Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice, a discutat online cu cititorii HotNews.ro: Suspendarea presedintelui Basescu se impune, pentru ca in nenumarate randuri a nesocotit Constitutia

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 31 ianuarie 2011, 10:19 Actualitate | Politic


Toni Grebla
Foto: Hotnews
PSD a sarit in apararea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, acuzand procurorii si judecatorii ca actioneaza la comanda politica si a chemat la proteste de strada in ziua recursului. Asociatiile de magistrati au denuntat presiuni exercitate asupra justitiei de natura sa-i afecteze independenta. Plus: Alianta PSD - ACD si sansele ei. Senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • 2 intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 10:53)
  NewLevel [anonim]

  1. V-as ruga sa definiti "procesul politic". Ce inseamna ca un proces este politic? Ca este intentat unui politician?

  2. Ce dovezi aveti ca acesta e un proces incorect, din moment ce PSD a ales sa ia atitudine pichetind sediile PDL?

 • BUNA ZIUA (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:03)
  carat [anonim]

  *In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a recunoscut dreptul independentilor de a se constitui in grupuri, (....) PSD, PNL si PC refuza sa le recunoasca dreptul independentilor de a fi inclusi in structurile de conducere ale Parlamentului*

  Am preluat citatul din articolul *incepe razboiul in Parlament. Marea miza: Suspendarea lui Traian Basescu* editat de Hotnews.

  1. Cum comentati refuzul aplicarii unei decizii date de Curtea Constitutionala de catre PSD ?

  2. Instigarea la revolta si pichetarea sediilor PDL din toata tara de catre Ponta precum si zidul de aparare care se face in jurul lui Constantin Nicolescu in incercarea de intimidare a justitiei sunt actiuni corecte si nesanctionabile ?

  Va multumesc pentru raspunsuri.

 • intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:07)
  diddlyjo [utilizator]

  1. cât timp ii ia unui procuror intocmirea unui dosar de urmarire penala?

  2. nu ma indoiesc ca dl. Ponta stie cât timp ia intocmirea unui dosar de urmarire penala, deci nu vad decât 2 posibile interpretari la gestul domniei sale: fie 2' ) incearca sa manipuleze opinia publica slab informata pretinzand ca dosarul lui C. Nicolescu a fost intocmit peste noapte, fie 2'') dl. Ponta cunoaste mismasuri facute in procuratura, dar nu le denunta si nu lupta impotriva lor. care dintre aceste doua interpretari este mobilul actiunii anuntate azi de dl. Ponta?

 • Buna credinta (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:19)
  zuperman [utilizator]

  Puneti la indoiala buna credinta a procurorilor DNA? Credeti ca sunt probe si fapte inventate/contrafacute de procurori? Aici nu ma refer doar la cazul Nicolaescu.
  Cu stima,
  George

 • Intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:47)
  Observatorul [anonim]

  Domnule senator,

  Daca in opinia PSD arestarea d-lui Nicolescu s-a facut la comanda politica a PDL, atunci arestarea primarilor PDL ai Ramnicului Valcea si al Craiovei la comanda cui a fost facuta? Sau arestarea la comanda politica este valabila doar in cazul membrilor marcanti ai opozitiei?

 • Doua intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:54)
  Mircea Ciobanu [anonim]

  Domnule Senator!
  1. Ca presedinte al Comisiei juridice din Senat, aveti vreo dovada credibila, serioasa ca in Romania, la ora actuala, se fac interventii pentru regizarea unor procese
  politice?
  2. In caz ca da, ce a facut Parlamentul pentru a eradica un asemena fenomen? In caz ca nu, ce ati facut pentru a-l informa pe presedintele partidului dumneavoastra ca este intr-o grava eroare?

 • ce diferenta? (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:02)
  prudent [anonim]

  de ce cazul Nicolescu este "politic" si al lui Solomon (Craiova) nu este? In subsidiar sunteti pro sau contra prescrierii infractiunii de omucide?

 • Oamenii de rand (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:10)
  Io [anonim]

  Buna ziua

  De ce credeti ca un cetatean de rand, sa zicem un argesean ( care e cat de cat informat cu privire la activitatea acestui domn Nicolescu) si care are un salariu net sa presupunem de 1000 de ron pe luna va iesi in strada pentru o cauza ca aceasta??? Credeti ca acest om de rand se intereseaza mai mult de soarta unui om care probabil ca are in cont bani cat salariile pe care le-ar castiga acest om de rand in toata viata lui, sau chiar mai mult - sau mai bine va sta acasa si se va gandi cum sa isi dramuiasca banii sa puna o paine pe masa din salariul pe care il are?

 • va rog sa clarificati (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:10)
  Calinus Maximus [anonim]

  1. Pichetati sediile PDL sau institutiile statului?
  Daca este valabila prima varianta, cum va explicati ca actiunile dvs sunt asociate unor presiuni asupra justitiei?

  2. Avand in vedere ca exista o banuiala cu privire la modalitatea de selectie a magistratilor care gestioneaza procesele care implica politicieni, ati identificat cauzele care determina implicarea repetata (contrara oricaror calcule de probabilitate) ale unor judecatori in aceste procese?

 • Intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:14)
  BIG [anonim]

  1.Ati fi dispus sa garantati si sa va asumati raspunderea ca presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, nu a incalcat in niciun fel legea si ca totul este o inscenare?

  2. Daca toate personalitatile politice arestate pana in acest moment sunt nevinovate, se deduce din numarul condamnarilor, atunci care sunt adevaratii corupti si cum ii putem inlatura?

