care este ideea reformista propusa de cineva si partidul a respins-o? Toate seturile de principii si de valori pe care le-au propus cei trei colegi au fost preluate in actualul statut. Si anume, nici o persoana asupra careia exista suspiciunea de coruptie nu trebuie sa gaseasca in interiorul PDL un aparator. Fiecare este obligat sa-si rezolve singur problemele pe care le are. De aceea, institutiile pe care le avem in statut - autosuspendarea, dar si celelalte sucesive, de suspendare din toate calitatile detinute in interiorul PDL si chiar din statutul de membru al PDL - rezolva aceste probleme. Numai ca toate acestea obliga partidul sa functioneze. Mie mi se pare mult mai reformatoare propunerea lui Emil Boc de a restructura tot aparatul public. Este o propunere extrem de curajoasa pe care o face un partid aflat la guvenare. Separarea odata pentru totdeauna a functiei politice de functia publica este un deziderat pe care PDL il propune, inca odata spun, cand este la guvernare. O vad ca o idee absolut reformatoare, si care vine sa clarifice apele din punct de vedre al interferentei politicului in ce priveste functia publica.
 • despre energonuclear si sectorul energetic (Miercuri, 9 martie 2011, 23:00)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa va adresez doua intrebari legate de sectorul energetic:

  1. de ce statul roman (in vremea in care erati minstrul economiei) a decis majorarea participatiei sale in EnergoNuclear la 51%, fara a se ingriji sa aiba resursele necesare de finantare, ceea ce a condus la actuala blocare a proiectului si intarzierea (cred ca cu peste 2 ani) a constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda?

  2. de ce ati sustinut (si chiar impus) crearea companiilor Electra si Hidroenergetica prin inglobarea in acestea a unor intreprinderi cu pierderi imense (CNH, Turceni), ceea ce le-ar slabi extrem de mult fiabilitatea si de ce v-ati opus listarii unei parti (5-10%, precum Transgaz si Transelectrica) de capital a Hidroelectrica si Nuclearelectrica pe Bursa de Valori (piata reglementata de CNVM), ceea ce ar fi asigurat transparenta deciziilor luate de managementul companiilor respective, inclusiv publicarea datelor la contractele de livrare a energiei electrice la preturi preferentiale?

  Multumesc.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:48)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   1. Nu s-a facut in timpul mandatului meu. Ceea ce am incercat in timpul mandatului meu a fost sa gasim o solutie cu investitorii strategici pentru demararea acestui proiect. S-au facut pasi importanti, cel mai important pas este aprobarea Comisiei, urmand ca din punct de vedere al business-ului in sine, ministerul sa gaseasca in continuare cele mai bune solutii.

   2. Nu numai ca nu n-am opus listarii, eu am fost cel care am promovat vanzarea de participatii minoritare si listarea unor companii nelistate, cum ar fi Romgazul, plecand de la un principiu fundamental, si anume acela ca eu cred intr-un proces de privatizare calitativ, si nu unul cantitativ, cum s-a facut pana astazi. Vanzarea de participatii minoritare si listarea unor companii pe bursa este cea mai transparenta modalitate de privatizare si, in plus, poate sa duca la consolidarea pietei de capital, obiectiv fundamental pentru dezvoltarea economica viitoare a Romaniei. Fara o piata de capital puternica, ca si o alternativa la sistemul bancar de finantare a economiei - Romania nu va putea sa aiba o economie moderna. Infiintarea celor doua companii era rezultatul unei analize a ceea ce se intampla in UE. Nu exista mare producator de energie din UE care sa aiba mono-productie de energie. Marii producatori au structura mixta de energie, pe carbune, hidro, nuclear, regenerabile, iar ceea ce se vinde in piata si competitia este strict pe energie. Si nu pe energie hidro vs. carbune. Pentru ca orice om normal isi da seama ca intr-o astfel de situatie nu avem o piata functionala a energiei. Energia produsa pe carbune nu poate concura energia produsa pe hidro. Mentionez faptul ca toate companiile care intrau in structura lui Electra si Hidroenergetica intrau fara datorii si astfel nu grevau performanta celor doua companii. Atentionez public faptul ca daca cele doua companii nu se infiinteaza din diverse ratiuni, Romania va avea o mare problema cu asigurarea securitatii energetice incepand cu luna mai 2012.
 • sectorul financiar (Miercuri, 9 martie 2011, 23:08)

  andrei [anonim]

  3 intrebari scurte:

  -se va adopta o lege de protejare a actionarilor minoritari, dupa modelul celor din occident?

