"Toata discutia aceasta din jurul lui Dan Voiculescu si din jurul altor persoane trebuie pusa la frigider, pana cand vine o epoca in care se poate discuta cu toata decenta si neutralitatea o situatie sau alta. Cine ne da garantia ca un partid mic, cum e PC, nu devine in cateva luni, intr-un an, un partid marisor? Oricum, un partid care se califica pentru a fi luat la guvernare. Aici conteaza calitatea personalului, iar PC are oameni de buna calitate. Solutiile economice ale PC-ului sunt mult mai bune decat ale PDL-ului. De exemplu, Daniel Constantin e un om care urca de la o saptamana la alta in calificare, in relevanta, in asumarea de responsabilitati", a declarat Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, propus vicepremier in guvernul din umbra al PNL.

Asculta integral interviul cu Andrei Marga in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi in articol cele mai importante declaratii facute de Andrei Marga la Discutia de Luni

  • Noi traim in Romania intr-o democratie desfigurata de catre presedinte si actuala putere. Traim in cea mai grava criza a Romaniei din era ei moderna. Traim intr-o situatie care, pentru multi oameni, este fara speranta. PIB a scazut cu o treime in 2010, tara se izoleaza datorita gafelor politicii externe, care s-a si descompus in Romania. Putem da multi indicatori ale unui marasm in care s-a intrat: economic, institutional si moral. In aceasta situatie singura solutie este o coalitie a opozitiei. Dvs discutati de Dan Voiculescu. Dan Voiculescu nu a guvernat Romania, incat de situatia descrisa trebuie sa raspunda cei care o guverneaza. Mai departe, calificarea lui Dan Voiculescu este incomparabil mai buna decat calificarea celor care iau decizii astazi. Deci eu as propune sa iesim aceste lucruri care se discuta la Carpati intens si care tin aceasta tara in loc. (...) Aceasta Alianta este naturala, intre liberali si PC, si sa speram ca se incheie si alianta cu PSD si se poate face marea coalitie care sa schimbe o putere putrezita.
  • Cele doua partide au puncte politice comune. Cat priveste doctrina, liberalii lucizi stiu bine ca trebuie sa se deschida nu doar spre problema competitiei din societate, ci si spre problema functionarii statului. Or, statul nostru nu functioneaza. Numai in Romania lui Traian Basescu institutiile statului sunt folosite pentru a lovi in rivali, pentru a lovi in persoane. Nici o tara din Europa, nici Togo, nici Bangladesh-ul nu folosesc atat de copios institutiile statului pentru a lovi in persoane. De aceea, toata discutia aceasta din jurul lui Dan Voiculescu si din jurul altor persoane trebuie pusa la frigider, pana cand vine o epoca in care se poate discuta cu toata decenta si neutralitatea o situatie sau alta.
  • Cine ne da garantia ca un partid mic, cum e PC, nu devine in cateva luni, intr-un an, un partid marisor. Oricum, un partid care se califica pentru a fi luat la guvernare. Aici conteaza calitatea personalului, iar PC are oameni de buna calitate. Solutiile economice ale PC-ului sunt mult mai bune decat ale PDL-ului. De exemplu, Daniel Constantin e un om care urca de la o saptamana la alta in calificare, in relevanta, in asumarea de responsabilitati. Este doamna Grapini, o specialista remarcabila. O tara care se respecta ar invita-o imediat pe Grapini sa preia un minister, pentru ca stie ce sa faca. Si multi, multi altii care sunt la acest partid. Doctrina lor economica este incomparabil mai fructuoasa pentru Romania decat ce ofera PDL-ul.