  ////(editat de HotNews.ro)

 • IN cazul in care PSD va castiga viitoarele alegeri (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:14)
  warchild [anonim]

  este posibil ca actualii procurori DNA sa fie schimbati din functie? daca da, va rog sa ne expunexti motivele. Daca vor fi schimbati din functie in locul lor vor fi alti procurori, pe ce criterii vor fi acestia numiti in functie. Daca il considerati incompatibil cu functia pe care o detine, va rog sa ne spuneti care ar fi motivele schimbarii din functie a lui Daniel Morar?

 • procesul cu jurati (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:19)
  John [anonim]

  Sunt cadru universitar american si printre altele am predat si Constitutie americana. Am vazut personal cum lucreaza sistemul de justitie pentru ca am fost selectat sa servesc in juriu de vreo opt ori pana acum.

  Intrebare: Din moment ce dupa revolutie ati introdus in justitie sistemul anglo-saxon, bazat pe 1)prezumtia de nevinovatie, 2) judecarea in libertate, si 3) verdictul dat de jurati, dvs. de ce ati eliminat ultimul element din ecuatie (verdictul juratilor) ?!

  L-am intrebat o data la telefon pe dl. Antonie Iorgovan, unul din "parintii Constitutiei", cand eram in Ro., dar nu mi-a raspuns public. M-a invitat la Parlament la o cafea, "sa discutam problema", dar nu m-am dus.

 • acuzatii probate? (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:29)
  ned [anonim]

  buna ziua, va rog sa explicati acuzatiile PSD de implicare a Presedentiei in justitie. Va rog sa aduceti argumente, dovezi de implicare si sa actionati in justitie aceasta implicare. Daca nu exista, atunci, PSD este foarte periculos pentru diversiunile si minciunile pe care le lanseaza fara nici un suport veridic. Va aduc aminte ca tulburii ani '90 au tercut demult, in care acest gen de mesaje dezinformatoare ,au avut, se pare, succes.

 • problema justitiei: CEDO+legislatie (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:31)
  sandu [anonim]

  Problema jusititiei +CEDO+CMV reprezinta in mare parte cauza aminarii intrarii in Schengen.
  CEDO asteapta schimbarea legislatiei in privinta retrocedarii caselor nationalizate pentru a relua procesele in curs ale Romaniei la CEDO.
  Ce va face parlamentul si Comisia Juridica pentru a schimba aceasta legislatie (termenul fiind daca nu ma insel de 18 luni)?

 • separarea puterilor in Romania (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:42)
  GeorgeT [anonim]

  -Considerati o idee buna sa avem puterea judecatoreasca independenta de puterea legislativa si executiva

 • acuzatii grave (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:52)
  sheitan [anonim]

  Acuzaţia că un politician influenţează actul de justiţie este una foarte gravă.

  Ii veti chema la Comisia Juridică pe toţi cei care fac astfel de afirmaţii pentru a prezenta dovezile?

  Sunt afirmaţii grave şi trebuiesc lămurite, este în interesul societăţii româneşti.
  Neclarificarea acestor acuzatii, intr-un fel sau altul, reprezinta presiuni la adresa Justitiei.

 • Va dati demisia? (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:06)
  Liviu Iordache [anonim]

  1. Dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale validarea listei CSM si alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM va dati demisia din functie, ca presedinte care a impus o procedura neconstitutionala?
  2. Poate un avocat, jurist construit pentru sprijinirea unei parti dintr-un proces, sa gireze legi valabile erga omnes? Nu este vorba de o incompatibilitate profesionala?

 • Cateva nelamuri (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:21)
  Kisselef [anonim]

  Buna ziua Domnule Senator

  Imagine curenta a subiectului Nicolescu asa cum apare ea pe frontul catodic este urmatoare: Doi, trei membri PDL au sechestrat un membru de frunte PSD prezentandu-l unui alt membru PDL care a decis retinerea sa abuziva pe termen nelimitat.

  Ceea ce dumneavoastra (alianta ACD) omiteti cu buna stiinta este faptul ca in toata aceasta disputa politica se interpune un arbitru: Justitia.

  Acum si intrebarea: daca principiul prezumtiei de nevinovatie va este atat de sfant (asa si trebuie) in cazul domnului Nicolescu de ce il ignorati complet in cazul procurorilor si judecatorului care au analizat dosarul? Cu atat mai grava este atitudinea dumneavoastra cu cat lipsirea abuziva de libertate de care ii acuzati pe procurori si judecatori este probabil cel mai grav delict pe care ni-l putem imagina intr-o democratie.

  Va multumesc pentru atentie.

 • doua intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:41)
  Le Meow [anonim]

  Masura arestarii preventive se dispune nu doar pentru a preveni savarsirea de noi infractiuni, ci si cand "exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului" (art. 148 (b), CPP).

  Principalul partid de opozitie, creditat cu sanse reale de a ajunge la putere in 2012, a lansat - prin vocea lui Victor Ponta, dar in asentimentul intregii conduceri - acuzatii nedovedite la adresa judecatorului de caz si la adresa procurorilor DNA (cum ca ar actiona la comanda lui Basescu), si pune presiune pe DNA (anuntand organizarea sedintelor de partid in fata sediului DNA si mentionand posibilitatea revocarii procurorilor cand PSD va ajunge la putere). Aceste presiuni au fost suficient de reale incat reprezentantii Justitiei sa protesteze oficial.