  -se va elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri?

  -se va continua procesul de listare pe bursa a companiilor de stat? se va renunta la abuzul "donarii" profitului romgaz catre stat?

  pdl sprijina astfel de initiative legislative?
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:51)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Sustin total toate cele trei sugestii al dvs, ele sunt masuri care vor consolida atat piata de capital cat si zona economica.

   Despre Romgaz: actionarul conform legii hotaraste ce face cu profitul, iar in situatia Romgaz, care avea lichiditati in depozite bancare si titluri de stat de aprox. 1, 2 mld de lei si practic nu erau bani care sa-i utilizeze pentru investitii, cred ca Guvernul a decis corect sa se atribuie dividende, cat timp incasarile bugetare in situatie de criza erau cele care erau. Sper ca s-a reglat acea situatie ca dividendele sa se atribuie tuturor actionarilor, si nu numai statului roman.
 • Scartaie relatia PDL cu Boc si cu Basescu ? (Joi, 10 martie 2011, 0:53)

  judex [anonim]

  1) Daca masurile de austeritate ale guvernului Boc au redresat tara, de ce este necesara schimbarea PM ? Nu credeti ca este mai potrivit sa explicati electoratului cauzele si efectele planului guvernului PDL, in loc sa aduceti un nou PM care va stii de la inceput ca soarta sa va depinde numai de jocul politicianist, indiferent de calitatea muncii lui ?
  2) Isi propune PDL captarea capitalului electoral al lui Basescu, atat din perspectiva alegerii presedintelui PDL, cat si din cea a viitoareleor alegerile parlamenatre ? Daca da, cum actioneaza PDL pentru a-si armoniza programul politic cu cel prezidential ?
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:55)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   1. Schimbarea primului ministru este o problema a doi oameni: primul ministru si presedintele. Din punctul meu de vedere, conform Constitutiei, cel care desemneaza primul ministru este presedintele Romaniei si tot Constitutia mentioneaza ca daca un partid a avut 50 plus unu, presedintele va desemna prim ministru un reprezentant desemnat de formatiunea respectiva. Totul depinde de credibilitatea pe care o are guvernul in seturile de politici publice pe care le propune. Iar aceasta analiza este treaba primului ministru si a presedintelui.

   2. Am sa fiu foarte sincer la aceasta intrebare si am sa spun ca evolutia politica a PDL si a presedintelui Traian Basescu depinde una de cealalta. Indiferent cat ar incerca unii sa acrediteze ideea separarii sau faptul ca scartaie relatia politica intre PDL si Traian Basescu, cred ca niciunul nu poate in mod eficient sa actioneze politic fara celalalt. De aceea, trebuie gasita solutia de colaborare pentru ca, totusi, sunt si viziuni diferite.
 • incotro? (Joi, 10 martie 2011, 7:11)

  gigi n [anonim]

  Buna ziua,domnule Videanu,
  V-as ruga sa-mi răspundeti la doua intrebari:
  1.Se va opri oare ”evoultia”PDL spre o identificare cu psd-ul anilor 2000-2004?
  2.Fata de cum se comporta ”greii”partidului in privinta unor minime reforme in partid,as vrea sa stiu daca PDL mai are nevoie de voturile celor ce l-au votat sau singurul scop este guvernarea pana la urmatoarele alegeri?
  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 11:58)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

