Presedintele Traian Basescu a ajuns, luni, in jurul orei 15.40, in Piata Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focsani, unde au loc manifestarile dedicate Zilei Unirii Principatelor, el fiind primit de multime cu huiduieli, ca si la Iasi, relateaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a primit onorul de la Regimentul de Garda si Protocol "Mihai Viteazul" in timp ce era puternic huiduit si fluierat de multime, unii participanti strigand "Mincinosul".

"Nu vin aici nici pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi"

Seful statului a declarat, de la tribuna, ca nu a venit la Focsani pentru voturi, aplauze sau fluieraturi, ci in semn de respect pentru sarbatoarea unirii.

"Cu siguranta nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi. Dar trebuie sa va spun ca vin in primul rand din respect, din respect pentru istorie, pentru un moment constitutiv al statului roman modern, si vin sa arat respectul meu si urmasilor acelora care au facut unirea", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca "atata timp cat noi nu ne vom respecta momentele istoriei noastre, nu avem cum sa pretindem altora sa le respecte".

In scurtul discurs pe care l-a sustinut, punctat cu huiduieli, fluieraturi dar si aplauze, Traian Basescu a afirmat ca nicio tara nu poate consuma mai mult decat produce iar un stat modern "inseamna statul autosustinut, statul care isi creaza resurse pentru prosperitatea cetatenilor sai".

O prioritate pentru perioada imediat urmatoare este revizuirea Constitutiei, a punctat Basescu.

"Va doresc ca la anul sa fiti intr-o tara putin mai moderna, in care chiar toti sa respectam ziua fundamentala a devenirii noastre, ziua Unirii", a incheiat seful statului, dupa care s-a prins intr-o hora in piata, alaturi de presedintele consiliului judetean Vrancea, Marian Oprisan, si alti politicieni locali.

La manifestari participa si Elena Udrea.

El a fost intampinat cu paine si sare de oficialitatile locale, iar o femeie imbracata in costum popular i-a pus la gat un fular tricolor.

La ora transmiterii acestei stiri, presedintele urcase pe scena amplasata in piata, de unde ar urma sa sustina un discurs.

Conform programului transmis de autoritatile judetene, vor avea loc discursuri ale oficialitatilor, dupa care mai multi actori vor interpreta o sceneta prin care este redata o zi de iarmaroc din perioada domnitorului Cuza. In jurul orei 16.30 va avea loc Hora Unirii, iar manifestarile se vor incheia cu defilarea militarilor din Garnizoana Focsani.

Conform fortelor de ordine mobilizate in zona, in piata din centrul municipiului Focsani se afla peste doua mii de persoane.

Presedintele Traian Basescu a participat, luni dimineata, si la manifestarile de la Iasi prilejuite de Ziua Unirii Principatelor.

Seful statului a fost huiduit puternic si fluierat de multime inca de cand si-a facut aparitia in Piata Unirii din Iasi, atat in momentul in care i-a fost prezentat onorul si a fost intonat imnul de stat, cat si pe parcursul discursului pe care l-a tinut in fata celor peste o mie de persoane.