  Doua intrebari:

  1. Cand a savarsit aceste fapte, Victor Ponta A VORBIT SERIOS SAU A GLUMIT? Daca a vorbit serios, nu constituie aceste fapte date ca inculpatul (Nicolescu) incearca sa zadarniceasca in mod indirect (prin intermediul partidului al carui membru marcant este) aflarea adevarului, conform CPP, art. 148 lit. b? Daca Victor Ponta a glumit, de ce credeti ca se tine de astfel de glume?

  2. In toate interventiile televizate, Victor Ponta sugereaza ca arestarea s-a dispus pentru ca Nicolescu ar fi un pericol social, ceea ce ar fi ridicol. Ca presedinte al Comisiei Juridice, IL VETI INFORMA PE VICTOR PONTA de continutul art. 148 din Codul de Procedura Penala, care prevede si alte situatii (precum cea de la litera b) in care se poate dispune arestarea?

  Va multumesc.

 • involuam... (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:55)
  Kme [anonim]

  E clar ca arestarea lui Constantin Nicolescu nu este o simpla coincidenta! In ultimii ani am vazut destule cazuri asemanatoare. Care este contributia Comisiei Juridice in ceea ce priveste buna desfasurare a justitiei in Romania si in limitarea acestor abuzuri?

 • legalitate (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:03)
  manu motu [anonim]

  Ce parere aveti domnule senator de legalitatea taierii pensiilor militare?

 • Nominalizare CNSAS (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:10)
  Miron Radulescu [anonim]

  Este adevarat ca premierul Boc nu a putut nominaliza pe nimeni pe locul ramas vacant in Colegiul CNSAS, dupa decesul d-lui Ticu Dumitrescu, deoarece v-ati opus propunerii pe care a facut-o?

 • Propuneri (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:18)
  ddd [anonim]

  In mod clar, monitorizarea pe justitie dar si perceptia de tara profund corupta e in momentul asta principala piedica in calea progresului Romaniei. O piedica pentru businessul autohton sa ia contracte afara dar si pentru atragerea de business strain in Romania. Cum vede PSD rezolvarea grabnica a acestei situatii?

 • Ultima Reduta... (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:41)
  Cetateanu' Turmentat [anonim]

  De ce atunci cand cei aflati in atentia justitiei, (suspecti, abuzati, penali, etc) incep brusc sa dea o mult mai mare atentie starii de sanatate.

  1. Reprezinta sistemul medical o ultima reduta a celor care intra in conflict cu justitia/sistemul?

  Pe motive medicale sunt eliberati oameni nu numai din arest dar si din inchisori si de multe ori nu inteleg cum acesti oameni care pana mai ieri nu aveau nimic devin brusc o urgenta medicala, ca mai apoi sa-i regasim in mod miraculos data fiind situatia lor medicala dramatica in Siria sau pe langa casele valutare cu pistolul in mana, etc...

  2. Unde exista o problema in acest caz in sistemul medical sau in cel de justitie?

2975 vizualizari

 • 2 intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 10:53)

  NewLevel [anonim]

  1. V-as ruga sa definiti "procesul politic". Ce inseamna ca un proces este politic? Ca este intentat unui politician?

  2. Ce dovezi aveti ca acesta e un proces incorect, din moment ce PSD a ales sa ia atitudine pichetind sediile PDL?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:05)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui NewLevel

   1. Procesul politic ar putea fi intentat unui sau unor cetateni care ar comite o infractiune impotriva autoritatii politice. Cazul de fata nu este un proces politic. In Romania de astazi, dupa parerea mea, putem vorbi, cel mult, de procese la comanda politica sau la comanda unor grupuri de interese.

   2. Retinerea si apoi arestarea preventiva a inculpatului in maniera in care au fost facute au lasat loc de interpretare, nu in ceea ce priveste vinovatia, ci daca, pentru faptele pentru care este acuzat trebuia luata masura retinerii si apoi a arestarii preventive.
 • BUNA ZIUA (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:03)

  carat [anonim]

  *In urma deciziei Curtii Constitutionale, care a recunoscut dreptul independentilor de a se constitui in grupuri, (....) PSD, PNL si PC refuza sa le recunoasca dreptul independentilor de a fi inclusi in structurile de conducere ale Parlamentului*

  Am preluat citatul din articolul *incepe razboiul in Parlament. Marea miza: Suspendarea lui Traian Basescu* editat de Hotnews.

  1. Cum comentati refuzul aplicarii unei decizii date de Curtea Constitutionala de catre PSD ?

  2. Instigarea la revolta si pichetarea sediilor PDL din toata tara de catre Ponta precum si zidul de aparare care se face in jurul lui Constantin Nicolescu in incercarea de intimidare a justitiei sunt actiuni corecte si nesanctionabile ?

  Va multumesc pentru raspunsuri.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:08)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   Decizia Curtii Constitutionale priveste regulamentul Camerei Deputatilor si aceasta se va conforma zilele urmatoare deciziei. Grupul independentilor ridica insa alte semne de intrebare. Trebuie incurajat traseismul politic prin conferirea ulterioara a unor drepturi traseistilor? Este moral ca partidul care n-a intrat in Parlament sa devina astfel, practic, partid parlamentar?

   2. Nu cred ca este vorba de instigare la revolta si nici de intimidare a justitiei, ci doar o reactie la o masura cel putin nechibzuita luata la Pitesti, aceea a arestarii preventive.
 • intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:07)

  diddlyjo [utilizator]

  1. cât timp ii ia unui procuror intocmirea unui dosar de urmarire penala?