   Am mai spus-o, cu exceptia unor greseli punctuale, cred ca PDL este departe de a se identifica cu PSD-ul anilor 2000 - 2004. Va rog sa observati ce se intampla in timpul actualei guvernari. Toleranta zero fata de fenomenul coruptiei, iar faptul ca unele trusturi de media incearca sa demonetizeze actiune de stopare a coruptiei in vami etc incercand sa o asocieze partidului de guvernamant este o aberatie pe care eu o resping total. Care ar fi fost argumentul sa incepem noi o astfel de actiune daca acest lucru viza propriul nostru partid? De aceea, resping categoric orice asociere a PDL cu procesul de curatare a coruptiei din institutiile care fac obiectul controlului in aceasta perioada.
 • perspective (Joi, 10 martie 2011, 7:28)

  echos [utilizator]

  buna ziua,
  - cosiderati utila ideea de a va retrage?
  Sa ma explic, nimeni nu va contesta anii petrecuti de dvs in politica, nici rezultatele obtinute, dar personal consider ca d-vs impreuna cu domnii Balga, Berceanu, nu reprezentati "viitorul" si nu v-as vota pentru functii importante! Probabil, aveti un rol important de jucat in cadrul partidului..
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:01)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Orice om politic normal la cap trebuie sa se gandeasca si la retragere. Va rog sa luati istoria politica recenta a mea personala. Mi-am dat demisia din Parlament in momentul in care a aparut incompatibilitatea de deputat si cea de om de afaceri. Am renuntat sa mai candidez la Primaria Capitalei pe argumentele enuntate mai sus. N-am vrut sa fac parte din echipa guvernamentala din 2008, dar datorita solicitarilor repetate ale colegilor mei si din spirit de solidaritate am acceptat temporar aceasta functie si mi-am dat demisia din functia de ministru al economiei anul trecut. Cu alte cuvinte, nu am nici un fel de problema in a judeca lucid prezenta sau retragerea mea din primul plan al politicii. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca experienta si expertiza in zona economica si administrativa pe care am capatat-o sa o pun la dispozitia partidului. In momentul de fata, afirm faptul ca PDL are cea mai buna echipa de expertiza economica dintre toate formatiunile politice din Romania.
 • Buna ziua, Domnule Videanu.. (Joi, 10 martie 2011, 9:22)

  Rescatorul [anonim]

  Constat ca, in PDL, se contureaza tot mai clar cel putin doua tabere: una populara, crestin-democrata+liberala, adepta a modernismului si europenismului,si alta traditional FSN-ista, cu metehnele bine-cunoscute pe care le vedem zi de zi si care ne fac sa ne indepartam de acest partid si care vor duce PDL la pieire. Poate sunt putin cam dur, dar, sunt foarte realist si, daca PDL nu se reformeaza si nu isi clarifica doctrina, veti pierde toti alegatorii de calitate. Intrebarea mea este simpla: din care tabara faceti parte, Domnule Videanu? Realizez nu puteti da un raspuns foarte transant, dar va rog fiti sincer si incercati. Sunteti un membru PDL de perspectiva in eventualitatea formarii unui nou grup de conducere si astept sa vad daca voi mai vota cu PDL in 2012. Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:05)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rescatorul

   Imi cereti sa fiu foarte sincer si am sa incerc sa fac acest lucru. Chiar daca, ca atitudine si comportament al unor colegi de-ai mei, mai razbate acest iz traditional fesenist, va asigur ca, in interiorul partidului, din punct de vedere doctrinar, ideologic si valori, manifestarea este una dominanta in favoarea valorilor de dreapta fara a exista doua tabere.
 • alegere dificila (Joi, 10 martie 2011, 9:27)

  Catalin [anonim]

  Stimate domn,
  Intrebarile mele pentru dumneavoastra sunt dupa cum urmeaza:
  1. Suntei om politic sau afacerist ?
  2. Poate exista un PDL fara influenta domnului presedinte Basescu Traian ? Este presedintele partidului, de fapt si indirect, domnul Traian Basescu ?

  Va multumesc pentru raspunsuri(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:07)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Atata timp cat am avut functii publice nu am suprapus acestora calitatea de om de afaceri. Am respectat intocmai prevederile legale. Intre PDL si Traian Basescu a existat, exista si va exista o colaborare permanenta, fara insa ca domnul Traian Basescu sa se substituie si calitatii de presedinte al partidului. Sincer vorbind, opiniile domnului presedinte Traian Basescu sunt importante pentru militantii PDL.
 • CSA si vecina dvs. Angela Toncescu (Joi, 10 martie 2011, 9:35)

  Toncescu [anonim]

