Dupa intalnirea cu Traian Basescu, democrat-liberalii dau semne ca sunt dispusi sa accepte varianta premierului tehnocrat. Sursele HotNews.ro sustin ca, marti noapte, la intalnirea de la Vila Lac1, sefii de organizatii au votat in favoarea numirii unui premier independent la inceputul lunii martie. Primul vot l-au dat duminica, 13 februarie, dar s-au razgandit ulterior, manifestandu-si sprijinul pentru Emil Boc. Situatia s-ar fi rasturnat din nou in defavoarea actualului premier. Mai multi lideri PDL au declarat, pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca se impune retragerea lui Emil Boc din fruntea Executivului, pentru binele PDL.

UPDATE:Sulfina Barbu la Realitatea TV:In PDL nu s-a votat pentru un nou premier ci doar ca au fost pareri exprimate in acest sens, iar discutiile continua.

Cristian Boureanu: Dezbaterile vor continua in urmatoarele doua saptamani. Va trebui sa fie o solutie negociata

Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca, la intalnirea de marti seara de la Vila Lac 1, sefii de organizatii au votat din nou in favoarea numirii unui premier tehnocrat cu 40 de voturi pentru si 7 impotriva. Un vot similar a fost acordat in noaptea de duminica, 13 februarie, dar liderii de filiale si-au manifestat apoi sustinerea fata de Boc.

Tot la intalnirea de marti noapte de la Vila Lac 1, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus democrat-liberalilor ca situatia premierului trebuie clarificata pana la inceputul lunii martie, inainte de sedinta Consiliul National de Coordonare. Sursele citate sustin ca, pana atunci, sefii de organizatii trebuie sa comunice in teritoriu si sa pregateasca oamenii pentru viitoarea schimbare la varful Guvernului.

Dupa ce s-a hotarat amanarea sedintei CNC pe data de 5 martie, programata initial sambata, 19 ianuarie, liderii democrat-liberali au fost rugati atat de premierul Emil Boc, cat si de Traian Basescu sa nu dea informatii in presa cu privire la negocierile si discutiile din interior.

Desi nu vor sa faca declaratii publice, dupa discutiile parlamentarilor cu Traian Basescu de marti, democrat-liberalii par sa-si fi schimbat optiunile in ceea ce priveste premierul tehnocrat.

  • "Pentru noi va fi greu sa convingem parlamentarii PDL ca un premier tehnocrat ii poate reprezenta. Parlamentarii calculeaza sustinerea guvernului prin prisma fondurilor care sunt directionate catre primariile din colegiile lor. Automat se gandesc ca fondurile vor fi blocate si ca nu pot sa-si atinga obiectivele promise in teritoriu. Singura solutie este relansarea Guvernului printr-un premier tehnocrat. In momentul de fata, toti vom merge pe sustinerea acestei variante", a declarat un lider de organizatie sub protectia anonimatului.
  • "Nu au fost corecte atacurile la care a fost supus Emil Boc. Incepand de luni, premierul a fost atacat pe surse din diverse parti. Boc a adoptat aceeasi atitudine pe care a avut-o si presedintele Traian Basescu si era firesc sa o faca. In sedinta de la Parlament, la intrebarile puse de colegi daca pleaca sau nu, replica lui a fost ca se merge pe decizia de duminica seara, cand s-a votat varianta premierului tehnocrat. Toti vom merge pe aceasta decizie, iar Emil Boc ar trebui sa primeasca respectul cuvenit si din partea colegilor care l-au pus la colt", a declarat un lider PDL.
  • Un alt democrat-liberal sustine: "Unii au o lipsa de viziune politica extraordinara. Avem atatea exemple in politica romaneasca ca nu se castiga alegerile generale cu bani pompati in teritoriu si cu detinerea Ministerului de Interne. Guvernarea PSD 2000-2004 este cel mai bun exemplu. Nastase a pierdut alegerile cu toti banii si cu logistica din MAI. Degeaba ai contolul banilor, cand tu, la nivel national, ai o perceptie proasta".

Sursele HotNews.ro sustin ca se ia in calcul varianta ca, dupa retragerea din Guven, Emil Boc ar putea sa fie sustinut puternic de catre sefii de organizatii pentru sefia partidului. "Exista posibilitatea ca, in semn de apreciere pentru tot ce a facut pentru Romania, Emil Boc sa se retraga la partid. Negocierile sunt de-abia la inceput si, in doua saptamani, putem avea surpriza unui candidat nou, cu o imagine buna si cu vechime in partid", au declarat sursele citate.

Filmul ultimelor zile de negocieri

Sursele HotNews.ro sustin ca, in cursul zilei de luni, o parte din parlamentari au discutat cu sefii de organizatii si le-au cerut sa sustina varianta premierului politic. Rezultatul discutiilor s-a reflectat la intalnirea de luni noapte de la Vila Lac 1, unde liderii de organizatii au intors decizia luata cu o seara inainte si au propus ca variante premier politic sau mentinerea lui Emil Boc in functie.

Conform surselor citate in spatele usilor inchise o parte din parlamentarii PDL au refuzat varianta premierului tehnocrat pentru ca le limita directionarea banilor catre colegiile care le reprezinta. Pe de alta parte, altii au invocat pretextul ca un premier independent va atrage tot capitalul politic si se va bucura de rezultatele masurilor anti criza.

