"Ar fi foarte important sa-l prind pe Ion Iliescu, cat o mai fi, are si el o varsta, intr-o discutie. Si m-am gandit, ce as face intr-o discutie cu el?" Declaratiile vin de la europarlamentarul PDL Traian Radu Ungureanu, care si-a exprimat la Institutul de Studii Populare (ISP) dorinta de "a-l auzi" pe unul dintre "cei trei oameni importanti in istoria post-revolutionara a Romaniei". Iliescu este "un demiurg negativ", a continuat Ungureanu, potrivit unei inregistrari publicate pe blogul sau de Cristian Patrasconiu, director adjunct al ISP.

Traian Ungureanu si Ion IliescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Declaratiile lui Traian Radu Ungureanu

Europarlamentul democrat-liberal sustine ca a discutat deja cu doi dintre cei mai importanti oameni din ultimii 20 de ani: "cu Coposu, Corneliu Coposu, si cu Basescu, Traian Basescu". Al treilea om cheie este Ion Iliescu, sustine Ungureanu, care precizeaza ca regulile pe care acesta le-a instituit "a incetinit enorm evolutia istorica a Romaniei".

"In acelasi timp, Ion Iliescu este un extrem de abil om politic. (...) Experienta, gandirea strategica, tactul, un anumit gen de fermitate, nu ii pot fi negate lui Ion Iliescu, mai ales acum, retroactiv, dupa 20 de ani. In definitiv, incepem, el mai repede, noi mai incet, sa intram in istorie, sa devenim istorie. Din punctul asta de vedere spuneam ca as fi foarte interesat sa discut cu el, nu sa-l inteleg, pur si simplu sa il aud", sustine Ungureanu.

Cele mai importante declaratii ale lui Ungureanu:

  • Ar fi foarte important sa-l prind pe Ion Iliescu, cat o mai fi, are si el o varsta, intr-o discutie.
  • Si m-am gandit, ce as face intr-o discutie cu el: In primul rand i-as spune, ca sa stabilim lucrurile de la inceput, ca ramanem pe pozitii complet diferite si de fapt nu ne leaga nimic. L-as asigura de asemenea de ostilitatea mea principiala.
  • Dar de ce as vrea atunci sa discut cu el: pentru ca as vrea sa discut cu unul din oamenii care au facut Romania.
  • Cu doi am discutat fara nicio problema: cu Coposu, Corneliu Coposu, si cu Basescu, Traian Basescu. Al treilea om important, cheie, in istoria ultimilor 20 de ani, in istoria noului stat roman este Ion Iliescu.
  • Ion Iliescu este, dupa parerea mea, un demiurg negativ. A creat un stat si raporturi, reguli fara de care Romania ar fi mers mai bine.
  • A incetinit enorm evolutia istorica a Romaniei, intr-un moment in care evolutia trebuia sa se produca intr-un ritm foarte rapid.
  • In acelasi timp, Ion Iliescu este un extrem de abil om politic. Sigur ca in zona politica noi suntem adversari.
  • Dar experienta, gandirea strategica, tactul, un anumit gen de fermitate, nu ii pot fi negate lui Ion Iliescu, mai ales acum retroactiv, dupa 20 de ani.
  • In definitiv, incepem, el mai repede, noi mai incet, sa intram in istorie, sa devenim istorie. Din punctul asta de vedere spuneam ca as fi foarte interesat sa discut cu el, nu sa-l inteleg, pur si simplu sa il aud.
  • In rest, Ion Iliescu ramane un om politic mult mai insemnat decat o arata varsta si, din pacate, cred ca ramane si un om politic cu un program nemeritat de Romania.

Ion Iliescu implineste astazi 81 de ani, ocazie cu care isi va prezenta volumul "Dupa 20 de ani".

  • Tu ce i-ai spune lui Ion Iliescu daca l-ai intalni pe strada?
  • De ziua fostului presedinte, spune ce lucruri bune a facut acesta pentru Romania?