  2. nu ma indoiesc ca dl. Ponta stie cât timp ia intocmirea unui dosar de urmarire penala, deci nu vad decât 2 posibile interpretari la gestul domniei sale: fie 2' ) incearca sa manipuleze opinia publica slab informata pretinzand ca dosarul lui C. Nicolescu a fost intocmit peste noapte, fie 2'') dl. Ponta cunoaste mismasuri facute in procuratura, dar nu le denunta si nu lupta impotriva lor. care dintre aceste doua interpretari este mobilul actiunii anuntate azi de dl. Ponta?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:09)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui diddlyjo

   Nu este un timp anume prevazut in legislatia noastra. Dupa ce am vazut in comunicatele DNA-ului si incheierea instantei de judecata, acele invinuiri puteau fi solutionate in cateva luni. Tergiversarea solutionarii unor cauze atat la DNA cat si in instante este unul din motivele pentru care a scazut increderea in justitie.
 • Buna credinta (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:19)

  zuperman [utilizator]

  Puneti la indoiala buna credinta a procurorilor DNA? Credeti ca sunt probe si fapte inventate/contrafacute de procurori? Aici nu ma refer doar la cazul Nicolaescu.
  Cu stima,
  George
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:10)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui zuperman

   Si procurorii sunt oameni iar opera de infaptuire a justitiei se realizeaza tot de catre oameni, astfel incat cel putin la nivelul posibilitatilor putem discuta si de buna credinta in anume cazuri.
 • Intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:47)

  Observatorul [anonim]

  Domnule senator,

  Daca in opinia PSD arestarea d-lui Nicolescu s-a facut la comanda politica a PDL, atunci arestarea primarilor PDL ai Ramnicului Valcea si al Craiovei la comanda cui a fost facuta? Sau arestarea la comanda politica este valabila doar in cazul membrilor marcanti ai opozitiei?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:13)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Observatorul

   In general, cand sunt arestati politicieni sau oameni de afaceri de anvergura, cea mai facila reactie este: " arestarea la comanda politica". Toate acestea sunt posibile datorita faptului ca textul de lege ce permite arestarea preventiva este atat de larg si Romania nu a elaborat o politica penala. In orice stat de drept o institutie a statului, probabil CSM-ul la noi, ar trebuie sa elaboreze politica penala. In acest mod, s-ar sti mai clar pentru ce fapte, in ce imprejurari si pentru ce anume persoane se dispune arestarea preventiva si in ce situatii starea de libertate este specifica intregului proces penal.
 • Doua intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:54)

  Mircea Ciobanu [anonim]

  Domnule Senator!
  1. Ca presedinte al Comisiei juridice din Senat, aveti vreo dovada credibila, serioasa ca in Romania, la ora actuala, se fac interventii pentru regizarea unor procese
  politice?
  2. In caz ca da, ce a facut Parlamentul pentru a eradica un asemena fenomen? In caz ca nu, ce ati facut pentru a-l informa pe presedintele partidului dumneavoastra ca este intr-o grava eroare?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:18)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Ciobanu

   1. Nu exista si e greu sa poata exista dovezi serioase ca unele procese s-au pornit la comanda politica. Pot fi insa trase concluzii din imprejurarile generale in care s-a desfasurat urmarirea penala si din niste declaratii cel putin neinspirate ale unor lideri de partid. Ma refer la senatorul PDL Mircea Andrei.

   2. Incerc de mai bine de doi ani sa separ prezumtia de nevinovatie ce trebuie sa functioneze suta la suta pentru cetateni de prezumtia de nevinovatie pentru functii. Nu functioneaza in Romania institutia demisiei si, din pacate, nici partidele politice, in cazul in care ar exista clare dovezi de coruptie, nu iau masuri pentru indepartarea acelora din partid. In acest fel, oameni cu functii importante, banuiti legitim ca au comis infractiuni, sunt lasati in functie ani la randul, ceea ce conduce si la decredibilizarea clasei politice. Sunt sustinatorul prezumtiei de nevinovatie pentru cetateni, nu pentru apararea functiilor detinute la un moment dat de acestia.
 • ce diferenta? (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:02)

  prudent [anonim]

  de ce cazul Nicolescu este "politic" si al lui Solomon (Craiova) nu este? In subsidiar sunteti pro sau contra prescrierii infractiunii de omucide?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:20)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui prudent

   Pana la urma, justitia a hotarat ca Solomon sa fie judecat in stare de libertate. Si ar fi fost bine ca acelasi "tratament" sa-i fie aplicat si domnului Nicolescu.

   In principiu, infractiunea de omor se prescrie cam in 20 si ceva de ani. E greu de crezut ca dupa 20 de ani mai poti instrumenta un caz de omor disparand probele. N-am insa nimic impotriva semnalului ca infractiunea de omor sa fie imprescriptibila. Probabil ar fi o norma de descurajare.
 • Oamenii de rand (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:10)

  Io [anonim]

  Buna ziua

  De ce credeti ca un cetatean de rand, sa zicem un argesean ( care e cat de cat informat cu privire la activitatea acestui domn Nicolescu) si care are un salariu net sa presupunem de 1000 de ron pe luna va iesi in strada pentru o cauza ca aceasta??? Credeti ca acest om de rand se intereseaza mai mult de soarta unui om care probabil ca are in cont bani cat salariile pe care le-ar castiga acest om de rand in toata viata lui, sau chiar mai mult - sau mai bine va sta acasa si se va gandi cum sa isi dramuiasca banii sa puna o paine pe masa din salariul pe care il are?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:24)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Io

   Oamenii obisnuiti sunt preocupati de alte lucruri: traiul de zi cu zi, incertitudine cu privire la locul de munca, ingrijirile de sanatate, nivelul pensiilor. Ceea ce se petrece pe scena publica intereseaza mai mult oamenii politici, membrii partidelor si sustinatorii lor. Nici nu cred ca ar fi bine ca oamenii obisnuiti, care nu cunosc si nici nu au de unde sa cunoasca increngaturile unui anume dosar, sa fie preocupati de acesta.
 • va rog sa clarificati (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:10)

  Calinus Maximus [anonim]

  1. Pichetati sediile PDL sau institutiile statului?
  Daca este valabila prima varianta, cum va explicati ca actiunile dvs sunt asociate unor presiuni asupra justitiei?