In cadrul intalnirii de marti noapte, Emil Boc i-ar fi asigurat pe liderii PDL ca strategia de relansare a Guvernului si a partidului merge in continuare in consens cu decizia luata duminica noapte. "Noi discutam pe decizia de duminica, pe votul de atunci. Decizia demisiei mele trebuie sa o adopte tot partidul", ar fi spus Boc in interior.

Duminica 13 februarie: Sefii de organizatii si conducerea PDL se intalnesc cu Traian Basescu la Vila Lac 1 . Inlocuirea premierului Emil Boc si promovarea unui premier tehnocrat este acceptata de 47 de democrat liberali din cei 50 prezenti

Luni 14 februarieora 12: Au loc discutii intre sefii de organizatii si parlamentari. O parte din deputati si senatori fac presiuni asupra liderilor PDL sustinand ca nu este oportuna inlocuirea lui Emil Boc si numirea unui premier tehnocrat.

ora 16.00: Presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul BNR, unde a avut o intrevedere cu guvernatorul Isarescu. Surse au delcarat pentru Hotnews.ro ca presedintele i-a propus guvernatorului Romaniei functia de premier independent.

ora 19.00: Basescu discuta la Vila Lac 1 cu premierul Emil Boc si lideri ai PDL.

ora 21.50: Democrat liberalul Vasile Blaga declara la TVR ca la varful PDL nu au existat discutii despre un eventual inlocuitor al lui Emil Boc in persoana guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "ca sa vorbesti de inlocuitor, Emil Boc ar trebui sa-si dea demisia si nu avem aceasta situatie".

ora 23.00: Intalnirea presedintelui Basescu cu liderii PDL se incheie. Niciunul dintre participanti nu a dorit sa faca vreo declaratie. Democrat liberalii refuza retragerea lui Boc din Guvern si numirea unui premier independent. "Un premier tehnocrat nu va avea sustinerea necesara la nivel parlamentar si nu numai. Majoritatea democrat liberalilor pledeaza pentru un premier politic si refuza sustinerea unui independent" au declarat sursele Hotnews.ro.

Marti, 15 februarie, ora 12:00: Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, afirma, la RFI, ca nu este adeptul unui prim-ministru tehnocrat, in conditiile in care un premier independent ar trebui sa fie o personalitate cu autoritate asupra factorilor politici.

ora 14:00:Vicepresedintele PDL si presedintele PDL Buzau, Cezar Preda declara ca premierul trebuie sa fie, din punctul sau de vedere, un om politic."Nu stiu ce analize stau la baza unor asemenea preocupari, dar eu cred ca e important pentru mine ca partidul sa fie sus si premierul, presedintele partidului, sa-l duca sus. In general, in lumea politica moderna, seful de partid este si prim-ministru de obicei"

ora 15:40: Presedintele Organizatiei PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat ca varianta unui premier independent este cel putin la fel de buna ca si cea a unui sef de Executiv politic, optiunea pentru un prim-ministru apolitic nefiind exclusa, transmite Agerpres.

ora 16:10 Presedintele Traian Basescu se intalneste cu grupurile parlamentare ale PDL. La sedinta participa si premierul Emil Boc.

ora 18:24: Traian Basescu face declaratii: Un premier independent poate fi o solutie, dar nu cred ca va fi sustinut in coalitia de guvernare(...) Discutiile vor avansa dupa alegerile din UDMR

ora 19:21: Emil Boc face declaratii: Nu s-a discutat direct varianta inlocuirii mele cu un premier independent, pentru ca nu este cazul. Nu a fost o asemenea discutie concreta in acest moment.

ora 19:30: Presedintele Traian Basescu se intalneste cu sefii de organizatii PDL la Vila Lac 1.

ora 20:30: Apar inregistrarile date de Antena 3 de la sedinta parlamentarilor PDL cu Traian Basescu. Ce le spune presedintele parlamentarilor: Nu este o chestiune nici de neincredere, nici de a cauta solutii cand nu este nevoie, dar cred ca trebuie sa incepeti sa priviti la realitatea anului 2012 care se apropie cu alegeri locale, alegeri legislative. Si sa priviti la posibile formule de a continua guvernarea (...) Atentie ca daca nu dati o solutie cu perspectiva pozitiva tuturor parlamentarilor aliantei, nu stiu cat veti mai avea majoritate.

Eu am avut optiunea unui prim-ministru tehnocrat, optiune rezultata dupa o gramada de date si nu sunt in pozitia de a merge impotriva pozitiei partidului. Am preluat optiunea majoritara a presedintilor de organizatii judetene si este de datoria mea sa va informez asupra concluziilor. (...) e o tema de gandit pentru o perioada de timp in care sa analizam, sa avem o dezbatere corecta cu grupurile parlamentare, cu liderii organizatiilor judetene incat cu forurile decizionale ale partidului sa gasim care sunt solutiile necesare de relansare a guvernarii, solutia relansarii partidului".

Ora 23:30: Intalnirea de la Vila Lac 1 dintre presedinte si sefii de organizatii ai PDL se incheiei. Nu se fac declaratii de presa.

Miercuri, 16 februarie, ora 12:00: PDL anunta prin biroul de presa ca sedinta Consiliului National de Coordonare(CNC) se amana pana pe 5 martie.