Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat vineri ca respinge ideea demisiei in bloc a conducerii PNL, daca se dovedeste ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, idee avansata de Marius Oprea in urma cu o zi. Vosganian a adaugat ca probabil o discutie pe acest subiect nu va putea fi evitata in PNL, relateaza Mediafax.

"Atunci cand am discutat Legea lustratiei, s-a pus in discutie daca putem face o raspundere colectiva a unei categorii, adica toti care au avut o anumita functie sunt pasibili de astfel de consecinte. Acesta a fost si punctul vulnerabil al acestei propuneri legislative, a fost respinsa de Curtea Constitutionala pe acest motiv. Daca nu a functionat raspunderea colectiva in ce priveste categorii sociale, nu poate functiona nici in ce priveste colaborarea. Daca un partid intreg trebuie sa se desfiinteze daca un membru de partid este gasit colaborator cu Securitatea sau daca o conducere intreaga trebuie sa demisioneze ca a incheiat un act cu un alt partid, in care este un astfel de om - eu cred ca maine va trebui sa luam lucrurile de la inceput in Romania", a spus Vosganian.

Vicepresedintele PNL a spus ca el, personal, este intr-o situatie delicata in ceea ce priveste subiectul Dan Voiculescu, intrucat nu este in relatii amicale cu acesta.

"Eu sunt intr-o situatie putin delicata, raporturile mele cu Dan Voiculescu par a nu fi dintre cele mai amicale, eu de doua luni, de cand am votat impotriva aliantei cu PC, am interdictie de a aparea la Antene, nu oficiala, dar a functionat", a spus el, precizand ca a fost vorba de contramandari ale invitatiei sale la diverse emisiuni, pe motiv ca s-a schimbat tema.

"Eu, personal, sunt in proces cu editura domnului Voiculescu, mi-a inscenat simulacrul de colaborare cu spionajul romanesc in 2006 si nici pana azi nu am primit scuze, ca dovezi nu avea de unde", a spus Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, chestiunea legata de subiectul colaborarii lui Dan Voiculescu cu Securitatea, care tine doar de propria constiinta, nu va putea fi evitat totusi in PNL.

"Fiecare om este pus in fata propriei constiiinte sa decida, insa probabil ca nici in PNL nu vom putea evita o discutie pe aceasta tema. Asta cu demisia in bloc a conducerii PNL este o exprimare naravasa, dar ideea de a ne face pe noi partasi, din PNL, la ce se intampla in alte partide nu este cea mai corecta", a spus el.

Vosganian a precizat ca nu va accepta sa fie "sacrificat" pentru presupusa colaborare a lui Dan Voiculescu cu Securitatea, cum a sugerat Marius Oprea.

"Exista o insula in care animalele, un fel de nutrii, cand se inmultesc, unele dintre ele se duc si se sinucid, ca celelalte sa supravietuiasca. Este un gest de sacrificiu colectiv. Eu nu cred ca noi, liberalii, suntem indeajuns de multi ca unii dintre noi sa se ia de mana si sa se inece singuri ca altii sa mearga inainte. Eu am intrat pe poarta cea mare in 1990. Am iesit din puscarie ca sa facem lumea asta noua. Cel care dormea in pat cu mine avea canadiana plina de sange si nu mai avea dintii din fata, zdrobiti cu patul pustii. Eu am fost in camerele de tortura ale Securitatii. Astfel incat nu permit nimanui, nici domnului Oprea, nici altcuiva, sa faca cu mine fotografie de grup in acest fel. Eu fac fotografie, ma asez in fotografii de grup, dar in asta, nu", a conchis el.

In 5 februarie 2010, instanta Curtii de Apel Bucuresti a constatat ca Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securitati, iar acesta a contestat decizia la instanta suprema.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Marius Oprea afirma ca nu va demisiona din PNL, dar ii cere lui Crin Antonescu sa faca acest gest.

"Sa demisioneze conducerea. Nu plec din PNL. Sa isi dea ei seama ca au fost tampiti cand s-au asociat cu securistii. Pentru ca asta au facut. Fiindca e vorba aia: "te faci frate cu dracul pana treci puntea". Insa, mi-e teama ca aceasta fratie cu dracul nu va duce spre o cale buna. PNL-ul isi pierde identitatea prin aceste tipuri de aliante batand palma cu tot felul de activisti si securisti", spunea Marius Oprea, care a fost de parere ca alianta liberalilor cu PSD si PC va reprezenta evaporarea dreptei autentice.