  1.De ce v-ati opus inceperii unei anchete parlamentare organizata de catre Comisia de abuzuri, la initiativa unui coleg de partid ( PDL ) in ceea ce priveste activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor acum un an?
  2.De ce figurati in inregistrarile SRI in perioada 11.02.2010 - 24.05.2010 fiindu-va monitorizate discutiile privind protejarea presedintelui CSA, Angela Toncescu?
  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:08)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toncescu

   1. Nici n-am auzit de asa ceva.

   2. Nici nu cred ca am schimbat doua vorbe cu Angela Toncescu in 2010, deci nu puteam sa apar in nici o inregistrare.
 • Buna ziua, domnule Videanu! (Joi, 10 martie 2011, 9:38)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Suntem atat eu cat si familia mea votanti fideli ai PDL si ne putem lauda cu multi prieteni sau cunoscuti convinsi de noi pentru a vota cu acest partid.
  Intrebari:
  1. Mai poate un om ca Vasile Blaga, care nu a stralucit deloc ca ministrul de Interne si vazut de electoratul PDL la ora actuala drept un corupt, sa mai aiba tupeul de a candida la sefia PDL?
  2. Dumneavoastra, domnule Videanu, impreuna cu Vasile Blaga si Radu Berceanu sunteti considerati ca principalii vinovati pentru pierderea Bucurestiului in 2008 si toata lumea, inclusiv eu, am dori ca sa faceti un pas in spate si sa va retrageti toti de la conducerea partidului. O veti face?
  Va spun transant ca nu voi mai vota acest partid si voi sta acasa daca Vasile Blaga va deveni, prin absurd, presedintele PDL.
  Va multumesc!!!
  Cu stima,
  Marian Eugen
 • Sustinere (Joi, 10 martie 2011, 9:38)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  PD-L ii va sustine pe dnii Falca si Poteras pentru obtinerea unor noi mandate de primari?
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:10)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Cred ca atat domnul Falca, cat si domnul Poteras vor trebui sa-si rezolve problemele in instanta si sa-si demonstreze nevinovatia pana la viitoarele alegeri. Alegerea in functii de primari a oricarui candidat o face electoratul, la propunerea, e adevarat, partidelor. Daca nu se rezolva problemele in instanta, orice candidat sigur ca vine cu un potential negativ, si analiza trebuie facuta in consecinta.
 • Rosia Montana (Joi, 10 martie 2011, 9:52)

  Andu [anonim]

  Buna ziua,

  Care este interesul dumneavoastra in proiectul Rosia Montana, de ce il sustineti atat de mult? Poate in momentul de fata Romania nu isi permite sa exploateze zacamintele respective, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de ele si sa le dam aproape gratis altora care se mai si angajeaza sa polueze zona respectiva.

  Va rog sa va ganditi si la generatiile viitoare, nu doar la castigurile (extrem de mici pentru Romania in comparatie cu riscurile) actuale.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:15)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andu

   Asa cum ati spus, eu sustin proiectul Rosia Montana si il sustin din perspectiva interesului national. Am sa ma si justific: daca veti merge in zona Rosia Montana - Rosia Poieni va veti da seama de dezastrul ecologic din acea zona. Acest proiect nu numai ca vine sa rezolve dezastrul ecologic, ci sa impuna standarde de protectie a mediului superioare celor europene, dar are si o dimensiune economica foarte importanta, atat pentru zona respectiva, cat si pentru toate resursele minerale non-energetice de care dispune Romania. Stiti ca Romania are printre cele mai mari zacaminte de cupru din UE, care nu pot fi valorificate decat cu tehnologie de cianurare? Am dat un singur exemplu, pentru a demonstra faptul ca resursele minerale non-energetice pot sa reprezinte in pilon de DEZVOLTARE SUSTENABILA a Romaniei in urmatorii ani. UE importa resurse minerale non-energetice de peste 137 mld de euro, in conditiile in care Romania ar putea deveni, pentru o parte din ele, un furnizor foarte important. Totodata, va inteleg ingrijorarea fata de riscurile de mediu care pot sa apara si aici impreuna cu dvs si cu societatea civila cred ca trebuie sa veghem ca aceste riscuri sa fie zero.
 • economie (Joi, 10 martie 2011, 9:55)

  daniel rosu [anonim]

