Deputatul social-democrat Mircea Dusa va inainta un proiect de lege care prevede interzicerea schimbarii denumirilor strazilor care poarta numele unor personalitati ale culturii, istoriei si stiintei romanesti si universale, transmite Agerpres. El va depune proiectul la Camera Deputatilor odata cu inceperea sesiunii parlamentare, pe 1 februarie, si va solicita dezbaterea lui in procedura de urgenta.

Ideea elaborarii acestui proiect i-a venit sefului grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor dupa ce denumirile romanesti ale mai multor strazi din Miercurea Ciuc au fost schimbate, iar acum se doreste ca strada Mihai Eminescu sa se numeasca Attila.

"Este pacat ca, in loc sa se organizeze actiuni care sa omagieze personalitatea lui Eminescu, in Miercurea Ciuc se gasesc cetateni care propun schimbarea denumirii strazii ce poarta numele marelui poet. Este o jignire adusa unei mari personalitati a culturii romanesti, mai ales ca astfel de incercari incep sa devina permanente in activitatea unor persoane si a autoritatilor care iau decizii", a declarat sambata, pentru Agerpres, Mircea Dusa.

Parlamentarul s-a declarat "revoltat" de aceasta situatie si a spus ca pregateste un proiect de lege care sa reglementeze astfel de situatii.

"Am in pregatire un proiect de lege care sa interzica schimbarea denumirilor de strazi sau a obiectivelor culturale care poarta numele unor personalitati importante ale culturii, istoriei si stiintei romanesti si universale", a afirmat Mircea Dusa.

Trei tineri din Miercurea Ciuc, Csibi Barna, Szocs Tibor si Csiszer Lorand, au strans aproape 2.000 de semnaturi pentru schimbarea denumirii strazii Mihai Eminescu, pe motiv ca marele poet ar fi fost "hungarofob" si "xenofob", neavand nicio legatura cu municipiul Miercurea Ciuc.

Cei trei doresc ca numele marelui poet sa dispara din denumirea strazii, iar el sa fie inlocuit cu cel al lui Attila, "ultimul si cel mai puternic rege al hunilor".

Dupa mai multe amanari, Comisia judeteana de atribuire a denumirilor a dat aviz negativ acestui proiect de hotarare. Avizul este doar consultativ, decizia privind denumirea strazii urmand sa fie luata, in curand, de Consiliul Local Miercurea Ciuc.