Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, pentru care Tribunalul Arges a decis, joi, 27 ianuarie, arestarea preventiva pentru 29 de zile pe baza mai multor capete de acuzare formulate de DNA, este descris de presa locala drept cel mai influent om al judetului. HotNews.ro va prezinta o radiografie a afacerilor derulate de acesta sau de rudele sale cu statul, cateva detalii despre afacerile pentru care este acum acuzat de DNA, cum a intrat Biserica Ortodoxa in dosarul investigat de procurori.

Constantin NicolescuFoto: AGERPRES

Constantin Nicolescu are 65 de ani. Este membru PSD din 1995, vicepresedinte al partidului si presedinte al organizatiei locale. Este la al doilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Arges. A mai detinut si functia de prefect al Argesului 28 aprilie 1995 - 20 decembrie 1996 si un mandat de senator 2000 - 2004. Vezi mai jos CV-ul oficial

CV oficial

In documentarul Armaghedonul SRI prezentat de Academia Catavencu in 2002 se mentiona ca pesedistul Constantin Nicolescu a fost ofiter de Securitate. In CV-ul oficial la capitolul experienta profesionala se mentioneaza ca Nicolescu a fost reprezentantul Uzinei Dacia in America Latina - Columbia 1975 " 1980. Veziaici Armaghedonul SRI.

Potrivit ultimei declaratii de avere depusa in noiembrie 2010 detine sapte terenuri, o casa, bijuterii si tablouri in valoare de 19.000 de euro. Are in conturi aproape 22.000 euro, actiuni la doua societati in valoare de 370.000 de lei si nici un fel de datorii la banci sau persoane fizice. La venituri a trecut suma de 62.576 de lei salariu de presedinte de CJ. In declaratia de interese nu a mentionat nici un fel de contract cu statul. Vezi mai jos declaratia de avere.

Declaratie de avere Nicolescu

Contractele pe bani publici

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Nicolescu este actionar al companiei Autopro Mond. Potrivit SEAP compania lui Nicolescu a castigat in decembrie 2009 un contract in valoare de 42.016 de lei chiar de la Consiliul Judetean Arges. Vezi aici anuntul licitatiei in cauza. Tot in 2009 firma a castigat o licitatie pentru achizitionarea de componente auto de la Serviciul de Informatii Externe. Valoarea contractului 37.362 lei. Vezi aici anuntul licitatiei.

Aceste contracte nu au fost mentionate in declaratia de interese din 2010. La fel cum nu au fost mentionate nici urmatoarele contracte incheiate de compania sefului CJ cu institutiile publice:

-2008 contract Inspectoratul de Politie Arges, 180.000 lei, pentru reparatii autovehicule

-2008 contract reparare echipamente ONRC Arges 2.000 lei

-2007 contract reparatii auto, Hidroelectrica, 50.000 lei

-2007 contract piese auto, Transgaz, 655,421 lei

-2007 contract reparatii auto, IPJ Arges, 20.000 lei

-2007 contract reparatii auto, ONRC Arges 1.500 lei

-2007 contract revizii auto, ICSIR, 99.999 lei

-2007 contract reparatii auto, BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA, 17.000 lei

Vezi aici lista contractelor

In 2010 CJ Arges a beneficiat de un buget de aproape 250 milioane de lei.

Afacerea PIC-Penescu

Potrivit unui comunicat DNA, procurorii sustin ca "in perioada 2006 - 2008, presedintele Consiliului Judetean Arges, inculpatul Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mita de la o persoana avand calitate de actionar al unei societati comerciale din Pitesti (persoana care administra de fapt interesele acelei firme), suma totala de 66.588,15 lei si produse, pentru ca in schimb, in calitate si de ordonator principal de credite, sa dispuna achizitionarea, de la acea societate comerciala, a unor produse alimentare si nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica."

Potrivit unor surse citate de Mediafax, cel care l-ar fi mituit pe presedintele Consiliului Judetean este omul de afaceri Cornel Penescu, fost finantator al FC Arges, care a fost trimis in judecata de procurorii DNA in mai multe dosare de coruptie. Potrivit relatarilor din presa dar si propriei declaratii date de Constantin Nicolescu este vorba de un contract in valoare de 900.000 de euro incheiat de CJ Arges si compania PIC detinuta de Cornel Penescu. In baza acestui contract CJ Arges a achizitionat 1.500 de pachete cu cadouri de Craciun pentru salariatii Consiliului Judetean (CJ) si a 1.500 de pachete pentru caminele de copii. Pentru acest caz Nicolaescu a fost audiat la DNA in 2009. Detalii despre acest aspect aici.

