Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa fie gasita o "formula de securizare" a balcoanelor de la sala de plen, astfel incat evenimente precum cel din decembrie 2010, cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, sa nu se mai repete, transmite Mediafax. Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat ca decizia Biroului Permanent ca, marti, la asumarea raspunderii Guvernului asupra Codului Muncii sa poata fi prezenti, ca invitati, doar reprezentantii presei, nu si cetatenii, este "o masura exceptionala", pana se va face securizarea balcoanelor din sala de sedinte.

"Este o masura exceptionala, asta inseamna ca nu este o masura care sa vizeze o actiune permanenta, ci, pur si simplu, pentru urmatoarele evenimente, care vizeaza asumarea raspunderii, o motiune de cenzura, prezentarea si votarea ei. Pana la momentul in care noi vom reusi sa asiguram securizarea in primul rand a oamenilor care participa la acest eveniment de la balcoane, am preferat sa optam pentru aceasta varianta", a explicat Anastase.

Ea a aratat ca se doreste sa se gaseasca "o formula de securizare" a balcoanelor si sa nu se mai repete "evenimente tragice, cum a fost cel de la sfarsitul anului trecut", cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, in timpul sedintei privind dezbaterea unei motiuni de cenzura.

Intrebata cum se va face aceasta "securizare" a balcoanelor din sala de sedinte a Parlamentului, Roberta Anastase a raspuns: "Am solicitat in cadrul Biroului Permanent, in unanimitate, Secretariatului General sa vina cu o formula, pe care o putem regasi si in alte Parlamente europene, care sa vizeze protectia celor care viziteaza plenul".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a mai decis, luni, "din ratiuni de securitate", ca la sedinta de marti in care Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii, in Parlament sa poata participa ca invitati doar ziaristii, nu si cetatenii.

"Am decis asta din ratiuni de securitate, sa se evite alte accidente", a explicat Roberta Anastase.

Secretarul Camerei Nicolae Mircovici a spus ca, potrivit legii, lucrarile Parlamentului sunt publice, dar ca a fost un numar foarte mare de cereri de la cetateni care doreau sa asiste la aceasta sedinta si deoarece nu exista criterii de departajare privind acceptarea acestor cereri si nici locuri suficiente la balcoane, Biroul Permanent a decis in unanimitate ca in lojele dedicate invitatilor sa nu participe altcineva decat ziaristii.

Guvernul isi va angaja, marti, raspunderea in Parlament asupra proiectului noului Cod al Muncii. Sedinta Parlamentului este programata sa inceapa la ora 10.00.

La precedenta sedinta comuna a Camerelor Parlamentului la care a participat premierul Emil Boc, in 23 decembrie 2010, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul salii de plen a Parlamentului intr-o tentativa de sinucidere in semn de protest, el strigand: "Boc, ati luat drepturile copiilor". Sobaru a cazut de la o distanta de cinci metri peste unul dintre pupitrele salii de plen, pe care l-a si rupt. El purta un tricou pe care scria "Ne-ati ciuruit/Ne-ati ucis viitorul copiilor nostri/ Ne puteti lua viata si banii, dar nu si LIBERTATEA".

Surse din TVR spuneau ca Adrian Sobaru si-ar fi premeditat demersul, pentru ca nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut sa mearga in locul unui coleg.

La inceputul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.