  2. Avand in vedere ca exista o banuiala cu privire la modalitatea de selectie a magistratilor care gestioneaza procesele care implica politicieni, ati identificat cauzele care determina implicarea repetata (contrara oricaror calcule de probabilitate) ale unor judecatori in aceste procese?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:27)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calinus Maximus

   1. Niste organizatii judetene au hotarat sa picheteze sediiile PDL datorita declaratiilor publice facute de un marcant lider al acestui partid. PSD - ul nu a pichetat si nu va picheta nici o institutie a statului.

   2. Exista uneori obiceiul ca anumite parchete sa urmareasca repartizarea magistratilor pentru serviciul de dupa program si sa vina cu solicitari de arestare sau de prelungire a arestarii cand sunt programati de serviciu anumiti magistrati. Probabil ar trebui ca organele de urmarire penala sa sesizeze instantele cu astfel de solicitari pana la ora 16.00, iar repartizarea dosarelor sa fie facuta de computer, aleatoriu. In acest fel, s-ar elimina aceste banuieli.
 • Intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:14)

  BIG [anonim]

  1.Ati fi dispus sa garantati si sa va asumati raspunderea ca presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, nu a incalcat in niciun fel legea si ca totul este o inscenare?

  2. Daca toate personalitatile politice arestate pana in acest moment sunt nevinovate, se deduce din numarul condamnarilor, atunci care sunt adevaratii corupti si cum ii putem inlatura?

  ////(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:31)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui BIG

   1. Nici un membru PSD nu a facut referiri la vinovatia sau nevinovatia domnului Nicolescu. Aflarea adevarului este rolul exclusiv al instantei de judecata. Protestele noastre au vizat numai retinerea si arestarea preventiva a acestuia, neexistand suficiente probe care sa conduca la aceasta masura.

   2. In cursul urmaririi penale si al judecatii, toti inculpatii au dreptul sa se considere nevinovati. Dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, exista prezumtia legala absoluta ca vinovatia a fost stabilita in mod definitiv.
 • IN cazul in care PSD va castiga viitoarele alegeri (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:14)

  warchild [anonim]

  este posibil ca actualii procurori DNA sa fie schimbati din functie? daca da, va rog sa ne expunexti motivele. Daca vor fi schimbati din functie in locul lor vor fi alti procurori, pe ce criterii vor fi acestia numiti in functie. Daca il considerati incompatibil cu functia pe care o detine, va rog sa ne spuneti care ar fi motivele schimbarii din functie a lui Daniel Morar?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:33)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui warchild

   DNA-ul este o institutie atipica. Si, din pacate, ea nu si-a atins scopul pentru care a fost infiintata. Procurorii trebuie, dupa parerea mea, evaluati profesional si impotriva lor pot fi dispuse masuri in consecinta, dar numai de catre CSM. Nici o alta autoritate nu trebuie sa imixtioneze in treburile justitiei.
 • procesul cu jurati (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:19)

  John [anonim]

  Sunt cadru universitar american si printre altele am predat si Constitutie americana. Am vazut personal cum lucreaza sistemul de justitie pentru ca am fost selectat sa servesc in juriu de vreo opt ori pana acum.

  Intrebare: Din moment ce dupa revolutie ati introdus in justitie sistemul anglo-saxon, bazat pe 1)prezumtia de nevinovatie, 2) judecarea in libertate, si 3) verdictul dat de jurati, dvs. de ce ati eliminat ultimul element din ecuatie (verdictul juratilor) ?!

  L-am intrebat o data la telefon pe dl. Antonie Iorgovan, unul din "parintii Constitutiei", cand eram in Ro., dar nu mi-a raspuns public. M-a invitat la Parlament la o cafea, "sa discutam problema", dar nu m-am dus.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:35)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui John

   Justitia face parte din cultura unui popor si nu poate fi transplantata dintr-un loc in altul fara consecinte. Noi n-am preluat sistemul anglo-saxon, institutia juratilor nu este specifica mentalitatii poporului roman si cred ca o astfel de institutie ar face in Romania mai mult rau decat bine.
 • acuzatii probate? (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:29)

  ned [anonim]

  buna ziua, va rog sa explicati acuzatiile PSD de implicare a Presedentiei in justitie. Va rog sa aduceti argumente, dovezi de implicare si sa actionati in justitie aceasta implicare. Daca nu exista, atunci, PSD este foarte periculos pentru diversiunile si minciunile pe care le lanseaza fara nici un suport veridic. Va aduc aminte ca tulburii ani '90 au tercut demult, in care acest gen de mesaje dezinformatoare ,au avut, se pare, succes.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:37)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui ned

