Scandal în jurul identităţii aromânilor: minoritate naţională vs. parte a poporului român

de Alina Bargaoanu-Vasiliu     HotNews.ro
Luni, 28 februarie 2011, 12:44 Actualitate | Politic


Chestiunea aromânească  revine în atenţie în aceste zile, la doar o lună după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27 ianuarie2011). "Consiliul Makedonarmânjilor" (CMA) a protestat faţă de intenţia preşedintelui României de a face demersuri pentru recunoaşterea statutului de minoritate românească pentru aromânii, vlahii, istroromânii şi meglenoromânii din ţările Peninsulei Balcanice aflate în procesul de aderare la UE. CMA cere statulul de minoritate nationala pentru aromânii din Romania. Una dintre mize o reprezinta fondurile pentru minoritati si un post de parlamentar.


● „Consiliul Makedonarmânjilor” (CMA), organizaţie internaţională care are ca obiectiv recunoaşterea aromânilor, ca popor regional din Balcani, sub numele de „makedonarmânji”, a protestat, la Bucureşti şi la Constanţa, împotriva demersurilor preşedintelui României la Consiliul Europei

● Declaraţia lui Traian Băsescu: „Suntem foarte interesaţi ca integrarea europeană şi euroatlantică a statelor din Balcani să se desfăşoare cu respectarea normelor şi standardelor Uniunii Europene şi Consiliului Europei în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. […] Vom întreprinde demersuri în vederea recunoaşterii statutului de minoritate românească pentru aromâni, vlahi, istroromâni şi meglenoromâni. Prin tratate şi acorduri bilaterale ne-am asumat în mod deschis interesul faţă de comunităţile româneşti din vecinătate.”

● Organizaţiile neo-aromâniste susţin că aromânii nu sunt parte a poporului român şi cer recunoaşterea lor ca minoritate naţională în România.

● Fondurile pe care minorităţile naţionale le primesc de la stat şi reprezentarea de drept în Parlamentul României sunt mize importante pentru cei care susţin această poziţie

● Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Română: „Pretenţia lor de a se declara minoritate naţională în România ne-ar transforma într-un popor migrator, fără o Ţară-Mamă.”

● Nestor Bardu, Asociaţia Aromână din Dobrogea „Picurarlu de la Pind”: „Este foarte clar că fac jocuri murdare, care nu sunt româneşti şi nu sunt nici măcar aromâneşti.”

● Aurel Papari, preşedintele Fundaţiei „Andrei Şaguna”: „În sfârşit, preşedintele are o atitudine tranşantă faţă de această problemă foarte delicată!”

Chestiunea aromânească  revine în atenţie în aceste zile, la doar o lună  după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27 ianuarie2011).

După  o întrunire la Bucureşti, „Consiliul Makedonarmânjilor” (CMA) a organizat, în week end-ul care a trecut, două conferinţe de presă, în capitală, dar şi la Constanţa, pentru a protesta faţă de declaraţia de la Strasbourg a preşedintelui Traian Băsescu.

„Nu vom accepta niciodată să fim consideraţi români de peste hotare!”

„Consiliul Makedonarmânjilor” (CMA) este format din organizaţii neoaromâniste din mai multe ţări Obiectivul consiliului este recunoaşterea aromânilor, ca popor regional din Balcani, sub numele de „makedonarmânji”.

Principala organizaţie din România care face parte din CMA este Asociaţia „Comunitatea Armânjilor din România” (A.C.A.R.), condusă de Stere Samara şi Stere Beca, preşedinte, respectiv secretar general. Stere Samara este un cunoscut om de afaceri constănţean, cu investiţii în industria alimentară, comerţ, operaţiuni portuare, piaţă de capital, iar Stere Beca este fostul secretar al primăriei de la Valu lui Traian, care a fost condamnat definitiv pentru corupţie, la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Un alt personaj important care a condus şi militează pentru obiectivele CAR este deputatul PDL Costică Canacheu, el lipsind însă de la această acţiune a „Consiliului Makedonarmânjilor”.

Obiectivul ACAR este recunoaşterea „armânjilor” ca minoritate naţională în România, deşi stabilirea aromânilor în Ţara-Mamă, în perioada 1926 – 1938, s-a facut în prin colonizările succesive din Cadrilater şi apoi din Dobrogea, în baza faptului că aceştia se considerau etnici români („români balcanici”) şi au fost recunoscuţi ca atare de autorităţile române (Constituţia din anul 1923 nu permitea colonizarea cu alogeni).

La conferinţa de presă de la Constanţa au participat reprezentanţi ai CMA din Franţa, Germania, Albania, Macedonia (FYROM) şi Bulgaria, precum şi gazdele din Asociaţia „Comunitatea Armânjilor din România”.

„Ostilităţile” au fost conduse de Nicolas Caracotă, secretarul general al CMA, care a acuzat încălcarea gravă de către preşedinte şi de către Guvernul României a dreptului constituţional pe care orice persoană îl are de a-şi declara apartenenţa la o minoritate etnică. El a reafirmat intenţia CMA de a milita pentru recunoaşterea „armânjilor” ca minoritate naţională  în România, şi anume o minoritate aparţinând unui popor regional balcanic.

Participanţii din Albania, Bulgaria şi Macedonia (FYROM) s-au exprimat toţi în acelaşi sens, cerând preşedintelui României să respecte dreptul „armânjilor”  din România de a se considera minoritate naţională.

Reprezentantul din Bulgaria, Toma Kjurkciev, s-a referit la articolul 18 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor, articol referitor la tratatele bilaterale. Potrivit acestuia, „statul român trebuie să aibă grijă de minoritarii bulgari, iar statul bulgar să aibă grijă de minoritarii aromâni”, ceea ce îi plasează pe minoritarii aromâni exact în postura negată de reprezentanţii CMA, şi anume aceea de minoritate românească.

Din partea vlahilor din Albania, cel care s-a exprimat a fost Kristo Goci, reprezentantul acestora în Comitetul de Stat pentru Minorităţi de la Tirana. Dar legitimitatea lui e contestată de Asociaţia Culturală „Aromânii din Albania”, deoarece  Goci este în acelaşi timp membru al OMONIA, organizaţia reprezentativă a minorităţii naţionale elene din Albania şi fost deputat în Parlamentul Albaniei din partea Partidului Uniunea Pentru Drepturile Omului (al aceleiaşi minorităţi). Este greu de înţeles această dublă calitate reprezentativă a unei singure persoane deoarece vlahii  sunt recunoscuţi în Albania ca minoritate etno-lingvistică, distinctă de grupul etnic grec, care are statut de minoritate naţională.

Mai mult, atât aromânii din Albania cât şi autorităţile albaneze acuză intenţia grecilor de a-i asimila pe aromânii/vlahii din Epirul de Nord, pentru a fundamenta anumite pretenţii ale statului grec faţă de regiunile de sud ale Albaniei, ceea ce agravează conflictul de interese în cazul lui Kristo Goci.

Samara vrea ca aromânii să  beneficieze de sprijinul material datorat minorităţilor naţionale de statul român

Stere Samara s-a referit la procesul pe care ACAR „Comunitatea Armânjilor din România” îl are cu statul român, pentru primirea în Consiliul Naţional al Minorităţilor, şi a declarat că va ajunge până la CEDO dacă instanţele româneşti nu le vor da dreptate. „Vom ajunge şi în situaţia de a acuza guvernul român de un  proces de asimilare a aromânilor”, a ameninţat el.