  1-credeti ca economia romaniei merge in directia cea buna?
  2-motivele pt care nu ati semnat documentele de vanzare a unei cantitati de energie electrica la un pret fff bun unei firme din serbia semnand doar domnul secretar de stat claudiu stafie.
  • raspuns (Joi, 10 martie 2011, 12:19)

   Adriean Videanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel rosu

   1. Cred ca este foarte important ca am reusit sa stabilizam Romania. De aici, lucrurile, din punctul meu de vedere, ar trebui abordate cu mai mult curaj pentru o relansare economica a Romaniei. Avem premizele sa facem acest lucru.

   2. De regula, eu imi asum responsabilitati, si nu las subalternii sa semneze in locul meu. Ce va pot spune este ca in timpul mandatului meu am avut un obiectiv major si anume acela ca toate companiile din zona energetica sa inregistreze performanta chiar in situatii de criza. A fost si cazul SNLO care, pentru a putea realiza profit operational, era nevoie sa consume in plus un milion de tone de lignit fata de cantitatea prevazuta in bugetul pe 2010. Si atunci, am gasit solutii cu toti factorii implicati in sistemul energetic de realizare a unui cos de energie pentru export (piata interna nu mai putea absorbi aceasta cantitate de energie) si am acceptat o derogare de la ordinul pe care eu l-am dat (445) pentru Electrica de a face acest export, tocmai pentru a nu exista nici un fel de suspiciune legat de un partener privat preferential.
 • representantii (Joi, 10 martie 2011, 10:06)

  vasile [anonim]

  PDL ,pentru a fi un partid politic trebuie sa promoveze membrii carora nu li se poate imputa nimic,sa fie onesti,de buna credinta si neimplicati in fapte de coruptie.
  In Valcea,prefectul Petre Ungureanu este cel mai controversat om politic.Condamnat penal,dezavuat datorita arogantei si firii conflictuale,neimplicat in promovarea programului guvernamental,in schimb implicat in restituiri ilegale de terenuri.
  Cu asa reprezentantii se prezinta partidul in fata electoratului????
 • Ce se intampla in 5 ani? (Joi, 10 martie 2011, 10:06)

  stk [anonim]

  Eu personal cred ca directia in care ne indreptam e corecta, dar as vrea ca directia asta sa continue macar 5 ani. Sa ma explic: legea pensiilor, codul muncii, taierea banilor de la stat pentru toti puturosii care se plang ca nu au nimic si terenul sta parloaga in fata lor , precum si multe altele asemenea.
  Acum ,opozitia actuala care eu cred ca o sa castige, vrea sa revina la populismele de mai sus. Obligatia dvs., si subliniez obligatia este ca aceasta directie sa continue.Chiar nu puteti sa va intelegeti pe 2, maxim 3 teme mari de tot cu ei, astfel incat directia sa continue pentru inca 5 ani? Parerea mea este ca trebuie macar incercat, fara urlete la televizor, lasati-i sa urle la televizor, dar intelegeti-va cumva pe niste teme majore (economice).
 • DE CE (Joi, 10 martie 2011, 10:33)

  Elena B. [utilizator]

  -Domnule Videanu , de ce tineti neaparat sa va pierdeti votantii prin neacceptarea de catre " greii" partidului a masurilor care duc la excluderea din partid a coruptilor ?
 • Intrebare pt. domnul Videanu (Joi, 10 martie 2011, 10:51)

  petru Bucur Volk [anonim]

  Onorate dle Videanu,

  Pe 22 nov. 2009 romanii au votat - validat de Curtea Constit. - covarsitor 90% pt. un lucru care se poate face f f f bine si fara revizuirea Constitutiei: Reducerea de la 471 la 300 a nr. de parlamentari!
  Sondajele spun ca 97% din romani doresc o reducere a nr. De ce nici la 17 luni de la acel REFERENDUM covarsitor nu s-a modificat legea electorala in asa fel incat, daca am avea alegeri anticipate sa alegem 300 si nu tot 471 cum e acum?
  Cu stima pt hotnews.ro al
  dvs
  Petru Bucur Volk
 • considerati constitutionala impozitarea dobanzilor (Joi, 10 martie 2011, 11:01)

  dobrescu [anonim]

  1. Consider neconstitutionala impozitarea intregii dobanzi bancare deoarece o parte din aceasta acopera inflatia, si nu constituie un venit al deponentului, ci proprietatea asupra (contravalorii) banilor sai, si abia cota parte din dobanda, care depaseste inflatia, ar putea fi considerata venit.