  • Daca suntem obiectivi, atunci trebuie sa recunoastem ca la aceasta ora, guvernarea tarii si PDL-ul nu au un program pe care cetatenii sa-l poata citi undeva si sa-si dea seama ce i se ofera. Va dau un exemplu: decizia de a mai trimite in somaj 300 de mii de oameni s-a luat la baza unei partii. Nu exista nici o analiza, discutata intr-un partid. Hitler radea in '33, amintindu-si cum cu 7 colegi au infiintat partidul si au luat decizii convarsitoare ca impact, dramatice ca efect pentru Germania. Sa fim serios, modelul lui Hitler nu mai trebuie repetat, or la noi aici e problema. Dar, revin: si PNL, si PSD si PC si-au elaborat un program. (...)
  • 60% din populatia tarii de abia isi duce zilele. Atentie. Sobaru sau Anghel sau altii, care sunt efectiv eroi ai tarii, nu vor fi izolati, atentie! Multi oameni vor incerca sa-si spuna pasul, pentru ca situatia este insuportabila. Si atunci sigur ca tinta Aliantei este schimbarea actualului regim, inlocuirea lui, dar e bazata pe un program, pe o oferta, toate fiind incomparabil mai bune decat ce ofera guvernarea actuala. La noi, intelectualitatea, in buna ei masura, este  orientata continuu gresit. In loc sa vada insuportabilitatea situatiei, ea se intreaba ce ofera ceilalti. E o teorema clasica: o situatie insuportabila se schimba chiar daca nu ar fi pregatite alternativele. Or, aici, har Domnului, alternativa e pregatita.
  • A inceput, vedeti bine, trezirea printre parlamentarii independenti. Sa speram ca vine trezirea inlauntrul UDMR, care raspunde in fata maghiarilor, mai nemultumiti de situatie decat romanii. Mai poate fi trezirea la grupul minoritarilor. Dupa cum, poate fi o trezire si la unii din PDL. Sunt oameni care isi dau seama ca sunt dusi la groapa cu politica actuala.
  • Si PNL si PSD au declarat ca vor sa mearga cu o intelegere pana la tribunal. Eu sunt convins ca saptamana aceasta discutiile tehnice demareaza si se va inainta rapid. Cred ca va fi inainte de 1 martie destul de mult. Si in Spania, si in Germania si in Franta se merge pe solutia aceasta: liberalism social. Societatea moderna actuala nu mai poata fi gestionata prin prisma unei singure valori. Social democratii imbratiseaza cu prioritate valoarea solidaritate, si asta e foarte natural. Liberalii imbratiseaza valoarea libertate, foarte natural. Este clar ca numai din cuplajul celor doua valori iese o abordare care da rezultate. Nici liberalii nu mai pot sa mearga doar cu ideea competitiei economice. Social democratii au evoluat, stiu bine ca se poate redistribui doar daca se produce.
  • Terenul comun al celor doua mari doctrine - liberalism si social democratie - este acesta: crearea de oportunitati, de sanse egale pentru oameni pe o piata libera. Nu inventam la Bucuresti roata: Germania a evitat criza, a iesit triumfal din criza pentru ca a avut coalitia dintre crestin-democrati si social-democrati. In societatea romaneasca este formula care nu s-a mai incercat. De ce nu dam o sustinere pentru o formula noua? (...) Urgenta nu e sa speculam daca sunt liberalii si social-democratii intr-o iubire ci urgenta este sa vedem ce pot face impreuna pentru a salva aceasta tara.
  • Traian Basescu foloseste orice mijloc pentru a dezbina oamenii si orice mijloc pentru a-i lovi pe rivali. Totul e mereu antagonizat, aceasta e un instrument al lui. Al doilea: folosirea institutiilor statului pentru a lovi in rivali ceea ce, repet, nici in Togo nu se face. De aici si provine si atacerea penibila si rizibila a lui Crin Antonescu, ca si cum domnul Basescu detine in sertar tot felul de certificate. Probabil ca le detine, dar ele sunt false.
  • Trebuie sa spun ca nici nu m-a chemat sa colaborez, nici nu am colaborat si n-am semnat nici un angajament vreodata. Deci stau senin in fata istoriei. (...) Dupa atatea decenii, problemele Romaniei sunt cu totul altele. Romania trebuie sa priveasca in prezent si sa construiasca viitorul. ​