Samara a accentuat asupra nevoii „armânjilor”  de a-şi prezerva limba şi tradiţiile prin înfiinţarea de şcoli ale „minorităţii” şi prin predarea „limbii armâne”  ca limbă maternă în şcolile româneşti. El cere sprijinirea cu bani a minorităţii, aşa cum sunt sprijiniţi turcii, tătarii, maghiarii şi alte etnii.

Referirea la fondurile pe care le-ar primi „armânjii” în cazul în care ar fi consideraţi minoritate a fost frecventă în discursul lui Stere Samara. El consideră că Academia Română, care emite sentinţa ştiinţifică a românităţii aromânilor, este o instituţie politizată, căci, spune el, şi Academia din Grecia spune că aromânii sunt greci.

Liderii neoaromânişti au fost întrebaţi dacă există profesori care pot preda „limba aromână” ca limbă maternă, iar răspunsul a venit de la profesorul Constantin Caracoti, fost inspector şcolar la Constanţa: „Avem profesori de română, filologi, care au studiat dialectologia în facultate şi pot preda «limba armână» competent”. Afirmaţia, emisă chiar de un reprezentant al neoaromâniştilor (termen lansat de regretatul dialectolog  Matilda Caragiu-Marioţeanu), nu face decât să confirme teoria oficială şi general acceptată până la apariţia acestor pretenţii la statutul de minoritate naţională, că aromâna este un dialect al limbii române, nu o limbă a unui popor regional balcanic.

Jocuri murdare, exterioare intereselor româneşti

Actorul Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Română, societate înfiinţată în 1879, este de cealaltă parte a baricadei în „chestiunea aromânească”. El condamnă aceste pretenţii de a presa preşedintele României să nege faptul, recunoscut pe baza unor dovezi istorice şi ştiinţifice, că aromânii sunt dintre primii români.

„Ce vor să pună în loc aceşti indivizi? Este foarte clar că „Armânjia” nu există, iar pretenţia lor de a se declara minoritate naţională în România ne-ar transforma într-un popor migrator, fără o Ţară-Mamă. Toată istoria României, în care aromânii au jucat roluri atât de importante, ar deveni caducă. Ei nu se gândesc că, dacă nu ar fi fost şcolile şi bisericile româneşti din Balcani, la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, aromânitatea ar fi dispărut din nou. Oriunde au trăit, aromânii au ştiut că au o patrie mamă, au ştiut că dacă învaţă româneşte pot să se stabilească  în România, au fost chemaţi în 1925 să se stabilească în Cadrilater, iar printre aceia care vor acum să se autointituleze minoritate naţională în România, sunt şi cei care au beneficiat de despăgubiri din partea statului român pentru terenurile pierdute de înaintaşii lor prin cedarea Cadrilaterului. Şi printre ei mai sunt nepoţii şi strănepoţii celor care au luptat pentru românitate.

Preşedintele a procedat perfect logic şi normal. România nu-şi poate permite să nege o realitate istorică, aceea că aromânii sunt români de sute şi sute de ani. Iar dacă pentru această organizaţie, „Comunitatea Armână din România”, istoria nu contează, atunci pot să  bănuiesc că intervenţia lor are alt scop, exterior intereselor României.”

Referindu-se la procesul pe care organizaţia condusă de Costică Canacheu şi Stere Samara l-a intentat Guvernului României , Ion Caramitru ne-a informat că asociaţia neo-aromânistă a pierdut procesul. „Era normal să-l piardă, pentru că ei voiau să intre în Consiliul Naţional al Minorităţilor în care, prin lege, nu intră decât minorităţile naţionale recunoscute ca atare de statul român. Cum să intre în acest consiliu, dacă nu sunt minoritate?”

Menţionăm că în acest proces, intervenient de partea Guvernului României a fost Societatea de Cultură  Macedo-Română, condusă de Ion Caramitru.

Profesorul Nestor Bardu, cunoscut specialist în materie şi secretar al Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind”, spune că, situându-se în afara ştiinţei, ceea ce fac  membrii „Consiliului Makedonarmânjilor” este consecvent cu ceea ce au mai făcut. „Noi ne luptăm cu ei (chiar în instanţă) încă de când au început să vehiculeze aceste idei, care n-au nicio legătură cu realitatea, cu ştiinţa, cu istoria. Nu e niciun lingvist, niciun om de ştiinţă reputat care să susţină teoria lor. Îl tot citează pe Cicerone Poghirc, însă şi acesta se contrazice. Este foarte limpede pentru toată lumea că ei sunt cei care nu vor să accepte o realitate evidentă, pe care preşedintele Băsescu a făcut bine că a afirmat-o. Şi, în momentul în care nu vor să accepte realitatea istorică, este foarte clar că fac jocuri murdare, care nu sunt româneşti şi nu sunt nici măcar aromâneşti.

Aurel Papari, preşedintele Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice Aromâne „Andrei Şaguna” şi rectorul universităţii cu acelaşi nume din Constanţa a accentuat asupra grabei şi precipitării cu care „Consiliul Makedonarmânjilor” a reacţionat la declaraţiile lui Traian Băsescu.  El consideră că iniţiativa preşedintelui este „în mod plenar categorică”. „În sfârşit, are o atitudine tranşantă faţă de această problemă foarte delicată!” , a mai spus Papari, manifestându-şi satisfacţia.

Aurel Papari crede că majoritatea aromânilor din România sunt oameni cu capul pe umeri, ştiu care este originea lor şi sunt de acord cu demersurile preşedintelui Traian Băsescu.

"Foarte puţini dintre participanţi la evenimentele organizate de ACAR sunt de acord sau cunosc cu adevărat ideologia promovată de această asociaţie şi de CMA. Majoritatea merg să asculte pe un solist sau altul cântând sau se duc să  viziteze locuri importante în istoria lor”, a mai spus Papari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13482 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  aberatii (Luni, 28 februarie 2011, 13:09)

  sergiu [anonim]

  Daca ne conducem de aceste teze ar trebui sa declaram minoritati: moldovenii, valahii, oltenii, banatenii etc. Si atunci care e natiunea romana?Din pacate avem prea multi conationali care se vand atat in Basarabia ucraineana cat si in Macedonia, Bulgaria si Serbia. Am avut un cunoscut din Grecia cu numele Murdjos(Mur-jos) mai pe romaneste. Poveste cum in copilaria lui era maltratat de catre profesorii greci daca vorbea la recreatie in aromana. Treptat si-a uitat limba materna. Vorbea doar greaca si rusa
  Iat ace vor astea din Machedonija.
  • +3 (3 voturi)    
   Bravo (Luni, 28 februarie 2011, 13:40)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui sergiu

   domjnule ..Un afdevar clar si dureros!
   Toate natiuni;e ne sunt "prietene"!!!!
   • -1 (5 voturi)    
    Minoritatile nationale, minoritati capusa ! (Luni, 28 februarie 2011, 16:38)

    vamaiot [anonim] i-a raspuns lui sabo

    Se apeleaza la istorie pentru a justifica prezenta unor populatii pe anumite teritorii , ne detinute si neadministrate vreodata de natiunea in cauza si anume Aromanii !

    Acestia , nereusind a se impune pe un teritoriu anume au migrat sub forma tribala ( a se retine apartenenta de neam si familie) indeletnicindu-se preponderent de cresterea oilor !

    Acum apare pretentia de recunoastere minoritara nu pentru recunoasterea indetitatii nationale ci pentru asistenta sociala in statele unde populatia este prezenta !

