Neintelegerile din interiorul Uniunii Social Liberale se reflecta si la nivelul primului esalon al liderilor celor trei partide. Dupa ce a fost atacat dur de moderatorii de la Antena 3 iar Dan Voiculescu si-a arogat meritul infiintarii USL, presedintele PSD, Victor Ponta iese la atac impotriva acestuia. "Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reala a Uniunii Social Liberale. As vrea sa nu ma confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru ca m-ar deranja aceasta confuzie", a declarat Ponta intr-un interviu pentru Ziare.com. In replica Voiculescu il sfatuieste pe liderul PSD: "E nevoie de inteligenta pentru a depasi propaganda portocalie referitoare la moguli".

Voiculescu si PontaFoto: Agerpres
  • Prim vicepresedintele PNL, Mihai Voicu a declarat pentru HotNews.ro ca situatiile conflictuale intre membrii USL sunt rezolvate de catre liderii celor trei partide. "Partea vatamata sesizeaza partidul din care face parte iar liderul partidului respectiv deschide problema la nivelul conducerii USL. Nu ma asteptam sa intervina deja probleme".

Primul conflict in interiorul USL a izbucnit chiar inainte de semnarea protocolului USL, cand primarul liberal Romeo Stavarache a declarat ca liberalii de la Bacau "nu vor ceda niciodata orasul mafiei lui Viorel Hrebenciuc". In replica, deputatul PSD a declarat la discutia online de la HotNews.ro ca USL va functiona si la Bacau, fiind "mai presus de vointa lui Romeo Stavarache".

Al doilea conflict in interiorul USL a aparut marti, la trei zile de la semnarea protocolului. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca liderul fondator al PC, Dan Voiculescu este "o vulnerabilitate reala a USL". In protocolul USL semnat sambata, 5 ianuarie, se arata, la primele puncte: "1.1.4. Conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta, nu sunt permise".

Prim vicepresedintele PNL Mihai Voicu, unul dintre negociatorii protocolului a explicat pentru HotNews.ro cum se pot rezolva astfel de conflicte: "Partea vatamata sesizeaza partidul din care face parte iar liderul partidului respectiv deschide problema la nivelul conducerii USL. Cei trei lideri ai Uniunii rezolva pe cale amiabila conflictul. Nu ma asteptam sa intervina deja probleme".

"Eu consider ca domnul Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reala a Uniunii Social Liberale si prin iesirile domniei sale, fara sa vrea, categoric, il ajuta foarte tare pe Traian Basescu. Mi-as dori sa inteleaga si domnia sa lucrul asta. (...) As vrea sa nu ma confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru ca m-ar deranja aceasta confuzie", a declarat Ponta intr-un interviu pentru Ziare.com

Presedintele PSD s-a aratat deranjat de faptul ca Dan Voiculescu se erijeaza in liderul USL si a declarat ca exista premise parlamentare ca Traian Basescu sa fie suspendat pana la 25 martie. "Am spus-o de foarte multe ori si o voi spune in continuare: un presedinte se suspenda cand incalca Constitutia, nu cand vrea domnul Voiculescu", a precizat Ponta pentru Ziare.com.

La intrebarile insistente ale cititorilor site-ului Ziare.com privind relatia presedintelui PSD "cu mogulii", Ponta a replicat: "Nu am avut si nu am o relatie deloc buna cu niciunul din asa-zisii moguli numiti de Traian Basescu si cred ca lucrul asta se vede. Imi sfidezi inteligenta daca spui ca am o relatie foarte buna cu Dan Voiculescu. Relatia noastra este foarte departe de a fi foarte buna".

In replica, Dan Voiculescu a transmis marti un comunicat de presa in care sustine ca "e nevoie de inteligenta pentru a depasi propaganda portocalie referitoare la moguli".

"Avem nevoie de inteligenta de a depasi un discurs defensiv prin care ne justificam de "aliantele cu mogulii" si ne delimitam de "vulnerabilitatile" individuale ale PSD, PNL sau PC, inventate chiar de tabara portocalie(...) In comparatie cu regimul Basescu, Uniunea Social Liberala este imaculata. Am avea de pierdut doar daca am prelua temele Basescu. Si n-o vom face (...) Liderii intelepti au abilitatea de a neutraliza asemenea momente", sustine Voiculescu, intr-un comunicat de presa.

Totodata liderul PC s-a aratat deranjat de afirmatiile lui Ponta la adresa mogulilor din presa. "Nu exista moguli decat in propaganda Basescu! In rest, in lumea sanatoasa la minte, sunt patroni de presa, unii mai buni, altii mai rai", a replicat Voiculescu.

Cu o zi in urma, Dan Voiculescu a declarat intr-un interviu pentru agentia Agerpres ca "exista premise parlamentare ca, pana la 25 martie 2011, presedintele Traian Basescu sa fie suspendat din functie" iar USL "are obligatia de a folosi toate mijloacele parlamentare si constitutionale de care dispune pentru a schimba imediat puterea".

Totodata, Voiculescu s-a erijat in parintele USL si a tinut sa-i felicite pe liderii PSD si PNL ca au receptat semnalul pe care el l-a dat la sfarsitul anului trecut pentru unificarea opozitiei. "...este o realizare exceptionala. In decembrie am propus acel termen, 31 ianuarie, pentru a semnala urgenta unificarii Opozitiei. A fost un semnal receptat responsabil de liderii PNL si PSD pe care ii felicit pentru maturitate si inteligenta".

Declaratiile lui Voiculescu a inceput sa-i irite pe liderii social democrati. Viorel Hrebenciuc l-a luat peste picior pe liderul PC intr-o declaratie la HotNews.ro - RFI: "M-as mira sa se intample acest lucru pana in 25 martie. Nu vad astazi cum se poate intampla o asemenea chestiune. Domnul Voiculescu cred ca a dat in bobi, nu-mi dau seama".

De asemenea, de mentionat este ca la o zi dupa semnarea protocolului Uniunii Social Liberale Victor Ponta, invitat la o emisiune la Antena 3 a fost atacat virulent de catre moderatorii trustului de presa. Moderatorul Gabriela Vranceanu Firea a citit in emisiune un mesaj de pe telefonul mobil primit de la o colega care il caracteriza pe Victor Ponta: "Neprofesionist si plin de frustrari", a spus Firea.

"Doamna, imi cer scuze! Iertati-ma! Prefer sa nu mai raspund, mie mi se pare incorect cum sunt atacat in emisiune de doamna Firea si nu vreau s-o mai supar", a replicat Ponta.

Potrivit cotidianului "Evenimentul Zilei", atacul la care a fost supus Victor Ponta in cadrul emisiunii de la Antena 3 are legatura cu faptul ca la semnarea protocolului USL, presedintele PSD a cerut sa nu fie prezent in fotografia de grup si Dan Voiculescu. Potrivit cotidianului, Ponta nu a vrut sa-si asocieze imaginea cu Voiculescu.