Nicolescu si Calinic

Potrivit avocatului presedintelui CJ Arges, procurorii investigheaza si alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. Potrivit aparatorului lui Nicolescu, perchezitia ar viza un dosar din anul 2009, referitor la alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului condusa de Inalt Prea Sfintitul Calinic. Ar fi vorba despre o sposorizare a CJ Arges pentru Arhiepiscopia Argesului pentru doua obiective: ridicarea la rang de arhipepiscopie a Episcopiei Argesului si Muscelului si refacerea Bisericii "San Nicoara" din Curtea de Arges, detalii aici

Dupa anuntul ca DNA l-a retinut pe Nicolescu, primul personaj care a iesit public in apararea sa a fost chiar IPS Calinic care a declarat ca ancheta procurorilor este una orientata politic. Inaltul prelat a declarat ca au existat trei situatii in care Arhiepiscopia a primit fonduri de la Consiliul Judetean.

Legaturile oficiale dintre presedintele CJ Arges si IPS Calinic au fost relatate pe larg de presa locala. In 2007 Nicolaescu i-a decernat lui IPS Calinic titlul de cetatean de onoare al judetului. Tot in 2007 CJ Arges a transferat in proprietatea bisericii 2.600 de metri patrat aflati in centrul orasului Pitesti. O alta legatura dintre cei doi este si faptul ca ambii fac parte din forurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe Romane. IPS Calinic face parte din Sfantul Sinod al BOR iar Constantin Nicolescu este deputat mirean in Adunarea Bisericeasca Nationala a Bisericii Ortodoxe.

Despre IPS Calinic presa a mai consemnat si ca CNSAS a constatat in 2008 ca a fost colaborator al Securitatii. Decizia CNSAS a fost insa infirmata de catre Curtea de Apel Bucuresti in februarie 2010. Detali aici. In CV-ul prelatului se mai mentioneaza ca acesta a detinut si un mandat de parlamentar si a facut parte din comisia care a conceput Constitutia.

Despre IPS Calinic jurnalistii au relatat si ca prin intermediul Arhiepiscopiei deruleaza numeroase afaceri in judetul Arges. Una din afaceri este o balastiera care este exploatata de catre firma Arhiepiscopiei care in 2007 a fost amendata pentru ca nu detinea autorizatiile necesare, detalii aici. Publicatia locala Obiectiv Argesean a detaliat in 2010 toate afacerile derulate de IPS Calinic. Potrivit jurnalistilor, prin mai multe firme Arhiepiscopia detine o brutarie, un complex turistic, o firma de constructii si un restaurant. Publicatia locala a mai notat ca aproape toate afacerile au fost in atentia institutiilor de control care au aplicat si amenzi pentru diverse incalcari ale legislatiei. Vezi aici detalii

Afacerile familiei

Intr-un raport al Corpului de Control a Guvernului citat de publicatia Ancheteonline.ro se mentioneaza ca familia presedintelui CJ a beneficiat de o serie de retrocedari suspecte. In urma acestor retrocedari familia presedintelui CJ a intrat in posesia a 20 de hectare aflate in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti care ulterior au fost vandute contra sumei de 3 milioane de euro unui lant de hipermarketuri. Vezi aici detalii

Potrivit portalului romaniacurata.ro Nicolescu s-a aflat in conflict de interese deoarece cit era presedinte al Consiliului Judetean licitatia organizata pentru programul "Cornul si laptele" a fost cistigata de firma Lactag, la care lucra sotia sa. Firma concurenta, Vlasia, a contestat licitatia si a avut cistig de cauza, Constantin Nicolescu pierzind definitiv si irevocabil procesul. Consiliul Judetean trebuie sa plateasca 6 miliarde lei in urma procesului, bani pe care trebuie sa-i recupereze chiar de la presedintele Constantin Nicolescu. Aceasta nu este singura afacere controversata in care presa a semnalat profituri din conflicte de interese ale dlui Nicolescu. Vezi detalii aici

Ginerele miliardar

Presa locala noteaza ca de influenta lui Constantin Nicolescu a beneficiat si ginerele acestui Enrico Perini. Despre Enrico Perini presa a notat ca este proprietarul grupului Romstal si ale carui afaceri au fost evaluate de Topul Forbes 500 de miliardari 2010 la 200-250 de milioane de euro . Presa locala a notat ca Enrico Perini intrat in posesia unui teren aflat langa soseaua Pitesti-Campulung in urma unor retrocedari suspecte, detalii aici. Presa a mai notat ca Enrico Perini a intrat in posesia unor cladiri in care functiona spitalul TBC din Arges, dupa ce acestea au fost retrocedate si apoi cumparate de acesta. Vezi aici