    Eu propun ca noi romanii, sa lasam Romania sa faca din nou codrii seculari si sa ne pripasim prin celelalte tari europene care sa ne ofere gratuit:

    - invatamant gratuit in limba romana
    - asistenta sociala si medicala privilegiata
    - locuri in toate parlamentele tarilor UE
    - sa fim aparati militar gratuit...

    Eu chiar vreau sa aflu care este cea mai mare influenta asupra acestei pupulatii, pentru simplu motiv ca o similitudine a denumirii de roman este generatoare de confuzie si poate ei chiar nu merita denumirea de AROMANI !
 • +2 (4 voturi)    
  Bunicii lor au fost colonizati de buna voie... (Luni, 28 februarie 2011, 13:40)

  Chiar Eu [utilizator]

  in Romania ca romani. Au primit cetatenia romana si au fost improprietariti. Eu am avut un strabunic bulgar, venit in Romania pe la sfarsitul secolului XIX care nu a primit niciodata catatenia romana. Acum copiii si nepotii acestor oameni s-au trezit ca sunt minoritari. Cum se poate ca din acesti stramosi romani sa se nasca minoritari? eh...pe bani se poate orice.
 • +5 (5 voturi)    
  interese meschine (Luni, 28 februarie 2011, 14:06)

  Lucian* [utilizator]

  Din cauza unor interese meschine de bani si posibile pozitii de parlamentar, astia compromit viitorul a tot ce inseamna minoritate istro-romana si aromana in tarile balcanice.
  Nici o tara nu va da nici un fel de respect la indivizi care nu au o tara in spate sa-i sprijine.
  Vorbind serios, uitati-va la tigani, cine naiba le acorda respect si drepturi?
  Cehia, Slovacia si Polonia aveau o politica drastica de asimilare si sterilizare a lor. S-a legat cineva de asta??
  NIMENI!
  Uitati-va ce influenta are Ungaria in Romania numai datorita minoritatii maghiare (de fapt mai mult secuie).
  ce are minoritatea maghiara in Romania nu cred sa mai aiba alta nationalitate in vreo alta tara.
  Ganditi-va cam ce influenta ar avea in viata aromanilor daca Romania ar avea un cuvant de spus in aderarea acestor tari la UE.
  Daca imbecilii aia care viseaza functii si bani ajung sa-si indplineasca dorinta, atunci puteti sa incepeti sa ciopliti piatra de mormant a aromanilor si istroromanilor.
  Probabil piatra o sa fie scrisa cu litere chirilice pt ca nimeni nu o sa mai stie cine erau.
 • -6 (6 voturi)    
  Ce importanta are ? (Luni, 28 februarie 2011, 14:18)

  Confutius [anonim]

  Aici nu exista nici o miza teritoriala. Ce importanta are ? E o chestiune spinoasa, ei sunt fie traci romanizati, fie alti bastinasi balcanici romanizati.
  IMHO cel mai corect e sa fie lasati in pace sa fie aromani.
 • +6 (6 voturi)    
  Basescu are dreptate.. (Luni, 28 februarie 2011, 14:25)

  Daniel [anonim]

  Daca ar fi sa ne luam dupa modul in care pune problema"Consiliul Makedonarmânjilor", atunci ardelenii ar fi o minoritate, moldovenii o alta s.a.m.d.

  Minoritati sunt cei de alta origine, cum ar fi maghiarii, ucrainienii, turcii, etc. Intre un roman ardelean si un roman din cadrilater nu este nici o diferenta in afara de dialect. Amandoi sunt romani
  • -2 (2 voturi)    
   Daca tot va intereseaza subeictul ROMANII (Marţi, 1 martie 2011, 12:57)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Ar fi politicos sa invatati sa scrieti romaneste.

   CORECT in romana e " UCRAINENI" nu "ucrainIENI"
   • 0 (0 voturi)    
    Corect e U Krajnieni (Marţi, 1 martie 2011, 14:18)

    Ion Budai Deleanu [anonim] i-a raspuns lui kolo

    U inseamna LA Krajna inseamna MARGINE .
    Deci oamenii astia se numesc MARGINENI . De fapt tara pe care o ocupa se numeste asa si ei in lipsa de alta denumire au transerat denumirea geografica a teritoriului la popor. In fapt ucrainienii sunt un conglomerat de triburi slave iar teritoriul se numeste asa fiind marginea teritoriilor ocupate istoric de slavi.
    Armanji sunt o specie de oameni care nu exista .Sunt produsi in laboratoarele unor savanti sariti de pe fix .Denumirea aleasa ar-manji =MÂNJÍ, mânjesc, vb. IV. Tranz. și refl. 1. A (se) murdări, a (se) păta. ♦ Tranz. A mâzgăli. ♦ Refl. Fig. A-și păta onoarea, cinstea. 2. A (se) acoperi cu un strat de..., a (se) unge cu ceva. – Din sl. mazati. reflecta clar ce este cu ei. Ar minjii si ei ceva si s-au apucat de treaba .Isi manjesc demnitatea.
 • -1 (5 voturi)    
  Chestiunea e nuantabila (Luni, 28 februarie 2011, 15:28)

  macedo-roman [anonim]

  Sudul Dunarii, adica spatiul de unde provin aromanii, a fost colonizat de romani cu vreo cinci secole inainte de colonizarea nordului. Cinci secole sunt destul pentru a crea o diferenta specifica, nu credeti? In sud au fost romanizate populatiile trace politeiste, in nord populatia daco geta monoteista ( Zalmoxe) Traditiile, portul, limba aromanilor, sunt altceva, chiar daca exista si asemanari care romanilor le sunt familiare. Este o ineptie sa faci din aromani echivalentul romanilor din orice regiune istorica a Romaniei de azi. Pe de alta parte, in toata discutia asta, nimeni nu pune in discutie calitatea de bun cetatean. Aromanii au fost si sunt buni cetateni, stalpi ai societatii care i-a adoptat. ( vezi mitropolitul Andrei Saguna, ca sa dau cel mai proeminent exemplu de aroman bun roman). Situatia asta nu este valabila, insa, doar pentru Romania. Cautati pe google ceva despre fratii Manakia, echivalentul din Balcani al fratilor Lumiere, cautati cate ceva despre familiile Gojdu sau Darvari si, in sfarsit, vedeti ce rol au jucat aromanii in cultura vieneza. Eu spun, deci, ca n-ar fi nicio nenorocire daca aromanii si-ar recunoaste lor insile faptul ca sunt altceva, dupa cum nici romanii nu are trebui sa se simta lezati de faptul ca niste oameni care traiesc alaturi de ei isi afirma in clar identitatea etnica, alta decat cea romaneasca. Pentru cei care vor un plus de autoritate in sprijinul acestei idei, e bine de stiut parerea regretatei Matilda Caragiu Marioteanu, cea care a fost un mare lingvist si specialist pe problemele aromanilor: aromanii din Romania formeaza diaspora.
  Numai bine!
  • +4 (6 voturi)    
   E nuantabila (Luni, 28 februarie 2011, 16:03)

