Formatiunile politice care sustin coalitia de guvernare au semnat miercuri protocolul care consfinteste parteneriatul dintre PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale.

Protocolul isi propune continuarea colaborarii guvernamentale si parlamentare, a declarat premierul Emil Boc: "Nu am cedat tentatiei populismului si am luat masurile necesare. Acum incheiem un nou protocol pentru asigurarea cresterii economice... Acest protocol consolideaza coalitia", a precizat Emil Boc, dupa semnarea documentului, impreuna cu presedintele UDMR, Hunor Kelemen, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.

Printre obiectivele documentului se numara relansarea economiei, asigurarea stabilitatii macroeconomice, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, sustinerea mediului de afaceri si promovarea parteneriatului public-privat.

Liderii UDMR, UNPR si ai minoritatilor nationale s-au declarat de acord sa asigure in continuare stabilitatea guvernarii in formula actuala pana la alegerile parlamentare de la finele anului viitor, insa fiecare a adus in discutie propriile cereri.

Astfe, UDMR doreste adoptarea cat mai rapida a legii privind statutul minoritatilor nationale, care stagneaza de ani de zile in Parlament.

UNPR vrea sa aplice in cadrul coalitiei de guvernare strategia sa sociala care vizeaza indexarea pensiilor, readucerea salariilor bugetare la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate, impozitarea averilor.

Totodata, reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au precizat ca vor cere probabil eliminarea unor puncte din document, motivand ca anumite prevederi din proiectul de protocol al coalitiei de guvernare nu sunt "foarte confortabile".

Declaratii Emil Boc:

  • scopul parteneriatului este de a asigura cresterea economica a Romaniei, in asa fel incat sa fie simtita de cetateni
  • avem nevoie de stabilitate economica; am trecut impreuna prin cele mai grele incercari posibile, dar am luat masurile necesare dezvoltarii Romaniei

Cateva dintre prioritatile enumerate in protocol:

- stabilizarea macroeconomica

- dezvoltarea sociala a Romaniei

- reforma administrativa a statului

- sustinerea politicii Romaniei in interiorul UE.

Kelemen Hunor: Sunt convins ca aceasta coalitie va asigura o crestere a economiei

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Hunor Kelemen, s-a declarat convins, miercuri, ca actuala coalitie de guvernamant va asigura o crestere a economiei, stabilitate politica si intarirea drepturilor minoritatilor nationale.

"Acest protocol se refera la toate domeniile - economic, social. Dincolo de faptul ca dorim o asigurare a stabilitatii politice, credem ca, dupa 2010, trebuie sa aplicam masuri prin care vom asigura o crestere sustenabila si trebuie sa fim foarte atenti sa asiguram o crestere a nivelului de trai.... Sunt convins ca aceasta coalitie va asigura o crestere a economiei, o stabilitate politica si intarirea drepturilor minoritatilor nationale", a declarat liderul UDMR, dupa semnarea protocolului de colaborare a formatiunilor din coalitia guvernamentala.

Gabriel Oprea: Sunt convins ca alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie

Semnarea protocolului coalitiei este un pas firesc pentru ca in Romania sa existe echilibru si stabilitate guvernamentala, a declarat presedintele executiv al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Gabriel Oprea.

"Sunt convins ca alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie", a mai spus Oprea.

Varujan Pambuccian: Semnarea protocolului coalitiei demonstreaza pragmatism

Liderul grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a calificat drept pragmatica semnarea protocolului de colaborare cu PDL, UDMR si UNPR. El a explicat ca acest protocol a fost semnat intr-un moment in care este nevoie de actiune mai multa decat de declaratii.