Dupa ce presedintele Traian Basescu i-a criticat luni pe ¬stelele partidului¬ in sedinta cu grupurile parlamentare, secretarul general al PDL, Vasile Blaga i-a replicat acestuia ca "nu primeste ordine de la nimeni". "Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid, incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva", a declarat Blaga pentru cotidianul Adevarul. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca declaratia lui Blaga oficializeaza inceperea bataliei pentru influenta in PDL. Aceleasi surse sustin ca garda veche din PDL refuza colaborarea cu aripa Udrea-Voinescu-Macovei si vor incerca sa-si consolideze functiile detinute in structura de conducere.

Vasile Blaga si Traian BasescuFoto: Colaj foto

"Situatia este foarte tensionata in interior si partidul risca sa se scindeze daca una din tabere nu va ceda. Blaga a fost iritat de intepaturile presedintelui si de faptul ca reformistii au fost promovati la scena deschisa de acesta", au explicat surse din interiroul PDL.

Aceleasi surse sustin ca pentru a contracara eventuale pretentii ale reformistiilor la functiile de conducere din Biroul Politic, garda veche a promovat candidatura lui Sorin Frunzaverde la sefia PDL. De altfel, Frunzaverde este cunoscut in interiorul PDL ca apropiat de Vasile Blaga.

Sever Voinescu, Teodor Baconschi si Cristian Preda, reprezentanti ai aripei reformiste intentioneaza sa candideze pentru functiile de vicepresedinti. La fel si actualii vicepresedinti din tabara reformista Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, William Branza incearca sa-si mentina posturile. Sursele citate sustin ca batalia se va da functiile din Biroul Politic .

De partea cealalta, Vasile Blaga doreste sa-si mentina functia de secretar general, iar apropiatii acestuia Adriean Videanu, Ioan Oltean, Ion Ariton, Cezar Preda si Cristian Boureanu sunt in pericol sa-si piarda pozitiile din Biroul Politic.

Interventia lui Traian Basescu la grupurile parlamentare PDL a pus gaz pe foc la nivelul conducerii. In prag de alegeri interne, Basescu i-a sfatuit pe democrat liberali sa colaboreze cu reformistii Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu in ceea ce priveste eleborarea unui nou statut. Basescu s-a referit la modificare statutului PDL, astfel incat sa fie introduse criterii de integritate in ceea ce-i priveste pe cei cu dosare penale.

"Chiar daca Preda, Macovei, Voinescu si Baconschi sunt incomozi si critica partidul, ar fi bine sa nu fie dati la o parte. Aveti nevoie de Monica Macovei si trebuie sa o implicati in stabilirea criteriilor de integritate ale PDL(...) Aveti nevoie de un om competent care va poate ajuta in elaborarea criteriilor de integritate", ar fi spus presedintele, conform surselor Hotnews.ro

Aceleasi surse sustin ca secretarul general al PDL, Vasile Blaga ar fi intervenit in discursul presedintelui spunand ca partidul are astfel de criterii introduse in statut. Interventia lui Blaga l-a deranjat pe presedinte care i-ar fi replicat "Zau, si poti sa-mi spui cand le-ati aplicat? Da-mi macar un singur exemplu".

Iritat de interventia lui Blaga, Traian Basescu si-a presarat discursul cu atacuri la adresa garzii vechi. ”Stelele partidului stau ascunse in transee si nu ies sa nu cumva sa le treaca glontul pe la ureche. Partidul e aparat public doar de Visan din ce am vazut eu", ar fi declarat Basescu.

Sursele citate sustin ca promovarea reformistilor de catre Traian Basescu i-a iritat pe liderii vechi ai PDL care vor sa-si mentina influenta si functiile din PDL. Replica a aparut din partea secretarului general al PDL, Vasile Blaga care a declarat pentru cotidianul Adevarul: "Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid, incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva".

Dupa remanierea fortata din toamna lui 2010 a lui Radu Berceanu si Adriean Videanu si demisia lui Vasile Blaga de la Interne, in interiorul PDL s-a declansat o lupta subterana pentru controlul partidului.

In urma remanierii, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a castigat teren obtinand sefia cele mai puternice organizatii PDL-Bucurestiul. In jurul lui Udrea s-au grupat lideri locali ca Gheorghe Falca-primarul Aradului, George Scripcaru - primarul Brasovului, dar si presedintele Camerei Deputatilor - Roberta Anastase si o serie de parlamentari precum Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu. Europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda au intrat in aripa nou formata prin atacurile dure la adresa garzii vechi din partid. La fel si ministrul de Externe, Teodor Bacoschi.

Pentru a evita luptele interne si o posibila scindare a partidului, Emil Boc a anuntat public la inceputul anului ca este posibil sa-si depuna o noua candidatura la sefia PDL. Anuntul facut de Boc a calmat aparent spiritele in interiorul PDL.

Intr-un interviu acordat in 15 decembrie pentru 2010 pentru Hotnews.ro, presedintele Traian Basescu a declarat: ”Va fi o decizie a PDL-ului daca mai mentine suprapunerea intre calitatea de presedinte al PDL si functia de prim ministru. Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu-l vad pe Emil Boc pierzand alegerile in interiorul PDL, daca va candida. Si eu sper ca va candida. Parlamentarii PDL ar trebui sa se uite la solutii alternative pe care le au. Au? Dupa parerea mea Emil Boc va putea sa candideze. Sau va fi necesar sa candideze. Dar va fi optiunea lui. Eu imi spun o parere.¬ Vezi aici interviul integral cu seful statului.