   Pileati [utilizator] i-a raspuns lui macedo-roman

   daca vrei sa fie nuantabila. Poporul roman s-a format atat la sud de Dunara cat si la nord. A intervenit o ruptura intre nord si sud in sec VII d.Hr. o data cu valurile de migratori slavi, bulgari. Au fost rupte legaturile cu aromanii intai, apoi cu megleno-romanii in sec IX. Situatia istroromanilor fiind diferita acestia fiind ciobani din m-tii Apuseni ce au parasit teritoriul actual al Romaniei prin sec XI-XII.
   Aromanii nu sunt exact la fel ca ardelenii si ca moldovenii pentru ca au trait 11 secole separati de marea masa a poporului roman, dar asta nu inseamna ca nu sunt romani. Avem obiceiuri comune, pe care alte popoare din jur nu le au. In plus istoria a inregistrat reactiile intalnirilor dintre aromani si romani acestia considerandu-se reciproc frati.
   Cum sec. XX a fost un secol al politicilor de deznationalizare si al ideologiilor separatiste diabolice, era normal ca incet, incet si printre machedoni sa-si faca aparitia indivizi dubiosi precum acest Samara (fost securist) si Canacheu.
   Sunt curios ce parere ar avea bunicii si strabunii lor care au venit in Romania ca la o mama demult pierduta. Acei bunici aromani care au fost in proportie covarsitoare legionari, deci nationalisti, care s-au jertfit si pe campul de lupta in al 2-lea RM cat si dupa aceea in rezistenta anticomunista? Sunt intrebari triste care evidentiaza realitati si mai triste.
   • 0 (2 voturi)    
    Zburasti chiraturi (Luni, 28 februarie 2011, 17:20)

    Cola [anonim] i-a raspuns lui Pileati

    Citez un text ce denota succesul politicii marxist-leniniste si de formare a omului nou asupra gandirii tale : '' ,,,,Acei bunici aromani care au fost in proportie covarsitoare legionari...............'' . Fara indoiala ca o parte dintre toti locuitorii Romaniei au simpatizat / aderat , in per anilor '30-'40 la ideile unor curente / miscari extremiste , dar sa afirmi ca , citez din nou '' ,,,,Acei bunici aromani care au fost in proportie covarsitoare legionari...............'' este o prostie mare de tot . Nu vorbesc doar de bunicii mei materni si paterni , ci vorbesc de sute si sute de bunici care nu au avut nici in clin nici in maneca cu miscarea amintita , o parte insa , avand in vedere ca aromanii sunt in general mari patrioti si atasati / loiali tarilor in care traiesc , de foarte multe ori mai loiali decat bastinasii , au cochetat cu ideile amintite . In alta situatie ai fi calificat drept antisemit ...........asa insa ai ratat o ocazie buna de a nu scrie prostii , ca sa parafrazam un fost bun prieten al Romaniei
   • -1 (1 vot)    
    Aveti perfecta dreptate (Luni, 28 februarie 2011, 19:09)

    macedo-roman [anonim] i-a raspuns lui Pileati

    Aveti perfecta dreptate. Nuantarile dvs suplimentare nu fac, insa, decat sa confirme ca aromanii sunt altceva decat romanii. Cat despre fratietatea celor doua neamuri, asta e o chestiune care nu poate fi combatuta. Asa cum, de fapt, nu poate fi combatuta nici fratietatea romanilor cu italienii. ( desigur, si aici e nevoie de nuante). In privinta nationalismului aromanilor, iar aveti dreptate. Atat doar ca ei s-au manifestat nationalist si si-au dat viata si in Serbia, Albania sau Grecia. Asta, insa, nu i-a facut sarbi, albanezi ori greci.
    Asta e o discutie a nuantelor, pe care dna Bargoanu nu le stapaneste, din pacate. Niciodata nu e prea tarziu sa puna mana pe o carte, insa.
   • +2 (2 voturi)    
    nuanta (Marţi, 1 martie 2011, 11:22)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Pileati

    care este diferenta dintre un berlinez si un schwab? Oficial sunt amandoi nemti.
    Tot oficial, un berlinez va muri de foame cerand de mancare in Dinkelsbuhl daca celalalt nu vorbeste decat schwabeste. alea sunt limbi aproape complet diferite si totusi se numesc nemti!
    Daca ai fi sugerat ca este o deosebire ca intre nemti si suedezi ai fi avut mai mult succes. Problema este ca diferenta intre aromani si romani este cu mult mai mica decat cea dintre landurile Germaniei.
    Eu zic sa incetam sa mai despicam firul in patru atat timp cat altii impletesc codite.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce oare? (Luni, 28 februarie 2011, 16:03)

  tot din Diaspora [anonim]

  Este greu de priceput de ce atata emotie in jurul unui subiect care aici in Diaspora este tratat civilizat si fara insulte si acuzatii stupide. Apropos de Diaspora, vizitati rubrica susnumita chiar in acesta agentie de stiri si veti intelege mai bine de ce unii vor sa fuga de aceasta identitate. Poate nu-i rau sa avem o solutie de "secours". Si acum la modul serios. De ce atata incrancenare pentru o problema care oricum o va rezolva Europa. Va aduc aminte de aceeasi ura fata de unguri cand incercau sa recupereze ceea ce au deja toate culturile europene regionale si, iata, le au pe toate si chiar mai mult. Sa fim rezonabili si sa ne trezim pana cand nu-i tarziu. Iar doamnei Bargaoanu i-as recomanda mai multa deschidere, asa cum ii sta bine unui tanar jurnalist. Cred ca stie la ce ma refer. Sa ne auzim de bine.
 • -2 (2 voturi)    
  NEAGU DJUVARA (Luni, 28 februarie 2011, 16:59)

  Pipitros [utilizator]

  Iubitii mei ... cititi putin inainte de a va da cu parerea ...
  Istoricul Neagu Djuvara, unul din cei mai mari Filologi, Istorici, Diplomati Romani (spre amuzamentul tuturor cu origini Armãne) are o teorie foarte interesanta asupra istoriei Armãneshti :))))))

  Cautati putin si istorici neutri, care au cercetat zeci de ani, inainte chiar de formarea statului Roman si a ideilor filo-romanesti, chiar si inainte de formarea celorlalte de state balcanice si cu gandirile lor politice. Nu haliti tot ce zic interesele politice :)

  De ce li s-a dat drept TIGANILOR sa fie minoritate? De ce nu va luptati acerb si asupra identitatii lor CULTURALE SI ETNICE ?! :)))))) De ce nu ziceti ca ei sunt ROMANI 100% ... ?! :)))))))

  REVENITI-VA!!! Vedeti ca tara se duce de rapa. Vedeti ca taie astia toti copacii din tara, ca umfla preturile la toate produsele posibile, ca politica e corupta la cel mai inalt nivel, ca au vandut flota, suntem mintiti cu lucruri mult mai importante ... nu mai haliti praful in ochi aruncat de mojici :) ...