  Nu trebuie sa confundam venitul salarial, care este contravaloarea muncii in luna respectiva, sau in luna anterioara, cu venitul din dobanzi, care poate fi anual, in cazul unui depozit incheiat pe 12 luni.

  Daca statul considera ca intreaga dobanda este un venit, inseamna ca si o dobanda de 1% este un venit. In acest caz, de ce nu-mi da statul cateva milioane de euro pentru vreo 10 ani, si-i returnez cu dobanda de 1%, astfel incat statul va fi foarte multumit, pentru ca va avea un venit. Ca sa fie sigur ca-i returnez banii, las statul sa-mi blocheze banii intr-un depozit bancar, iar la sfarsit eu raman cu dobanda minus 1% iar statul cu suma initiala plus 1%.

  2. Daca impozitarea dobanzilor in lei are o logica, impozitarea celor in alte monede, de exemplu in euro, este total neconstitutionala. Din moment ce moneda nationala este leul, cum isi permite statul sa afirme ca, daca am primit 4 euro in plus la maturitatea unui depozit anual de 100 euro, acei 4 euro ar reprezenta un venit? Pai euro poate s-a devalorizat in raport cu leul, cum isi permite statul sa-mi impoziteze un venit imaginar, care este, in realitate, o pierdere. Nici pe investitorii bursieri nu-i impoziteaza pentru pierderi, de ce o face pentru deponenti?
 • economie (Joi, 10 martie 2011, 11:04)

  Lavinia [anonim]

  1. Considerati ca in perioada in care ati fost ministrul economiei ati gestionat economia Romaniei la fel de bine ca si afacerile personale, avand in vedere ca rezultatele sunt invers proportionale?
  2. De ce utati atat de tare societatea civila incat va doriti desfiintarea ei? Nu oare societatea civila este cea care v-a asigurat voturile?
 • energie (Joi, 10 martie 2011, 11:10)

  teodor ovidiu pop [anonim]

  Daca va mai amintiti Domnule Videanu, la una din conferintele din 2009 va spuneam faptul ca "in domeniul reorganizarii sectorului energetic " eu am devenit "ateu" Nu mai cred in capacitatea factorului politic si a actionarului "statul roman" de a redesena structura producatorilor de energie , din aceasta divizare pe principii tehnologice in una performanta la care "mixul" de energie sa-l faca compania producatoare asa cum erau gandite cele doua companii ELECTRA respectiv Hidroenergetica.Stiti foarte bine care este situatia actuala a lor. Considerati ca mai exista sanse ca aceste companii sa se infaptuiasca, sau veti trece si Dv. in ceea ce priveste acest subiect la credinta mea ateista?
 • cum? (Joi, 10 martie 2011, 11:21)

  owl [anonim]

  1. poate exista o economie de piata, care sa genereze bunastare, fara mediu concurential corect? Cunoasteti rapoartele oficiale ale garzii financiare care indica un grad de colectare pe tva pe intreaga economie undeva la 40% ?

  ///

  5. Considerati ca incercarea de a diminua evaziunea inceputa in acest moment e mai mult decat o incercare de a da bine la televizor si nu se va opri peste 2-3 saptamani? ( cazul complex Europa - comerciantii asteapta ca autoritatile sa se plictiseasca de vizite inutile). In cazul complex comercial Europa considerati ca exista totusi o solutie de rezolvare rapida, alta decat aceasta joaca de-a soarecele si pisica intre cele doua parti?

  Multumesc.(editat de HotNews.ro)
 • Apropo de raspunsul pt. Randy (Joi, 10 martie 2011, 11:29)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Dar daca va fi declarat vinovat de instanta, dar intre timp a mai stat vreo 4 ani primar si a facut fraude si mai mari? Cat pierde partidul in acest caz?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică