Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan, a declarat ca deplasarea sefului statului la reuniunea Partidului Popular European, desfasurata vineri la Helsinki, "a fost platita din banii alocati prin bugetul de stat Administratiei Prezidentiale intrucat a fost o deplasare in interes national si nu una in interes privat". Turcan a raspuns astfel acuzatilor liderului PSD, Victor Ponta, care declarase ca participarea lui Traian Basescu la intalnirea din capitala finlandeza a fost un gest "reprobabil si condamnabil", impotriva Constitutiei, deoarece presedintele nu este membru al niciunui partid politic. "Pentru PSD sub Ponta, sa reprezinti interesele Romaniei este o incalcare a Constitutiei", sustine purtatorul de cuvant al presedintiei.

Turcan a precizat ca reactia lui Ponta "arata lipsa de intelegere a proceselor decizionale la nivel european si a temelor importante pentru Romania".

"Invitatia a fost adresata Presedintelui Romaniei in calitate de sef al statului si obiectul reuniunii a fost pregatirea Consiliului European din 24-25 martie a.c. Au fost discutate o serie de teme importante pentru tarile membre ale Uniunii Europene - asigurarea stabilitatii financiare, guvernanta economica si cresterea competitivitatii in tarile membre. De asemenea, a fost discutata evolutia situatiei din Libia", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu.

"Desigur ca nimeni in vreo alta tara nu pune sub semnul intrebarii relevanta unei asemenea reuniuni pentru interesul national. Doar in Romania ai declaratii precum cea a lui Ponta, pentru ca doar Ponta traieste intr-o asemenea confuzie. El nu intelege miza unor asemenea reuniuni. Isi imagineaza probabil ca reuniunea la nivel de sefi de stat si de guvern e ca o sedinta la PSD unde s-ar discuta cum sa mai ameninte Victor Ponta si Adrian Nastase magistratii, ce prieteni sa mai ia contracte cu statul sau la ce baluri ale bobocilor sa mai fie in juriu Nicu Banicioiu", a afirmat Turcan pentru HotNews.ro.

Iata declaratia completa a lui Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei:

"Pentru PSD sub Ponta, sa reprezinti interesele Romaniei este o incalcare a Constitutiei.

Declaratia acestuia arata lipsa de intelegere a proceselor decizionale la nivel european si a temelor importante pentru Romania.

Deplasarea a fost platita din banii alocati prin bugetul de stat Administratiei Prezidentiale intrucat a fost o deplasare in interes national si nu una in interes privat.

Invitatia a fost adresata Presedintelui Romaniei in calitate de sef al statului si obiectul reuniunii a fost pregatirea Consiliului European din 24-25 martie a.c. Au fost discutate o serie de teme importante pentru tarile membre ale Uniunii Europene - asigurarea stabilitatii financiare, guvernanta economica si cresterea competitivitatii in tarile membre. De asemenea, a fost discutata evolutia situatiei din Libia.

Summit-ul de la Helsinki a fost o reuniune de pregatire a deciziilor de la Consiliul European, o oportunitate ca sefii de stat si de guvern care provin din partide membre PPE sa promoveze punctele de vedere nationale.

Pe langa sefi de stat si de guvern din state membre ale Uniunii Europene, la summit-ul de la Helsinki au fost prezenti si Presedintele Consiliului European, dl. Herman Van Rompuy, Presedintele Comisiei Europene, dl. Jose Manuel Barosso, Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek"

Liderul social-democrat a calificat gestul presedintelui Traian Basescu drept "reprobabil si condamnabil", "fara precedent la nivel european", si a anuntat ca PSD va solicita duminica, printr-o scrisoare adresata Administratiei Prezidentiale, sa comunice daca deplasarea lui Traian Basescu la Helsinki s-a facut din bani publici sau din fondurile PDL.

Presedintele PSD a adaugat ca a fost si el prezent zilele trecute la Summitul PES, care a avut loc la Atena, iar PSD a platit costurile de deplasare.