  ROMANIA TREZESTE-TE ...
 • +1 (1 vot)    
  ei ce spun? (Luni, 28 februarie 2011, 17:08)

  Arbait [anonim]

  Citi dintre cei in cauza se considera romani si citi ca apartinind unei minoritati?
  In rest fiecare avem libertatea de a ne considera orice: martieni, vegani etc.
  Aici imi pare ca o mina de interesati au gasit, zic ei, o cale de afirmare si de cistiguri materiale.
  Hehe, asa cum ii cunosc pe |machedoni|, astia sint romani prea aprigi pentru a pune botu la asemenea jocuri.
  Belimace si Caranica, au fost uitati?
  Au facut parte din echipa legionara care l-a executat pe primului-ministru Ion G. Duca. Una din principalele vini a liberalui I.G. Duca a fost faptul ca acesta dispusese oprirea colonizării aromanilor din Grecia, Albania si Bulgaria in Dobrogea.
 • +3 (3 voturi)    
  In Grecia e problema, nu aici! (Luni, 28 februarie 2011, 18:09)

  minotaur [anonim]

  Bravo Base! Ii iert marinarului o suta de prostii pentru gesturi ca asta, cu adevarat patriotice, prin care se mai salveaza ce se mai poate din identitatea acestui popor. Nimeni din 89 incoace nu a facut asa ceva. El a fost primul care a mers in maghiarime, care s-a interesat pe bune de romanii din afara Romaniei, ca ceilalti nu s-au bagat ca nu ieseau voturi... Bravo Base! Si Bravo Hotnews pentru astfel de texte bine documentate!
  PS: Caramitru are dreptate. Restu bat cimpii in Romania ca in Grecia ii belesc autoritatile daca spun ca vor drepturi de minoritati. S-au gasit amaritii sa faca scandal taman la ei acasa. De ce nu protesteaza in Grecia unde sint cu adevarat in proces de asimilare dictat politic? Sa faca acolo ceva, ca acolo chiar e nevoie!
 • -1 (1 vot)    
  Doamne.indura-te de neamul nostru. (Luni, 28 februarie 2011, 19:00)

  letitia [anonim]

  Doamne ,binecuvanteaza-i pe;Basescu,Caramitru si pe toti care cauta sa ajute,sunt sufletisti,cu adevarata dragoste de neam{romani,istroromani,aromani,meglenoromani.Nu uitati suntem urmasii lui Burebista,Decebal,Spartacus.,Alexanru Macedon{jumatate,trac},Traian,Aurelian.
 • -1 (1 vot)    
  tot eu ... (Luni, 28 februarie 2011, 20:29)

  Pipitros [utilizator]

  vreau o tara ca afara!!!

  vreau o tara ca germania
  vreau o tara ca italia
  vreau o tara ca elvetia
  vreau o tara ca austria
  vreau o tara care isi vede de treaba si nu ingradeste dreptul la identitate culturala ...
  vreau o tara fara hoti si shmenari si fara activishti ce scriu doar ca sa se afle in treaba.

  vreau sinceritate, adevar, iubire si intelepciune ...

  sigur nu se gaseste asa ceva in mizeria asta de tara ...

  ps: intrebati-va ce ascund papari, caramitru si bardu ... legea lustratiei nu se aplica la tradatori ?!
  • +1 (1 vot)    
   unii chiar sunt mizerabili - tara nu! (Luni, 28 februarie 2011, 23:01)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Pipitros

   Ceea ce d-ta numesti dreptul la identitate culturala exista si este respectat in Romania. Da d-ta un exemplu ca acest drept nu e respectat! Domnii Ion Caramitru, Nestor Bardu, Aurel Papahari sunt ei insisi aromani(sau au de origine aromana) si in privinta identitatii lor (si a aromanilor) etnice si culturale se exprima deschis si clar pentru toata lumea. Stiintific, limba aromanilor este un dialect at limbii romane, iar legaturile istorice si etno-culturale cu romanii nord-dunareni sunt bine cunoscute de toata lumea. Sunt adevaruri pe care unii aromani precum cei conducerea organizatiei CMA le ignora cu buna stiinta? De ce? Nu vreau sa speculez aici, dar se pare ca, pentru unii, dorinta de parvenire este mai puternica decat onoarea, si chiar decat interesele propriei etnii.
   • -1 (1 vot)    
    .. (Marţi, 1 martie 2011, 9:27)

    Pipitros [utilizator] i-a raspuns lui florin

    Stiintific de cine?!?! Academia Romana ?! trezirea stimabile :D ...

    Matilda Caragiu Marioteanu inainte sa isi dea duhul, Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul, a facut o afirmatie foarte interesanta. Intrebata de cineva, de ce nu scrie adevarul despre istoria Armanjilor, a facut o remarca foarte interesanta: "Banii pentru medicamente ii primesc de la Academia Romana. Cum as putea scrie ceva impotriva a ceea ce dicteaza ei?" ...
    • 0 (0 voturi)    
     asta e argumentul d-tale "stiintific"? (Miercuri, 2 martie 2011, 2:30)

     florin [anonim] i-a raspuns lui Pipitros

     Asta e argumentul d-tale "stiintific"? mai ai si altele?
 • 0 (0 voturi)    
  drepturile aromanilor (Luni, 28 februarie 2011, 22:04)

  steryiu [anonim]

  Caramitru si Basescu lupta pentru ca aromanii sa fie romani si sa aiba drepturi egale cu ceilalti romani: invatarea limbii romane in scoli, acces la mass-media si biserica in limba literara deci romana.

  CMA lupta pentru ca aromanii sa aiba drepturi egale cu restul minoritatilor: invatarea limbii aromane ca limba materna, acces la mass-media si biserica in aromana.

  Care dintre cele doua grupari sprijina interesele aromanilor?
 • 0 (2 voturi)    
  Fondurile macedoromanilor (Luni, 28 februarie 2011, 22:31)

  Tache [anonim]

  In jurnalul R.l., din data de 22 februarie 2011, a fost publicat articolul “Cum au răscumpărat românii Ardealul”, scris de Claudiu Padureanu, in care aflam de “Fondurile macedoromânilor”
  Mai mult, spune autorul, pe lângă băncile românilor ardeleni, importante capitaluri au fost oferite şi de negustorii şi bancherii macedoromânii stabiliţi în Budapesta şi în Viena. De altfel, primul mitropolit ortodox din Sibiu, Andrei Şaguna, era unul dintre aceşti macedoromâni, la fel ca şi familia de Kalnoky, care a intrat apoi în rândurile aristocraţiei maghiare.
  La acestea am adaugat: Din puct de vedere istoric, articolul de fata este foarte interesant. Dar, din punctul meu de vedere, ca makidonarman (aroman, macedonean) si nu macedoroman, m-ar interesa foarte, foarte mult un articol aparte legat de "fondurile macedoromanilor"! De aici se intelege ca romanii ardeleni si-au rascumparat pamanturile de la unguri cu banii macedoromanilor! Tot cu ajutorul lor, al macedoromanilor, romanii au inchis, pentru totdeauna, problema bulgarilor din Dobrogea. De aici se naste o intrebare: cum se face ca aromanii (macedoromanii), chiar daca au facut atat de mult bine romanilor, totusi, dupa aproape 87 de ani, nu se bucura de nici un drept specific etniei lor?
  La cele de mai sus as mai adauga: In anul 1940, cand, dupa incheierea Tratatului de pace de la Craiova dintre Romania si Bulgaria, s-a facut schimbul de populatie dintre cele doua tari, numarul bulgarilor ce a plecat din Dobrogea (Romania) a fost in jur de cca 250.000. In locurile lor au venit cca 62.000 de aromani. Socotiti, va rog, procentul de natalitate al bulgarilor, daca ar fi ramas in Dorogea, si veti ajunge la concluzia ca numarul lor ar fi fost acum de peste 1 milion.
  Iar acum va rog sa luati in consideratie aceasta cifra, de peste 1 milion de cetateni romani de etnie bulgara, si veti ajunge usor la concluzia ca: asa cum ieri, 27 februarie 2011, actualii si viitorii guvernanti ai
  • +1 (1 vot)    
   Baliverne si minciuni (Marţi, 1 martie 2011, 14:29)

   Gheorghe Doja [anonim] i-a raspuns lui Tache

   Fondurile macedorominilor erau maslinele de oaie.
 • 0 (2 voturi)    
  Armanji (Luni, 28 februarie 2011, 23:09)