   Nu cred ca cineva a acuzat presedintele de implicare in Justitie. Dupa parerea mea, presedintele Traian Basescu a actionat in ambele mandate in asa fel incat a contribuit la invrajbirea relatiile inter-institutionale si a creat confuzie in ceea ce priveste atributiile lui constitutionale inclusiv in relatie cu justitia. Imixtiunea in activitatea CSM-ului, aprecierile generale despre judecatori, partinirea nejustificata a activitatii DNA-ului au avut rolul de a face posibila si interpretarea ca presedintele imixtioneaza in Justitie.
 • problema justitiei: CEDO+legislatie (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:31)

  sandu [anonim]

  Problema jusititiei +CEDO+CMV reprezinta in mare parte cauza aminarii intrarii in Schengen.
  CEDO asteapta schimbarea legislatiei in privinta retrocedarii caselor nationalizate pentru a relua procesele in curs ale Romaniei la CEDO.
  Ce va face parlamentul si Comisia Juridica pentru a schimba aceasta legislatie (termenul fiind daca nu ma insel de 18 luni)?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:41)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu

   Nu problema justitiei reprezinta cauza amanarii intrarii in Schengen. Din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita, ratiuni politice a trei state au facut ca decizia de amanare sa fie luata. Aici principala vina revine presedintelui Romaniei, Guvernului si MAE, care au avut o atitudine de non-combat, disparand practic din contactele dintre tarile europene. Daca la momentul intrarii in UE tara era nepregatita din punct de vedere tehnic, dar decizia politica a fost pozitiva, acum suntem in situatia inversa. Cineva trebuie sa-si asume acest esec al politicii externe romanesti si aceasta cu atat mai mult cu cat in plan extern acesta era scopul, tinta de acum patru ani si pana in prezent. Nu aveam un alt tel mai important decat intrarea in spatiul Schengen. Atrag atentia ca, daca situatia economica nu va fi redresata, si intrarea Romaniei in zona euro va fi periclitata. Dupa cum merg lucrurile astazi, sunt pesimist in aceasta privinta.
  • raspuns 2 (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:42)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu

   Problema restituirii caselor nationalizate este foarte dificil de solutionat fara nemultumiri importante, mai ales intr-o tara saraca. Guvernul, in principal, are sarcina ca in urmatoarele 18 luni sa revizuiasca legislatia in materie si in situatia in care vom primi la Parlament un text de lege il vom examina cu maxima atentie, avand grija sa nu depasim acel termen.
 • separarea puterilor in Romania (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:42)

  GeorgeT [anonim]

  -Considerati o idee buna sa avem puterea judecatoreasca independenta de puterea legislativa si executiva
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:44)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui GeorgeT

   Exista principiul independentei puterilor in stat si el trebuie sa fie respectat in continuare, dar in acelasi timp trebuie inteles ca nu este o separare neta, ci aceasta este doar un principiu ce asigura functionarea independenta a fiecarei puteri.
 • acuzatii grave (Luni, 31 ianuarie 2011, 12:52)

  sheitan [anonim]

  Acuzaţia că un politician influenţează actul de justiţie este una foarte gravă.

  Ii veti chema la Comisia Juridică pe toţi cei care fac astfel de afirmaţii pentru a prezenta dovezile?

  Sunt afirmaţii grave şi trebuiesc lămurite, este în interesul societăţii româneşti.
  Neclarificarea acestor acuzatii, intr-un fel sau altul, reprezinta presiuni la adresa Justitiei.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:45)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui sheitan

   Fiecare politician este responsabil de declaratiile publice si nu poate fi tras la raspundere pentru acestea. Electoratul, cetatenii au posibilitatea la patru ani sa-l sanctioneze sau sa-i acorde din nou increderea.
 • Va dati demisia? (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:06)

  Liviu Iordache [anonim]

  1. Dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale validarea listei CSM si alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM va dati demisia din functie, ca presedinte care a impus o procedura neconstitutionala?
  2. Poate un avocat, jurist construit pentru sprijinirea unei parti dintr-un proces, sa gireze legi valabile erga omnes? Nu este vorba de o incompatibilitate profesionala?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:48)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   1. In opinia mea, Senatul a respectat prevederile constitutionale validand "lista judecatorilor alesi", neavand posibilitatea votarii in mod individual a acestora. Asteptam motivarea Curtii Constitutionale spre a vedea unde ar fi intervenit elementul de neconstitutionalitate.

   2. Eu mi-am suspendat activitatea de avocat de 20 de ani, facand parte din administratia centrala sau locala, acum din Senat, am considerat ca nu e bine in acelasi timp sa fiu si avocat, desi legea mi-ar fi permis aceasta. Lucrez in astfel de functii demult, si nu cred ca este o "incompatibilitate" in a sesiza generalul in normele juridice pe care le elaboram.
 • Cateva nelamuri (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:21)

  Kisselef [anonim]

  Buna ziua Domnule Senator

  Imagine curenta a subiectului Nicolescu asa cum apare ea pe frontul catodic este urmatoare: Doi, trei membri PDL au sechestrat un membru de frunte PSD prezentandu-l unui alt membru PDL care a decis retinerea sa abuziva pe termen nelimitat.

  Ceea ce dumneavoastra (alianta ACD) omiteti cu buna stiinta este faptul ca in toata aceasta disputa politica se interpune un arbitru: Justitia.

