PNL si PC vor participa la alegerile parlamentare cu candidati comuni, dar candidatii vor fi astfel alesi incat conservatorii sa aiba cel putin 12 colegii eligibile la Camera si 9 la Senat, potrivit protocolului semnat luni de presedintii celor doua formatiuni, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

"Alianta va prezenta candidati in colegiile eligibile astfel incat sa asigure Partidului Conservator un numar de cel putin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputatilor si 9 colegii eligibile pentru Senat", se arata in capitolul V al protocolului de constituire a "Aliantei de Centru - Dreapta Partidul National Liberal-Partidul Conservator", cu denumirea prescurtata "ACD".

Potrivit protocolului, in cazul in care Alianta va participa cu candidat comun la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti acesta, va fi un membru al PNL, cu exceptia situatiei in care o persoana care este membru PC "la data semnarii prezentului protocol va fi mai bine plasat in sondajele de opinie".

Deciziile la nivelul Aliantei sunt luate de Consiliul National de Conducere, care este format din cate 6 reprezentanti ai conducerilor celor doua partide.

Protocolul prevede ca "intrunirile CNC se pot desfasura daca sunt prezenti presedintii celor doua partide si cel putin inca un membru al CNC din partea fiecarui partid".

Acest consiliu are ca atributii inclusiv stabilirea candidaturilor pentru Camera Deputatilor si Senat, care vor fi supuse validarii forurilor statutare ale celor doua partide. "In cazul in care nu se poate ajunge la consens candidaturile vor fi stabilite prin alegeri alternative de catre cele doua parti proportional cu ponderea totala stabilita".