  Alex B [anonim]

  Noi nu ne numim aromani sau machedoni suntem simplu "armanji". Spunea cineva mai sus ca si ardelenii si modoveni ar trebui sa aiba minoritate, am mare rugaminte sa nu vorbiti daca nu stiti, ardelenii, moldovenii, etc sunt locali, noi avem comunitatii in foarte multe tari si dorim sa ne conservam ceea ce este al nostru. Statul roman ar trebui sa ne rasplateasca cu doar "atat", la cate au facut armanji pentru statul roman, cati banii sau oferit statului roman, cate cladiri s-au cedat de buna voie statului roman, toate acestea si multe altele fara nici un fel de obligatie la momentul acela. Afacerile armanjilor sunt printre cele mai corecte. Daca te duci undeva si afirmi ca esti arman esti vazut ca o persoana de incredere. Mi-e Romania nu imi era tara-mama, este doar o simpla tara in care m-am nascut, ma puteam naste in kenya, cuba, china, etc, tot arman eram. Bunici mei, stramosii mei au luptat pentru mine si ceilalti armanji ca sa ramanem uniti, exact asa cand am fost odata in Moskopole... Nu vreau sa fiu asimilat cu romanii, pentru ca nu sunt roman, parintii mei nu sunt romani si nici bunicii mei care s-au nascut la Calive, Grecia. Cand Moskopole a fost devastata unde existau scoli, licee si universitatii armane, armanjii au fugit in toate tarile si in toate locatiile au infaptuit lucruri marete fara pretentii, am fost prea altruisti, asta este un defect... NU SUNT ROMAN!!! Suntu armanu safi! Limba sh' zborlu s'nu lji chiremu!!! Cu respect Alex...
  • +2 (2 voturi)    
   Tu poate nu, e dreptul tau (Marţi, 1 martie 2011, 8:53)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui Alex B

   Dar un Gojdu , un Saguna, Carafoli s-au simtit romani si au facut multe pt poporul roman, ca orice roman de seama.
   Tu te poti compara cu ei?
   La jum sec.al XIX-lea armanii au cerut statului roman scoli romanesti la sud de Dunare, nu s-a dus statul roman asa de capul lui., pt. ca daca nu erau armanii acolo, care sa ceara, nu avea cum si de ce, e la mintea cocosului.
   Si Iradeaua din 1905 tot Statul roman a obtinuta de la Sultan. Si ati fost recunoscuti ca natiune in Imperiul otoman.
   Oti face voi afaceri cinstite, dar stat nu ati facut nimic, de aceea sunteti condamnati la pierire si doar Statul roman v-a salvat pana acum si v-ar mai putea salva.
   Stramosii tai au venit in Romania ca romani.
   Tu esti liber sa pleci din Romania ca ce vrei tu....
   • 0 (0 voturi)    
    Treaba cinstita? (Marţi, 1 martie 2011, 14:35)

    Conducta de petrol [anonim] i-a raspuns lui revelare

    La makidoni ? Ha Ha ! Toata contrabanda din Constanta si alcoolul clandestin ei il fac .Numai da o cautare pe net si vezi ce pradaciuni fac.
   • 0 (0 voturi)    
    Este dreptul meu (Marţi, 1 martie 2011, 16:28)

    Alex B [anonim] i-a raspuns lui revelare

    Dar un Ciufecu, Ciunga, Canacheu, etc... oameni care sprijina aceasta minoritate, eu nu vreau sa fiu considerat roman, nu am pretentie de bunuri materiale, am pretentia sa ne conserve limba prin scolii, biserici, etc... Si poate sa ma numeasca si maghiar, pana la urma eu voi sti cel mai bine ce sunt... Cu respect Alex
  • 0 (0 voturi)    
   Dute (Marţi, 1 martie 2011, 14:32)

   Rom Jamaica [anonim] i-a raspuns lui Alex B

   in Moskopole.De ce nu atzi ramas acolo uniti cum a fost odata.Erati in tara voastra si nu mai erati minoritate aici.Ducetziva si loativa tzara inapoi.Unde este tzara voastra?Aveti tara?Sau sunteti nomazi ca romii?
 • +2 (4 voturi)    
  Ce naste din pisica soareci manaca (Marţi, 1 martie 2011, 3:58)

  Cristi [anonim]

  Eu nu cunosc foarte multe despre armani sau armanji, insa, sa nu uitam ca cei nascuti aici au trait si au crescut in Romania. Acum, ca tara asta nu mai are unitate nationala si toate semintiile vor sa o dezbine si sa o cucereasca, ar fi cazul sa fim uniti si sa luptam impotriva lor. Atunci, cand tara asta va deveni acea tara gogoloata , puternica si unita, tuturor le va fi drag sa se numeasca romani, sau locuitori ai Romaniei. Hai sa incercam sa gandim asa, si sa ne invatam copiii sa tina la tara asta , nu sa se gandesca cum sa plece de aici de mici copii. Hai sa luptam pentru unitate nationala, nu pentru dezbinare.
  Sunt momente in care si mie imi e rusine ca sunt roman, confundat cu rom, din Romania, insa nu ma dau batut .
  Tara e frumoasa, viata e frumoasa! Hai sa ii aratam asta si aproapelui nostru.
 • 0 (2 voturi)    
  Inventia unui grup de interese...!!! (Marţi, 1 martie 2011, 5:35)

  Papu [anonim]

  „Poporul armân”, invenţia unui grup de interese susţinut din exterior.
  Afaceristul machedon Samara, din Constanţa, vrea să ajungă deputat pe-o scurtătură.
  Pentru detalii cititi......
  http://www.dezvaluiri.ro/politic/7146-poporul-arman-invenia-unui-grup-de-interese-susinut-din-exterior.html
  • 0 (0 voturi)    
   Afirmatii gresite (Marţi, 1 martie 2011, 16:33)

   Alex B [anonim] i-a raspuns lui Papu

   "Luptele" de consevare a armanjilor nu au pornit de la Samara, au pornit de la V Ferfelis, C Canacheu, care nu au folosit in nici un scop armanamea pentru nevoi personale, va rog sa nu induceti in eroare persoanele care citesc acest articol. Multi din cei care isi dau cu parerea vorbesc decat din articole de ziar, povesti de scandal, putini sunt implicati in aceasta problema si in dezbaterea ei... NICIODATA NU O SA FIU ROMAN, la fel si parintii si bunicii mei si bineinteles copii mei.
 • +2 (2 voturi)    
  Adevarul e undeva la mijloc (Marţi, 1 martie 2011, 5:36)

  David [anonim]

  Adevarul e undeva la mijloc. Istoric cele doua culturi au fost separate inca din secolul 11-12... si s-au dezvoltat separat, fiind influentate de alti factori externi.
  Romanii au primit un suprastrat slav in limba, pe cand aromanii au primit un suprastrat grec. La sud de Dunare s-au afirmat politic, economic si cultural aromanii cu mult inainte ca romanii (nord-dunareni) sa inchege formatiuni statale stabile.
  Poate ca ar fi de preferat un compromis deoarece desi nu suntem la fel nu suntem nici atat de diferiti. Dar mai intai trebuie aromanii sa aiba o parere unanima. Nu cred ca se exclude mutual dubla identitate roman si aroman.
  Dar nici nu cred ca trebuie mers intr-atat de departe incat sa se ceara o scindare definitiva si irevocabila intre cele doua ramuri. Daca aromanii devin mioritate etnica la fel ca ungurii si bulgarii, atunci statul roman nu ar mai avea nici o obligatia sa sustina scolile si asociatiile culturale de la sud de Dunare. De ce am da bani sa scolim o popualtie straina intr-un stat strain? Si atunci aromanii din balcani vor fi asimilati fortat in tarile in care se afla. Si vor disparea... acuma sunt 500 000 ... cati se vor mai declara aromani in 20 de ani si cati se vor declara greci, bulgari, albanezi?