  Acum si intrebarea: daca principiul prezumtiei de nevinovatie va este atat de sfant (asa si trebuie) in cazul domnului Nicolescu de ce il ignorati complet in cazul procurorilor si judecatorului care au analizat dosarul? Cu atat mai grava este atitudinea dumneavoastra cu cat lipsirea abuziva de libertate de care ii acuzati pe procurori si judecatori este probabil cel mai grav delict pe care ni-l putem imagina intr-o democratie.

  Va multumesc pentru atentie.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:51)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kisselef

   Am raspuns anterior cu referire la prezumtia de nevinovatie si, avand in vedre circumstantele specifice acestei cauze, astfel cum apar ele in comunicatele oficiale, consider ca aceasta trebuia sa-si gaseasca aplicabilitatea si, eventual, Nicolescu, trimis in judecata la finalizarea anchetei. Masura retinerii si arestarii nu consider ca se impunea a fi luata.
 • doua intrebari (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:41)

  Le Meow [anonim]

  Masura arestarii preventive se dispune nu doar pentru a preveni savarsirea de noi infractiuni, ci si cand "exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului" (art. 148 (b), CPP).

  Principalul partid de opozitie, creditat cu sanse reale de a ajunge la putere in 2012, a lansat - prin vocea lui Victor Ponta, dar in asentimentul intregii conduceri - acuzatii nedovedite la adresa judecatorului de caz si la adresa procurorilor DNA (cum ca ar actiona la comanda lui Basescu), si pune presiune pe DNA (anuntand organizarea sedintelor de partid in fata sediului DNA si mentionand posibilitatea revocarii procurorilor cand PSD va ajunge la putere). Aceste presiuni au fost suficient de reale incat reprezentantii Justitiei sa protesteze oficial.

  Doua intrebari:

  1. Cand a savarsit aceste fapte, Victor Ponta A VORBIT SERIOS SAU A GLUMIT? Daca a vorbit serios, nu constituie aceste fapte date ca inculpatul (Nicolescu) incearca sa zadarniceasca in mod indirect (prin intermediul partidului al carui membru marcant este) aflarea adevarului, conform CPP, art. 148 lit. b? Daca Victor Ponta a glumit, de ce credeti ca se tine de astfel de glume?

  2. In toate interventiile televizate, Victor Ponta sugereaza ca arestarea s-a dispus pentru ca Nicolescu ar fi un pericol social, ceea ce ar fi ridicol. Ca presedinte al Comisiei Juridice, IL VETI INFORMA PE VICTOR PONTA de continutul art. 148 din Codul de Procedura Penala, care prevede si alte situatii (precum cea de la litera b) in care se poate dispune arestarea?

  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:55)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Le Meow

   Reglementarea arestarii preventive in legislatie este imprecisa si luata uneori cu subiectivism. Dea ceea, aapar uneori astfel de reactii, fie la momentul arestarii, fie in alte cauze la momentul punerii in libertate. Nu exista un cantar precis sa ne spuna ca aici este granita intre starea de libertate si arestarea preventiva. Judecatorii sunt oameni si, uneori, si aprecierea lor este subiectiva. Noi suntem oameni, cunoastem mult mai putin dosarul decat judecatorul si subiectivismul din noi este uneori mai mare. Daca mai adaugam si reactia emotionala
   specifica poporului roman, atunci putem avea un tablou mai conturat a unor lucruri ce se intampla in societatea noastra. Vezi cazul Becali, Ramnicu Valcea, Craiova etc.
 • involuam... (Luni, 31 ianuarie 2011, 13:55)

  Kme [anonim]

  E clar ca arestarea lui Constantin Nicolescu nu este o simpla coincidenta! In ultimii ani am vazut destule cazuri asemanatoare. Care este contributia Comisiei Juridice in ceea ce priveste buna desfasurare a justitiei in Romania si in limitarea acestor abuzuri?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:57)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kme

   Sarcina de a apara independenta justitiei si de a veghea ca infaptuirea ei sa se realizeze in conformitate cu legea revine CSM-ului. Sub acest aspect, Comisia Juridica a sprijinit si va sprijini in continuare adoptarea tuturor masurilor legislative prin care se garanteaza independenta justitiei, se adopta masuri pentru unificarea practicii judiciare si scurtarea duratei de solutionare a proceselor.
 • legalitate (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:03)

  manu motu [anonim]

  Ce parere aveti domnule senator de legalitatea taierii pensiilor militare?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:02)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui manu motu

   guvernul s-a angajat intr-o actiune din care statul nu face economii, echitatea in sistemul pensiilor militare nu se restabileste, dar in schimb a fost perturbat grav climatul acestor oameni iar statul a facut enorme eforturi financiare si de personal pentru recalcula, dupa principii acum inventate, pensiile unor oameni care au acum 80, 90 de ani. Daca guvernul ar fi urmarit eliminarea unor pensii nepermis de mari ar fi putut folosi instrumentul impozitarii, ar fi micsorat in acest fel 8, 10, 12% din pensiile in plata, toata operatiunea ar fi durat o luna doua si n-ar fi produs bulversarea pe care o stim cu totii.
 • Nominalizare CNSAS (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:10)

  Miron Radulescu [anonim]

  Este adevarat ca premierul Boc nu a putut nominaliza pe nimeni pe locul ramas vacant in Colegiul CNSAS, dupa decesul d-lui Ticu Dumitrescu, deoarece v-ati opus propunerii pe care a facut-o?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:02)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miron Radulescu

   N-am avut din partea Guvernului o solicitare de numire a cuiva in colegiul CNSAS in actuala legislatura.
 • Propuneri (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:18)

  ddd [anonim]

