Traian Basescu a declarat marti ca banii pentru campaniile electorale generale si locale ar trebui platiti, in cuantum fix, de la bugetul de stat sau cel local. Basescu a spus ca acesta ar fi singurul mod de a opri mita electorala. Propunerea sefului statului a determinat atacuri din partea lideriilor partidelor din Opozitie, PSD si PNL acuzandu-l pe Traian Basescu de fariseism si demagogie. In opinia presedintelui PSD, Victor Ponta daca s-ar aplica o astfel de propunere, PDL nu ar mai intra in Parlament. Liderul PNL, Crin Antonescu sustine ca o astfel de propunere venita din partea"liderului informal al PDL este una demagogica". In schimb cei doi lideri sustin ca partidele pe care le reprezinta ar vota o astfel de propunere.

"Trebuie sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Acest lucru se poate face intr-un singur fel: asumandu-ne standarde de cost pentru fiecare candidat si dandu-i bani din bugetul de stat sau cel local. Este infinit mai ieftin asa, decat ce se intampla acum. Cand un domn are 50 000 de lei, ii numeri usor afisele si sepcutele. Vor exista facturi, va scrie in lege pe ce poate cheltui banii. Daca vom lasa la liber finantarea partidelor politice, nu vom realiza reforma clasei politice", a spus Basescu la o conferinta organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer.

"Ar fi extrem de sanatos pentru clasa politica. Trebuie sa explicam romanilor: uite, atunci cand taie salariile, astia finanteaza campanii de la stat. Trebuie sa le explicam romanilor ca pierd mult mai mult altfel", a mai spus seful statului.

Ce spun liderii Opozitiei:

Crin Antonescu, presedinte PNL : Orice demers legislativ sau administrativ pentru a evita mita electorala si a promova transparenta financiara a alegerilor electorale sunt binevenite si chiar necesare. Dincolo insa de acest aspect o astfel de propunere venita din partea liderului informal dar autentic al PDL, Traian Basescu este o afirmatie demagogica . Lasand la o parte acest aspect o astfel de propunere ar fi de luat in calcul si din perspectiva bugetara si actualitate financiara in conditiile in care sunt numeroase gauri la bugetul de stat. Noi avem legi impotriva mitei electorale care prevad masuri si sanctiuni in acest sens si daca ar fi puse in aplicare nu ar mai fi nicio problema.

Victor Ponta, presedinte PSD: Este fariseism acesta propunere a presedintelui Traian Basescu. Daca ar ajunge un astfel de proiect in Parlament PSD l-ar vota cu doua maini. In schimb mi-e teama ca daca s-ar aplica PDL nu ar mai intra in Parlament..