  De aceea zic ca ar trebui o solutie de compromis... mai ales ca este mai important sa lucram impreuna decat fiecare in alta directie. Plus ca nu se putea alege un moment mai prost economic de a cere bani de la un stat falimentar...
 • 0 (0 voturi)    
  Aureliu Ciufecu, Bridgeport (Marţi, 1 martie 2011, 5:55)

  John [anonim]

  Doamna Bargaoanu, nu stiu daca cititi comentariile. Daca o faceti si il observati pe aceasta, atunci poate il contactati pe prof. Aureliu Ciufecu, presedintele Congresului Culturii Macedo-romane. Dansul se afla la Bridgeport, in SUA.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc (Marţi, 1 martie 2011, 22:07)

   Alina Bargaoanu-Vasiliu [anonim] i-a raspuns lui John

   Va multumesc pentru sugestie.
 • -1 (1 vot)    
  Aroman (Marţi, 1 martie 2011, 8:41)

  Filip Merca [anonim]

  Aroman,vlah,vlas,rrman,inventii ale Academiilor.Pe copertile dosarelor de colonizare scrie clar,din ordinul regelui Ferdinand,COLONIST MACEDONEAN,cetatenia romana a fost data dupa7 ani de la colonizare.Noi suntem adevaratii MACEDONENI(MAKEDONI),nu cei fabricati de Academiile din zona.Vreti sa disparem,aveti rabdare,se va intampla,dar si cu VOI.Cei ce vorbesc impotriva noastra sunt vanduti TOTAL,le plang de mila.Saraca Macedonie,rupta in patru si populatia ei supusa la disparitie prin asimilare fortata.Soarele lui Alexandru vegheaza.Daca2000 de ani am rezistat fara tara,o sa disparem dar dupa alti 2000 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Solo de spital 9 (Marţi, 1 martie 2011, 14:50)

   Make no claim [anonim] i-a raspuns lui Filip Merca

   Bietii nomazi makidoni nu realizeaza ce li se intampla. Adevaratii macedoneni sunt grecii.Si se numesc asa numai dupa locul geografic numit Macedonia.Asa erau si Atenienii,Spartanii,Miletienii si altii.Grecii le spun makidonilor vlahikos adica echivalentul la ciobani, nu au nici un drept si nu sunt recunoscuti ca minoritate nicaieri.Nici in Grecia nici in Bulgaria nici in Serbia nici in FYROM-Republica Macedonia de azi .Nimeni nu ii recunoaste. Asta pentru ca sunt nomazi si nu au avut niciodata o tzara a lor .Au trait in tzara altora.Si dupa ce ii primeau acola deveneau obraznici.Si ii goneau si iar cautau o tzara.
 • 0 (0 voturi)    
  indecizie (Marţi, 1 martie 2011, 12:07)

  nic [anonim]

  S-au gasit Caramitru si Papari sa vorbeasca deapre aromani, ei care nici macar nu stiu sa vorbeasca macedoneste. asta nu inseamna ca sunt de partea grupului lui samara, dar macar astia stiu sa vorbeasca macedoneste.
  • +1 (1 vot)    
   Vorbit macedoneste? (Marţi, 1 martie 2011, 14:42)

   Nomadul [anonim] i-a raspuns lui nic

   Nu exista limba asta macedoneasca.Nici chiar bulgari din Republica Macedonia nu vorbesc limba macedoneasca.Ei vorbesc un dialect slav.Eventual Alexandru Macedon vorbea limba macedoneasca daca vroia dar erat tot greaca.Macedonia este un teritoriu geografic si atat .Nu exista limba macedoneasca.Asa zisi makidoni sunt denumiti asa ca au venit de acolo. Ei isi spun unul altuia armani si limbii lor armaneste.Sunt un popor fara tzara.Nomazi cu turmele de oi. Au avut sansa sa se intereseze Regatul Romanieie de ei si sa-i recunoasca verisori.Acum s-au facut ai dracului.Nomazi ce vrei .
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia (Marţi, 1 martie 2011, 12:51)

  catalinM [anonim]

  Solutia este sa le acorde aromanilor in Romania sprijin pentru protejarea culturii si traditiilor. Sint de acord ca ar trebui sustinuti in Romania, dar nu ca minoritate ci ca depozitari ai unui patrimoniu cultural national.
  Pentru statutul de minoritate etnica Romania ar trebui sa ii sprijine in Grecia unde se duce o politica dura de asimilare. Acelasi lucru ar trebui facut si cu vlahii din afara granitelor(Albania, Bulgaria, Polonia) si cu istro-romanii din Croatia.
  Exista o Directie a Romanilor de Pretutindeni, da de cind au trecut in subordinea Guvernului nu am mai auzit de ei.
 • +1 (1 vot)    
  nu vreau (Marţi, 1 martie 2011, 17:20)

  roman [anonim]

  sa intru in dispute si nici sa jignesc pe cineva. sunt roman si am niste nelamuriri: de ce toti cei la care acest articol se refera sunt deranjati ca se numesc aromani,armani si resping atat de vehement romania ca tara lor mama. nu au decat cei ce doresc sa ne paraseasca sa se cheme abulgari, agreci, amacedoneni, aserbi, aalbanezi si sa ne lase. de ce tziganii in alte tari sunt tot tzigani numai la noi sunt rromi, au castigat drepturi si au prosperat in 20 de ani cat nu visau inainte de '89. pacat ca francezo-maghiarul sarcozy nu i-a inteles asa cum am facut-o noi romanii de peste 40 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Macedoneni vorbitori de aromana (Joi, 3 martie 2011, 7:20)

  costa [anonim]

  Nu cred ca este corect analizand doar ce s-a intamplat in ultima mie de ani. Macedonia, tara lui Alexandru Macedon nu avea locuitori? Nu erau greci, doar Alexandru i-a invins pe greci care traiau in orase-cetati. Dupa caderea imperiului oamenii aceia nu au ramas pe pamanturile lor? Bunicii aromanilor de azi nu sunt urmasii vechiului popor macedonean care nu a plecat nicaieri dupa caderea imperiului? Au continuat sa locuiasca pe pamanturile lor mii de ani. Cum sa fie nomazi?
  Au venit peste ei romanii, apoi turcii, dupa aceea grecii in schimbul de populatie dintre greci si turci.
  Si totusi isi pastraza limba si obiceiurile de mii de ani. Ca nu au tara se datoreaza intereselor politice
  de-a lungul vremurilor, sustinerii Greciei de marile puteri si impartirea Macedoniei intre cele 4 state balcanice. Dupa ce deranj a facut Alexandru le-a fost imposibil sa se mai poata organiza ca stat. Tuturor le era frica de acest popor si au depus si depun eforturi uriase ca acesta sa piara. De aceea orice initiativa care tine in viata identitatea acestui popor este binevenita. La cat au profitat si au bestelit altii de mii de ani acest popor mai conteaza ca un 'securist' ca Samara vrea sa ajunga deputat?
  Cread ca nu vedem padurea din cauza copacilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Armanii, neam aparte (Vineri, 4 martie 2011, 18:57)

