Partidul Social Democrat va solicita Parlamentului infiintarea unei comisii de ancheta privind situatia actuala a industriei petroliere din Romania, a anuntat, miercuri, presedintele PSD, Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Liderul social-democrat a adaugat ca aceasta problema a fost discutata si cu conducerea PNL, astfel incat, solicitarea va fi facuta in numele partidelor de opozitie.

"Solicitarea pe care o vom adresa Parlamentului este de a se infiinta o comisie de ancheta care sa stabileasca transparent, in mod public, situatia actuala a industriei petroliere din Romania, situatia din ultimii ani si modul in care s-a ajuns ca populatia in ansamblul sau sa suporte prin pretul combustibilului nenumarate incalcari si ale legii si ale procedurilor normale intr-o tara europeana," a spus liderul PSD, in cadrul unei conferinte de presa.

El a mentionat ca "scuzele absurde de multe ori" ale premierului Emil Boc, fata de situatia industriei petroliere, nu reprezinta solutii.

"Daca vor avea intelepciunea guvernantii sa primeasca aceste solutii din partea opozitiei va fi un semn pe care in mod sigur romanii il asteapta de mai mult timp," a spus Ponta.

La randul sau, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a precizat ca 'neperformanta si incompetenta manageriala la nivel guvernamental' a fost transferata populatiei.

"Nici pana astazi nu avem vreun raspuns din partea Guvernului. In consecinta, suntem obligati sa preluam ceea ce de drept este atributul Execituvului, respectiv, de reglementator si de supraveghere a pietei, observand ca in Romania, astazi, nu exista nici o strategie in domeniul industriei petroliere, domeniu abandonat, domeniu al caror preturi se transfera in tot spatiul economic si in nivelul de trai al fiecarui roman", a spus Iancu.

Deputatul a apreciat ca membrii unei astfel de comisii de ancheta la nivelul Parlamentului vor trebui sa analizeze toti operatorii de pe lantul productie-transport-distributie-petrol-produse petroliere, plecand de la Agentia Nationala de Resurse Minerale.

"Avem informatii ca pe tot acest lant exista evaziune fiscala, exista economie subterana, exista produse contrafacute si cel mai grav, exista acest transfer prin taxe si impozite pe seama populatiei in produsele de la pompa", a spus Iulian Iancu.

De asemenea, el a precizat ca trebuie analizata modalitatea in care au fost semnate contractele de concesiune, dar si felul in care ANRM a monitorizat aceste contracte si modalitatea in care institutia a asigurat corectitudinea privind cantitatile de petrol produse zilnic si cosul de gaze din Romania.

Iancu a mai spus ca trebuie verificata si modalitatea in care a fost posibila incheierea unui contract de concesiune in zona de platforma continentala pe suprafetele ramase neconcesionate exact aceluiasi producator si in Romania si in Ucraina, respectiv Lukoil. 'Este foarte interesanta aceasta coincidenta si cum a fost posibil sa piarda Romgaz', a spus Iancu.

Potrivit deputatului PSD, trebuie facuta analiza la Oil Terminal, cum au fost facute numirile in Consiliul de Adminsitratie si de ce exista o 'crasa ineficienta la nivelul acestui operator', dar si o analiza la nivelul transportatorului pe nivelul conductei petroliere.