  In mod clar, monitorizarea pe justitie dar si perceptia de tara profund corupta e in momentul asta principala piedica in calea progresului Romaniei. O piedica pentru businessul autohton sa ia contracte afara dar si pentru atragerea de business strain in Romania. Cum vede PSD rezolvarea grabnica a acestei situatii?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:05)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui ddd

   aceasta perceptie de tara profund corupta poate fi una din cauze. O alta, la fel de importanta este impredictibilitatea legislativa. Actualul guvern a modificat intr-un an codul fiscal de vreo 15 ori. Care om de afaceri poate gandi temeinic o afacere serioasa in Romania in actuala conjunctura. PSD-ul trebuie sa asigure in primul rand predictibilitate in sistemul legislativ si sa nu mai modifice trimestrial acte normative importante si apoi, prin dialog social, si masuri convenite sa asigure revenirea treptata a tarii la normalitate.
 • Ultima Reduta... (Luni, 31 ianuarie 2011, 14:41)

  Cetateanu' Turmentat [anonim]

  De ce atunci cand cei aflati in atentia justitiei, (suspecti, abuzati, penali, etc) incep brusc sa dea o mult mai mare atentie starii de sanatate.

  1. Reprezinta sistemul medical o ultima reduta a celor care intra in conflict cu justitia/sistemul?

  Pe motive medicale sunt eliberati oameni nu numai din arest dar si din inchisori si de multe ori nu inteleg cum acesti oameni care pana mai ieri nu aveau nimic devin brusc o urgenta medicala, ca mai apoi sa-i regasim in mod miraculos data fiind situatia lor medicala dramatica in Siria sau pe langa casele valutare cu pistolul in mana, etc...

  2. Unde exista o problema in acest caz in sistemul medical sau in cel de justitie?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:07)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetateanu' Turmentat

   E de notorietate faptul ca de cele mai multe ori, de propria sanatate nu avem grija aproape deloc. Starea de sanatate necontrolata, stresul si emotiile inerente unui proces penal pot agrava starea de sanatate. Dar nu consider ca vinovatia unei persoane trebuie raportata la starea de sanatate, ci numai cuantumul pedepsei si conditiile de detentie.
 • pichetarea sediilor PDL (Luni, 31 ianuarie 2011, 15:41)

  rodicaratiu1296285996050 [utilizator]

  cum poate dl.Ponta sa afirme ca dl.Nicolescu nu trebuie sa fie retinut? este decizia unor judecatori independenti, nu ai PDL-istilor sau a a d-lui Basescu?
 • cererea de eliberare a d-lui Nicolescu (Luni, 31 ianuarie 2011, 15:46)

  rodicaratiu1296285996050 [utilizator]

  de ce d.l Nicolescu nu a avut nicio problema de sanatate pina cind a fost arestat? Acum, dintr-o data, este f.bolnav, avind o multime de diagnosticuri f.grave.Toti se imbolnavesc subit cind sunt arestati. Altfel, sunt bine, merci.
 • PSD - politica, justitie si reprezentativitate (Luni, 31 ianuarie 2011, 16:17)

  judex [anonim]

  1) Vedeti vreo asemanare intre cazurile Niculescu si Bivolaru, din perspectiva actiunii PSD si a lui Adrian Nastase ? Amesteca PSD voluntar politica cu justitia ?
  2) Ce sondaj de opinie a provocat introducerea suspendarii lui Traian Basescu in platforma politica a megastructurii ACD-PSD, anuntata pentru prima oara in programul dlui Voiculescu in 2010 ? Va sprijiniti pe cei 100000 manifestanti stradali promisi de dl Vanghelie in decembrie 2009 in acelasi scop ?
  • raspuns (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:13)

   Toni Grebla [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   1. Protestul impotriva modului cum Bivolaru era cercetat de parchet la momentul respectiv a fost cauzat de refuzul procurorului de a-i prezenta materialele de urmarire penala. In cazul de fata, sunt multi oameni din acesta tara care apreciaza ca Nicolescu, vinovat sau nu, putea fi trimis in judecata in stare de libertate, poate inca de acum doi ani-trei ani, nefiind necesar tot acest circ cu catuse si televiziuni.

   2. Suspendarea presedintelui Basescu se impune pentru ca el in nenumarate randuri a nesocotit Constitutia, a introdus vrajba in societatea romaneasca, a pus in situatie diametral opusa categorii socio-profesionale, a ignorat pana la desfiintare dialogul inter-institutional si toate acestea il fac inapt pentru exercitiul atributiilor de presedinte al Romaniei. Ca am dreptate, rezulta si din faptul ca 90% din populatia tarii si-a pierdut increderea in posibilitatile ca el sa fie un echilibru si un punct de sprijin al societatii romanesti.
 • ...mai mare rasul... (Luni, 31 ianuarie 2011, 23:40)

  Andrei T [anonim]

  Stiti cine e Toni Grebla? Un pierde-vara din Gorj. Cine doreste, poate merge la Targu-Jiu si intreba. Asta e omul, marele specialist pe care PSD-ul la pus in fruntea Comisiei Juridice de la Senat. Mai mare rasul!
 • hotnews (Marţi, 1 februarie 2011, 13:52)

  John [anonim]

  Cei care am postat intrebari pentru Toni Grebla (my God, whatever Romania has gotten up to ?!)
  am dori o dezbatere cu raspunsuri la intrebarea:
  " Sunteti multumiti de raspunsul dvs. dat de Toni Grebla ?!
  Daca "da"- de ce da ?!
  Daca "nu"-de ce nu ?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by