  Nicolae [anonim]

  Dragi concetateni romani si dragi armani care va considerati romani. Hai sa privim adevarul in fata!
  Armanii sunt urmasii vechilor makedoni, ce au trait in munti si nu poate fi vorba de "patria muma" cum spune Pino Caramitru, un om interesat in a se vedea cat de "bun roman" este, datorita pozitiei politico-sociale in timp.
  Infiintarea scolilor romanesti in Balcani, un interes pentru atragerea armanilor la munca in Romania in contextul presiunii nationaliste tot mai mari a Grecilor asupra armanilor, a fost una care a atras pe bietii armani spre Romania si spun bieti pentru ca acest act trebuie se insemne pentru ei, pierderea nationalitatii! E absurd!. Deci, daca sunt de alta nationalitate decat romanul, si sunt cetatean onest si corect, ca majoritatea armanilor veniti in Romania (si a altor neamuri neasimilabile asa usor!) inseamna tradare, vreo micsorare a aportului armanilor la cultura si constructia Romaniei? Nu!
  Deci, Dle Pino si ceilalti care falsificati in continuare istoria, acceptati ca voi sunteti ROMANI, nu va opreste nimeni (nu va dam in judecata pentru acaesta optiune) si lasati-i pe cei care vor sa ramana armani, sa decida pentru ei! Cei care se opun (o parte armani care vorbesc armaneste in casa), vor ca limba si traditiile noastre sa se piarda (fara scoala primara, biserica si acces TV) prin pozitia lor inconstienta, in conditiile in care Europa stimuleaza pastrarea identitatii oricaror grupuri etnice!
  Dragi cetateni, stiti care sunt conditiile ca sa fii o natiune? Va spun (a spus-o si Dl. Neagu Djuvara, tot arman): Teritoriu comun, istorie comuna si limba comuna. Nu e nici pe departe cazul armanilor care vorbesc o limba aparte, greu de inteles de romani (chestia cu dialectul e o gaselnita de prost gust), au nume ce nu sunt in Romania, au fizionomie, caracter, obiceiuri, cantece si jocuri aparte. In plus teritoriul si istoria nu au fost comune. Oriunde ar trai (Grecii zic ca suntem greci!) ei sunt devotati.
  Asa ca sa nu mai mistificam adevarul!
  • 0 (0 voturi)    
   noop, nu prea ai ideee ce şi cum (Duminică, 24 aprilie 2011, 15:39)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Stii oare cum se numesc pastorii aromani sau ''mackedoni'' cum le spui tu in regiunea macedonia chiar pana in ziua de azi???
 • 0 (0 voturi)    
  Cit ma tineti in moderare? (Joi, 10 martie 2011, 4:48)

  O armana [anonim]

  Am scris acum citeva zile si nu vad ca ati postat inca. Ma intrebam daca va mai aparea, sau daca mai modereaza cineva, sau monitorizeaza, articolul acesta. Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu-i asa ca nu-i asa.....??? (Duminică, 24 aprilie 2011, 14:50)

  catalin [anonim]

  Nu stiu si nu inteleg de unde scot unii asemenea aberatii referitoare la originea lingvistica si istorica a, aromanilor cand dovezile istorice si nu numai sunt graitoare si covarsitoare. Nu inteleg de ce unii dintre aromani nu considera ca au aceeasi origine ca si proto-romani. Si porcarie mai mare ca asta cu macedoneni nici ca am mai auzit...poate lipsa unei minime culturi sau poate asa cum sa mai spus mai sus un mare interes material.
  Veau sa intreb doar atat ca sa nu intram in fineturile istorico-lingvistice pe care multi poate nu le cunosc: DE CE FONDUL LINGVISTIC AL AROMANILOR MAI ARE SI IN PREZENT ELEMETE LATINE IN STARE PURA( ex:tutti-toti etc,etc) SI ELEMENTE TRACO-DACE(ex:argea,vatra,strunga,etc,etc)?????????
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:10)

  anonimă [anonim]

  machedonii nu sunt romînii si nici vlahii citiți istoria tracia pe net și scrieții de unde vin strămoșii tracia si dați unde scrie tracia vlahii sunt romînii de azi toții romînii să intre pe net să citească istoria tracia si machedonii să se convingă că nu se trag din tracia dacia geți si romanii
 • 0 (0 voturi)    
  aromînii (Miercuri, 27 februarie 2013, 10:07)

  Iancu larentia [anonim]

  aromînii au emigrat țara lor este săracă si aromînii ca să nu pută a săraci
 • 0 (0 voturi)    
  sictir (Luni, 6 iunie 2016, 13:15)

  mi [anonim]

  o adunatura de analfabetisme de comuna primitiva care vor sa ramana la asemenea stadii ca nu sunt in stare sa evolueze si se comporta tiganeste si atat.
 • 0 (0 voturi)    
  Aromanii (Duminică, 21 mai 2017, 5:45)

  Nino1 [anonim]

  . Nu exista notiunea de "AROMANUL!!! Inventata in Rumania!
  2. armanyi macedoneani nu se trag din Rumuni!
  3. nu exista decit un singur punct comun; ROMA si cucereria Balcanilor de catre
  ROMAni.
  4. Macedonia, deci Macedoneni, au inceput sa fie latinizati (de Romani) la 146 B.C.
  5. Dacii au inceput sa fie latinizati cu 200 de ani mai tarziu (Traian- 76 A.D.)
  6. Deci Limba macedoneana Latina s-a format inaintea celei din Rumania, sau teritoriul
  Rumaniei.
  7. Deci: Limba Rumaneasca este un dialect dacic si nu are in nimic in comun cu
  Macidoneana, decit 10%, care sunt cuvinte Latine!
  8. Macedonenii, deci cei numaiti de Rumani, Aromani, nu se trag din Rumani!!
  9. Numai cei care au facut o “scoala” in Rumania, inteleg Rumaneashte;
  10. Cei din Balcani nu inteleg Rumaneshte.
  11. La 1821 Mihali Boiagi a scos dictionar de Limba Armana, in Moscoppoli.
  12. Cei de pe teritoriul Rumaniei au imprumutat numele de ROMAnia, din dorinta de-a fi
  latini!!
  13. Asa, daca continuam in nestire, sintem rude si inruditi cu: italienii, siicilienii,
  calabrezii, portughezii, romanischi din Elvetia…

  ,...
  Concluzia: Lasati-i asa cum sunt ei, Armanyi Macidoneni!

  • Intrebare: Un popor sau etnie care traieste si isi are radacinile intr-o Regiune, fosta Imperiu, numit MACEDONIA, cum se poate numi?!
  • MACEDONEANI!
  • Oamenii din regiunea Moldavei, fie EA, in Moldova, peste Prut, in Rumania sau in Ukraina, se numesc: MOLDOVENI!. Tot din cauza asta ei nu vor parte din Rumania!!
  MACEDONEANI!

  • Limba, traditiile, comportamentul este aparte, diferit si deosebit de celelate popoare din Balcani.
  • Deci ha-i sa-i tratam ca atare!
  • La 1939, cind armanii macedoneani au fost admisi in Regatul Rumanien: Ei erau declarati si acceptati ca Colonialisti MACEDONENI!!
  • Azi, cei care au obtinut o Diploma de Filologie de la Facultate Bucuresti, incearca sa-i faca pe Armanyi Macedoneani parte din Patrimoniul cultural al Rumaniei.
  • Spuneti-le asa zisilor Filozofi


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by